Interview | Een Q&A met Alexis Denisof (Christa & Immy)

 

Onze redactieleden Christa Galesloot en Immy Verdonschot zagen tijdens de conventie HalloWhedon 5 de kans om wat vragen te stellen aan acteur Alexis Denisof (Angel, Dollhouse, The Avengers, Much Ado About Nothing, How I Met Your Mother). Dit vond plaats zowel in algemene talks (af en toe in aanwezigheid van andere acteurs) die voor alle bezoekers toegankelijk waren, als ook in de Guest Encouter waar Christa toegang tot had verkregen. De vragen en antwoorden die hierin naar voren kwamen hebben zij gebundeld in een interview. Veel leesplezier!

Joss Whedon en jij kennen elkaar al vanaf de begin jaren van Buffy the Vampire Slayer. Heeft hij een goed woordje voor je gedaan bij The Avengers?
“Ik wist in het begin niet eens wat de rol inhield. Mijn agent had de auditie geregeld en in het script stond alleen ‘Man #2’. Ik had toen ook geen idee dat Joss aan de film werkte. Daar kwam ik pas na de eerste auditieronde achter. Er volgen echter altijd meerdere auditierondes, daarom besloot ik Joss nog niet te bellen. Zodra ik te horen kreeg dat ik de rol binnen had, heb ik hem wel meteen gebeld om te vertellen dat ik in zijn nieuwe film zat. Vol enthousiasme heeft Joss toen meer over mijn rol verteld.”

 

Je speelt niet zomaar een rol, maar The Other, waarvoor je totaal onherkenbaar bent gemaakt.
“Dat is wel grappig. In de dagen van Buffy en Angel heb ik nooit in de make-up stoel gezeten. Ik speelde nooit een monster en zag altijd vampiers en demonen die uren in die stoel doorbrachten. Nu was het mijn beurt! Ik moest een groot alien pak aan, maar het moeilijkste waren de prothetische tanden. Het was erg moeilijk om daarmee te praten. Daarom nam ik het nepgebit mee naar huis, zodat ik iedere dag kon oefenen. Ik heb er lang over gedaan om verstaanbaar te zijn met mijn gebit, zonder geslis. Het moest natuurlijk wel eng klinken, anders zou ik als alien niet serieus worden genomen. Je kunt niet een alien hebben die niet uit zijn worden komt… Na een aantal weken oefenen was het eindelijk zo ver. Eenmaal op de set aangekomen deelde Joss me mede dat we de scène gingen opnemen, maar dat de tekst later zou worden ingesproken. In een studio, zonder nepgebit! Al die moeite was voor niets geweest, haha.”

Gelukkig heeft dat geen effect gehad op jullie volgende project. Want direct na de productie van The Avengers belde hij je voor de hoofdrol in zijn independent film Much Ado About Nothing.
“Much Ado was het resultaat van meerdere Shakespeare lezingen bij Joss thuis. Het ideaal om een van de werken van Shakespeare te verfilmen is altijd al aanwezig geweest. Het was een project dat iedereen graag wilde doen en we hadden dan ook veel plezier tijdens het project. Tijd voor grappen en rondhangen was er alleen niet, omdat we maar een beperkte tijd hadden om alles te filmen. Dat waren maar twaalf dagen. Aangezien we zo weinig tijd hadden, was het ook nodig om alles zo chronologisch mogelijk te filmen. In mijn geval al helemaal, omdat het verband had met mijn baard. Op een bepaald moment in de film, scheert mijn personage zijn baard af. Vanwege de beperkte tijd konden we dus ook niet later terug gaan om die scènes met baard over te doen, haha. Het was een fantastische ervaring, omdat het bijna nooit voorkomt dat het verhaal – tijdens het filmen – chronologisch doorlopen wordt. Op deze manier ervoer je het verhaal zelf, als acteur, ook meer.

Much-Ado-About-Nothing

Joss Whedon vertelde dat hij pas na een aantal screenings doorkreeg dat hij Fred en Wesley (de rollen die Amy Acker en Alexis Denisof in de serie Angel vertolken) een happy ending heeft gegeven met Much Ado. Hoe denken jij en Amy Acker hierover?
“Amy en ik hebben daar niet bij stil gestaan. Wij ervaren het natuurlijk heel anders dan de fans. Fans hebben ons als laatste samen gezien tijdens het emotionele afscheid tussen Fred en Wesley in het laatste seizoen van Angel. Amy en ik zijn de afgelopen jaren echter vrienden gebleven en zien elkaar nog regelmatig. Toen wij begonnen met deze film dachten wij daar dus niet aan terug. Het is wel heel leuk om te horen dat het de eerste gedachte van de fans is.”

