Franse filmlegende Jean-Paul Belmondo overleden

Jean-Paul Belmondo, een van de grootste naoorlogse Franse filmsterren is op 88-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Parijs. Dit nieuws heeft zijn advocaat bekend gemaakt.

Met zijn charismatische grijns en zijn platte neus, die hij mogelijk in het leger of in de boksring had gebroken, was Jean-Paul Belmondo een van de gezichten van de Nouvelle vague. Deze filmbeweging begon met Belmondo’s doorbraakfilm A Bout de souffle (1960) van Jean-Luc Godard. Dit was echter al Belmondo’s tiende film, na een carrière als toneelacteur en bokser. Naast zijn drie films met Godard werkte Belmondo ook met grote filmmakers als François Truffaut, Alain Resnais, Louis Malle en Jean-Pierre Melville. Truffaut noemde hem “de meest complete Europese acteur van zijn generatie”.

Jean-Paul Belmondo overleden

Dankzij films als Cartouche (1962), de Oscar genomineerde L’Homme de Rio (1964) en de Amerikaanse James Bond parodie Casino Royale (1967) won Jean-Paul Belmondo de status van internationale filmster. In 1964 riep Time Magazine hem uit tot het gezicht van modern Frankrijk. In de jaren 70 speelde hij ook in meer mainstream Franse komedie- en actiefilms. En ondanks dat hij met boksen stopte vanwege schade aan zijn gezicht stond hij nog altijd bekend als een actiester die veel eigen stunts deed.

Met zijn status als sekssymbool heeft Jean-Paul Belmondo ook meerdere partners gehad, waaronder de actrices Ursula Andress en Laura Antonelli. Belmondo kreeg vier kinderen. Eén daarvan is de Formule 1 coureur Paul Belmondo. Zijn laatste kind kreeg hij in 2003, ook al kreeg hij twee jaar eerder een beroerte, wat het einde werd van zijn acteer carrière. Hij maakte nog een comeback met Un Homme et Son Chien (2008).

Door de jaren heen heeft Jean-Paul Belmondo ook verschillende onderscheidingen gekregen. In 1991 gaf de Franse president hem de orde van het Legioen van Eer, de hoogste nationale Franse onderscheiding. De Los Angeles Film Critics Association Awards gaf hem in 2010 een oeuvre prijs voor zijn filmcarrière.

R.I.P. Jean-Paul Belmondo (1933 – 2021)VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter