Interview | Klaar voor Comic Con Amsterdam (Immy Verdonschot)

Interview: Klaar voor Comic Con AmsterdamInterview Klaar voor Comic Con Amsterdam door: Immy Verdonschot

Vrijdag kreeg ik de kans om aanwezig te zijn bij de persconferentie van Comic Con Amsterdam. Terwijl de conventie nog volop in aanbouw was – letterlijk, want gedurende Q&A met acteurs reden de vrachtwagens nog naar binnen – zaten wij al in de zaal waar straks de panels worden gehouden. Daar kregen we de kans om enkele vragen te stellen aan acteurs Peter Mayhew (Star Wars), Lance Henrikson (Alien, Terminator, The Blacklist, Legends of Tomorrow), James Marsters (Buffy the Vampire Slayer, Angel, Torchwood, Smallville, Hawaii Five-O) en Ray Park (Star Wars, G.I.Joe).

14139050_1331735206844284_1360373501_o14163616_1331735200177618_644209782_oZijn jullie al eerder in Amsterdam geweest?
James: “Een tijd terug trad ik hier op met mijn band, Ghost of the Robot. Ik weet nog heel goed dat tegen ons werd verteld om geen gekke dingen te doen, zoals stagediven. Maar Charlie, een bandlid, ging zo op in het moment dat hij het alsnog probeerde. De menigte spleet open als de Rode Zee en hij belandde keihard op zijn gezicht. Of ik dit weekend ook zal optreden? Ik heb mijn gitaar niet mee… Maar er zijn natuurlijk gitaren in Amsterdam.”

Waar kijken jullie dit weekend naar uit?
Lance: “Ik sta altijd versteld van de kostuums waarin iedereen komt. Ik zal je eens wat laten zien.” Lance pakt zijn telefoon erbij en laat een filmpje van een bezoeker zien met een Exorcist-pop. “Geweldig toch? Die pop kon ze laten bewegen en alles. Levensecht!”

Geplaatst door Filmhoek.nl op vrijdag 26 augustus 2016

Over kostuums gesproken: Hoe lang zaten jullie in de make-up?
Ray: “Voor Darth Maul [Star Wars, red.] zat ik zo’n vier tot vijf uur in de make-up.”

James: “Voor mijn rol in Dragonball Z heb ik 14 uur in die stoel gezeten… Maar dat kwam meer door mezelf. Mijn personage moest er verouderd uit zien, en ik vond iedere keer dat dit niet overtuigend genoeg was. Op een gegeven moment was de make-up artiest het zo beu, dat ‘ie me min of meer uit de stoel geslagen heeft ‘en nu is het genoeg!’, haha.”
Peter: “Het kostuum dat ik in de eerste Star Wars-film aan had, vind ik nog altijd de beste. Die had veel minder haar, dus was een stuk koeler! Er was ook geen manier om echt verkoeling te krijgen. Dus tegen de hitte, kreeg ik gewoon een lading ijsblokjes in mijn kostuum. En dat wordt nat…”14123541_1331735216844283_627482405_oJullie hebben iconische rollen gespeeld. Heb je een favoriet?
Lance: “Die vraag wordt altijd gesteld, maar daar kun je onmogelijk antwoord op geven. Ik kijk niet terug op andere rollen. De beste rol is dan diegene die je net gespeeld hebt.”

Peter: “Chewbacca is een geweldig grote teddybeer. Kijk naar hem, dat is ‘ie gewoon.”
James: “Ik zou graag Ray’s rol een keer spelen. Darth Maul… Niet eens zozeer de rol, maar ik zou zo gewoon rond willen lopen en mijn schouders ophalen, haha.”
Ray: “Darth Maul was een geweldige rol en ik zou het zo weer doen. Geef me eten en drinken en ik ben er.”

Lance: “Of ik terug zou komen in The X-Files? Nee, dat is te laat denk ik.”
James: “Hetzelfde geldt voor Spike… Tenzij er echt een ruim budget is om me er jonger uit te laten zien. Want vampiers horen niet ouder te worden.”

Lance: “Maar ik zou wel graag Ray’s rollen willen spelen. Al die stunsts… Maar dit waarschijnlijk iedereen, haha.”14114121_1331735213510950_1327992114_oRay: “Er zijn veel acteurs die altijd hun eigen stunts willen doen. En ik weet nog dat ik op een gegeven moment tussen twee treinen door moest rennen, met een geweer in mijn handen. Dat was te gevaarlijk, dus een stuntman zou het doen, maar dat zag er zo idioot uit. [Ray doet voor hoe dat er uit zag, waarbij de benen erg hoog opgetrokken worden en er wat huppelachtig wordt gerend] Toen zei ik nee, man… Dat doe ik zelf, haha!”
James: “Er zijn zoveel acteurs die hun eigen stunts willen doen. Ik ook. Op de set van Buffy was Steve Tartalia mijn dubbel en hij kwam op een gegeven moment naar mij toe ‘James, ik begrijp dat je je eigen stunts wil doen. Maar kun je niet een keer je enkel verzwikken ofzo? Ik krijg dubbel betaald als ik daadwerkelijk mijn werk kan doen, in plaats van hier rond te hangen’ haha. Toen kwam ik tot het inzicht dat wij ons werken hebben en stuntmensen hun werk.”
Lance: “Juist! Ik bedoel, als er iemand door een deur moet rennen, dat doen we wel, haha. Ik film het wel met een GoPro-camera.”
14114761_1331735223510949_401920822_oOok kregen we de kans om enkele organisatoren te spreken over de totstandkoming van Comic Con Amsterdam, als ook over de toekomst. Managing Director van Showmasters, Jason Joiner, kon ons vertellen dat ze ook gaan uitbreiden naar andere steden:
“In februari zal er een Rotterdam Comic Con in Ahoy zijn.” Dus zet die maar vast in je agenda. Ook spraken we de organisator van Comic Con Amsterdam, Rafaël Zawada.

De organisatie is al zo’n twintig jaar bezig. Waarom nu eindelijk ook in Amsterdam?
“Het is te vergelijken met de komst van een nieuwe iPhone. Zodra dit een succes blijkt, volgt Samsung met een nieuwe telefoon. En de afgelopen jaren zien we steeds meer Europese conventies opkomen die ook succesvol zijn. Maar de titel ‘Comic Con Amsterdam’ hebben we al zo’n tien jaar geleden gekocht. Dus het idee was er al jaren. Door het succes van de afgelopen jaren hebben we in maart uiteindelijk besloten om er nu ook echt werk van te maken.”

En jullie pakken meteen groots uit.
“We hebben nu ongeveer een half jaar gehad om alles te regelen. Dat is eigenlijk best kort en al het geldt dat we met deze beurs verdienen, gaat naar de beurs van volgend jaar. Dan hebben we een jaar de tijd om het voor te bereiden, dus hopen we het nog groter aan te kunnen pakken. Wie weet betekent dat nog een hal erbij. Ook dit jaar hebben we al grote namen trouwens: Zo staan Netflix en FOX op de beurs, dat zijn behoorlijke namen.”

14034995_1103228529757974_343113556513760743_nWat kunnen we nog meer verwachten?
“Je moet Comic Con Amsterdam zien als ons eerste kindje, dat alleen maar kan groeien. Want Comic Cons zijn hot op dit moment. Ook hadden we nu te maken met een vakantieperiode van comic book artists, waardoor de nadruk dit weekend vooral op films en series is komen te liggen. In de komende jaren kunnen we dat hopelijk uitbreiden.”

Comic Con Amsterdam vindt plaats op zaterdag 27 en zondag 28 augustus in RAI Amsterdam. Voor wie er niet bij kan zijn: Ik zal op zaterdag live verslag doen via het snapchat-account ‘detelegraaf’ (en ik neem verzoekjes aan!).

Xoxo,

Immy.