 

Much Ado is een kleine independent film. Hadden jullie ooit gedacht dat de film zo’n succes zou zijn?
“Much Ado is veel groter geworden dan we hadden verwacht. Het begon als een droomproject van Joss Whedon en hobby project om in zo’n korte tijd te leren en uit te voeren in zijn eigen huis. Zo waren we nooit allemaal tegelijkertijd aanwezig, in verband met andere verplichtingen. Een voorbeeld is dat Nathan Fillion (Firefly, Serenity, Buffy en momenteel Castle) heel graag mee wilde doen, maar vanwege zijn werkschema bij Castle kon hij alleen in het weekend filmen. Het is een ‘labour of love’ project, waar iedereen heel graag deel van uit wilde maken. Het was ook pas op een gegeven moment – na de film nog eens bekeken te hebben – dat het omsloeg en Joss Whedon zich realiseerde hoe goed de film is. Het is geweldig hoe de film wordt ontvangen en om naar de verschillende premières over de wereld te gaan. We zijn erg trots op deze film.”

Much Ado komt in januari pas in Nederland uit, maar waar kunnen we je nog meer in zien?
“Voorlopig zal ik geen series regular worden bij een serie. Simpelweg omdat dit te veel tijd kost. Aly, mijn vrouw (Alyson Hannigan uit Buffy, How I Met Your Mother), en ik hebben twee dochters en ons gezin komt op de eerste plaats. We willen elkaar iedere dag kunnen zien en er kunnen zijn voor de meiden. Omdat Aly momenteel een hoofdrol heeft in de sitcom How I Met Your Mother ben ik niet van plan een groot project aan te nemen. Ik wil ook niet te lang van huis weg zijn. En als je aan een serie of film werkt, moet je veel reizen. Het meeste is in Los Angeles of New York te doen, maar je bent sowieso veel van huis. Een keer in het weekend naar een andere stad vliegen om een film op te nemen is dan wel te doen, maar echt een hoofdrol spelen in een groot project of elke dag van de week een rol in een serie te spelen, dat is helaas niet te combineren. Maar wie weet wat er op ons pad komt wanneer How I Met Your Mother is afgelopen. Ze zijn nu bezig met het laatste seizoen en zolang geniet ik in ieder geval van mijn gastrollen. En… het is mogelijk dat ik nog eens terug te zien ben in How I Met Your Mother. Mijn personage, Sandy Rivers, stond het afgelopen jaar nog een paar keer in het script, maar op het laatste moment was er geen tijd om die scènes op te nemen. Daardoor is het helaas niet gelukt om hem terug te laten komen. De schrijvers willen me dus graag terug laten komen, ze moeten alleen een goed excuus vinden, haha. De wil is er in ieder geval. Dus voordat de serie afgelopen is, zal ik misschien nog terug te zien zijn.”

Sandy-Rivers-alexis-denisof-2261118-980-653

Aanvulling van de redactie: Deze maand is bekend gemaakt dat Alexis Denisof een rol heeft bemachtigd in de nieuwe MTV dramaserie Finding Carter (pilot), over een tiener die erachter komt dat haar moeder haar gekidnapt heeft toen ze nog klein was. Denisof zal Carter’s (Kathryn Prescott) geboortevader, David Wilson, spelen.

Persoonlijke noot Christa: HalloWhedon 5 was mijn zesde conventie in Engeland, de vierde HalloWhedon. Acteurs ontmoeten blijft heel onwerkelijk maar ik ben nu stukken minder verlegen, waardoor de ervaring nog geweldiger wordt! Het is niet eng of raar om op een acteur af te stappen en met ze te praten, je komt van alles te weten en het is fantastisch om ze in de gangen en op de feesten in ‘sociale sfeer’ mee te maken. Dit jaar heb ik voor het eerst veel met nieuwe vrienden (ontmoet via facebook) opgetrokken en het was daardoor allemaal nog leuker, om dat met elkaar te delen. Maar mijn vader blijft mijn grootste conventievriend en het met hem delen blijft iets bijzonders.

Persoonlijke noot Immy: HalloWhedon 5 was mijn vierde HalloWhedon en ik ging weer naar huis met geweldige herinneringen. Acteurs weten je altijd te verrassen met geweldige verhalen en zijn bijzonder open en toegankelijk naar alle fans. Het merendeel breng je natuurlijk met je vrienden door en met het maken van nieuwe vrienden, waarbij je lang niet de enige fangirl bent en je lekker enthousiast jezelf kunt zijn. Mocht je meer over mijn ervaring van HalloWhedon willen weten, lees dan vooral ook mijn blog.

Christa Galesloot en Immy Verdonschot