HBO schrapt Gone with the Wind vanwege racisme

Gone with the Wind is vanwege racisme van HBO Max gehaald. In de Oscarwinnende film zijn volgens een woordvoerder racistische stereotypen te zien die niet door de beugel kunnen. HBO Max zei dat de film uit 1939 “een product van zijn tijd” was en “etnische en raciale vooroordelen” afbeeldde die “toen verkeerd waren en vandaag verkeerd zijn”. Een HBO Max-woordvoerder zei in een verklaring:

“‘Gone With the Wind’ is a product of its time and depicts some of the ethnic and racial prejudices that have, unfortunately, been commonplace in American society. These racist depictions were wrong then and are wrong today, and we felt that to keep this title up without an explanation and a denouncement of those depictions would be irresponsible.”

Het zei verder dat de film op een onbepaalde datum naar het platform zou terugkeren met een “bespreking van de historische context”.

Gone with the Wind speelt zich af tijdens en na de Amerikaanse Burgeroorlog en wordt al lang aangevallen vanwege de weergave van slavernij. Het is gebaseerd op de roman van Margaret Mitchell en bevat slavenpersonages die tevreden lijken te zijn met hun lot en die trouw blijven aan hun voormalige eigenaren na de afschaffing van de slavernij.

Gone with the Wind is een film uit 1939 onder regie van Victor Fleming en geproduceerd door David O. Selznick. De hoofdrollen werden gespeeld door Vivien Leigh, Clark Gable, Leslie Howard, Olivia de Havilland, Hattie McDaniel.

Gone with the Wind ontving 10 Oscars en blijft de best scorende film aller tijden wanneer de inkomsten worden gecorrigeerd voor inflatie. Hattie McDaniel werd de eerste zwarte actrice die werd genomineerd voor en won een Academy Award voor haar rol als huishoudster Mammy. Bij de uitreiking mocht ze echter niet bij de blanke acteurs zitten, maar moest ze plaatsnemen aan een tafel achterin de zaal.

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, en Twitter. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter