Imagine Film Festival 2020 | 16 tot en met 25 april in Eye te Amsterdam

Van donderdag 16 tot en met zaterdag 25 april kunnen liefhebbers van de fantastische film hun hart weer ophalen in het Eye Filmmuseum in Amsterdam. De 36e editie van het Imagine Film Festival staat ook dit jaar weer in het teken van originele en eigenzinnige horror-, sciencefiction- en fantasy-films. Naast het hoofdprogramma, dat bestaat uit een selectie van nationale en internationale films van het afgelopen jaar, biedt Imagine verschillende (thema)programma’s.

Het hoofdprogramma van Imagine Film Festival 2020 bestaat uit zo’n 50 speelfilms en 35 korte films, waaronder ook een groot aantal Nederlandse films. Deze selectie vertegenwoordigt de beste fantastische cinema van de afgelopen 12 maanden. De films zijn actueel, veelal gemaakt door nieuw talent, hebben kortgeleden hun wereldpremière gehad, óf hebben de wereldpremière bij Imagine Film Festival.

Things to Come: Nature Strikes Back!
Met het jaarlijks terugkerende wetenschapsprogramma Things to Come wordt vanuit de verbeelding naar de maatschappij van nu en de toekomst gekeken. Tijdens deze editie van het festival is het hoofdthema: Nature Strikes Back! (Klimaat)wetenschappers, futurologen en filmmakers leggen in dit programma de rampenscenario’s uit de eco-horror en cli-fi (climate fiction) naast het angstaanjagend veranderende klimaat in onze werkelijkheid. Hierbij gaat het niet alleen om hoe realistisch die scenario’s eigenlijk zijn: juist sciencefiction leent zich ervoor om de verbeelding te gebruiken en alternatieve toekomstscenario’s te schetsen. Voor dit programma werkt Imagine samen met o.a. het tijdschrift New Scientist en SPUI 25.

Imagine Expanded: film, games en VR
Bij Imagine Expanded laten fantastische verhalen en werelden de verschillende platforms filmgames en VR samenvloeien. Level Up is een showcase met voor het publiek speelbare demo’s van de nieuwste onafhankelijk geproduceerde Nederlandse en Vlaamse games. Hierbij zijn, naast de makers, diverse (inter)nationale gasten aanwezig. Ook reiken we dit jaar weer de Imagine VR-award voor de beste VR-ervaring uit de internationale competitie uit.

Eregast: Richard Stanley – inclusief Nederlandse Première!
Als onze eregast verwelkomen we dit jaar de Zuid-Afrikaanse filmregisseur Richard Stanley, die in de jaren negentig doorbrak met Hardware (1990) en Dust Devil (1992). Na een periode waarin hij vooral als scenarist en documentairemaker actief was, is Stanley terug met de H.P. Lovecraft-verfilming Color Out of Space. Imagine vertoont al zijn fictiefilms en twee door hem uitgekozen titels. Tijdens An Evening With Richard Stanley op donderdag 17 april is er een Career Talk, met aansluitend de Nederlandse première van Color Out of Space, met Nicolas Cage in de hoofdrol, en de keuzefilm The Texas Chainsaw Massacre 2. Richard Stanley zal bij al zijn eigen filmvertoningen aanwezig zijn voor een inleiding en een Q&A.

Over Imagine Film Festival
Imagine is het grootste filmfestival voor de fantastische film in Nederland, met het beste op het gebied van fantasy, horror en sciencefiction. Bij Imagine draait alles om de verbeelding, je mee laten voeren naar andere werelden of je anders laten kijken naar onze eigen wereld. Imagine gebruikt de kracht van de fantasie voor gedachte-experimenten over de toekomst van mens en maatschappij, vaak in het licht van technologische vernieuwingen of wetenschappelijke ontwikkelingen. Daarbij onderzoekt Imagine nieuwe vormen om fantastische verhalen te ervaren, zoals via virtual reality en fantastische games. Naast een scherpe focus op het heden en de toekomst van het fantastische, eren we ook de rijke historie ervan. We signaleren nieuw talent, presenteren nieuw werk van gevestigde makers en vertonen klassiekers en vergeten parels. In verdiepende programma’s biedt het festival achtergronden, geschiedenis en context, en verbindt het de fantastische film met maatschappelijke ontwikkelingen. Met zijn geschiedenis van 36 jaar en zijn uitgebreide netwerk fungeert Imagine als curator en gids voor zowel nieuwkomers als doorgewinterde genrefans. Ga voor meer informatie naar https://www.imaginefilmfestival.nl