Hayao Miyazaki onthult titel nieuwe film

 

Hayao Miyazaki, de legendarische regisseur van animatiefilms en medeoprichter van Studio Ghibli, kondigde in 2013 aan zich definitief terug te trekken uit de filmwereld. In de tussentijd heeft hij wel gewerkt aan een manga, en ook een korte film genaamd Boro the Caterpillar. Vorig jaar liet hij echter weten dat hij terug zou keren uit zijn pensioen om nog één speelfilm te maken. De titel van zijn “allerlaatste” film is Kimitachi wa Dou Ikiru ka (How do you live?).

De titel heeft Miyazaki direct overgenomen van een kinderboek uit 1937 van de schrijver Genzaburo Yoshin. In Japan wordt het beschouwd als een literair meesterwerk, en Miyazaki heeft het ook eerder geciteerd als inspiratie. Het verhaal gaat over een jongeman genaamd Koperu, die op een leeftijd zit waarin hij zelfstandig leert denken. Yoshin schreef veel kinderboeken met liberale boodschappen daarin verwerkt, omdat hij merkte dat het Japanse regime zijn werk zo minder snel zou censureren. Miyazaki’s film hoeft niet per se een directe verfilming te worden. Zijn laatste film Kaze Tachinu (The Wind Rises) leende zijn titel ook van een beroemd boek, al vormde dat boek slechts een belangrijke inspiratie voor het verhaal van de film. Het ziet er wel naar uit dat dit een verhaal zal worden met een meer realistisch plot, in tegenstelling tot de vele fantasiefilms uit Miyazaki’s oeuvre.

Het is overigens niet de eerste keer dat Miyazaki aankondigt zijn laatste film te zullen maken. Hij overwoog al te stoppen na Princess Mononoke in 1997. Daarna zou hij maar liefst 4 speelfilms maken: Spirited Away, Howl’s Moving Castle, Ponyo en The Wind Rises. Regelmatig citeert hij zijn hoge leeftijd als reden om te stoppen. Veel van het animatiewerk doet hij zelf, en zijn films kosten veel tijd om te maken. De studio lijkt nu echter ook te bevestigen dat dit definitief zijn laatste film is. Producent Toshio Suzuki beweert zelfs onzeker te zijn over of Miyazaki de première van de film nog zal meemaken, hoewel dit een grapje zou kunnen zijn. Verwacht wordt dat de productie tussen 3 en 4 jaar zal duren. Miyazaki hoopt de film uit te brengen vóór de Olympische spelen in Tokyo van 2020.