Interview | Maria Goos ( Sandra Ekkelboom)

Man van middelbare leeftijd raakt in een midlife crisis, stapt uit zijn decennialange relatie en legt het aan met een jongere vrouw. Dit is in het kort de verhaallijn van de succesvolle dramaserie Volgens Robert. Ironisch genoeg ook wat Maria Goos, scenarist van de serie en partner van de hoofdrolspeler, privé overkwam. En sinds deze week kunnen we op de buis genieten van de vrouwelijke tegenhanger, Volgens Jacqueline.

Het logische vervolg

“Tegen de tijd dat we van de VARA toestemming kregen voor het vervolg, waren Peter Blok en ik na 33 jaar relatie net uit elkaar. Hij is de hoofdrolspeler in Volgens Robert, dat we samen hadden geschreven. Heel even hadden we het idee, dat we het vervolg ook wel samen konden schrijven. Dat bleek wat te naïef gedacht. Maar in mijn eentje uitgerekend schrijven over hém, dat wilde en kon ik in die periode helemaal niet. Kort heb ik overwogen het scenario dan maar helemaal niet te schrijven. Maar niet schrijven, dat is voor mij geen optie, dus heb ik het toch maar in mijn eentje gedaan. Maar nu vanuit het perspectief van de ex-vrouw, Jacqueline. Natuurlijk komt dat dichtbij, en dat is pijnlijk. Tegelijkertijd was het ook fijn, en werkte het helend. Wat het zo moeilijk maakte, was dat ik Jacqueline in acht afleveringen naar een punt in haar leven moest toeschrijven, waar ik zelf op dat moment nog lang niet was. Daar ben ik nu, twee jaar later, misschien pas net beland. Ik moest dus vooruitlopen op mijn eigen ontwikkeling.”

 Volgens Jacqueline - Robert

Man versus vrouw?

“De kijkers krijgen wel een Jacqueline 2.0 te zien. In de eerste serie was ze een totale controlefreak, die haar leven en dat van haar omgeving wilde regisseren. Geen warme vrouw. In de tweede serie maakt ze een grote ontwikkeling door. De stijl van de nieuwe reeks is min of meer hetzelfde, maar rauwer. In Volgens Robert zat vrij veel ironie, terwijl het nu emotioneler en heftiger is. Aanvankelijk was regisseur Joram Lürsen bang dat de toon te zwaar zou worden, maar dat is gelukkig niet het geval. Ik ben eigenlijk wel blij dat, ondanks alles, mijn talent en gevoel voor humor me niet in de steek hebben gelaten.”

 

Eerste Hulp Bij Schrijfongelukken

“Met een nieuw vertelperspectief kwam ook een nieuw regisseur. Joram Lürsen, die de Volgens Robert-serie regisseerde, wilde graag zien dat Jacqueline de scheidingsperiode gevoelsmatig helemaal afsloot, en een nieuwe liefde zou vinden. Dat kon ik niet schrijven, het voelde te onnatuurlijk. Hij trok toen de conclusie dat we niet hetzelfde wilden maken, en stopte met de serie. Voor mij is de verhouding tussen scenarioschrijver en regisseur duidelijk. Tijdens de schrijfperiode wil ik graag een zo groot mogelijke betrokkenheid van buitenaf, dan mag iedereen overal tegenaan plassen. Is het scenario eenmaal definitief, dan bemoei ik me er vervolgens niet meer mee. Mijn kindje woont dan op kamers, en dat moet je dan niet iedere dag bezoeken. Ik kijk dus bijvoorbeeld nooit mee op de set. Daar ben ik misplaatst. Johan Timmers, de opvolger van Joram, belde me wel eens met de vraag ‘Wat bedoel je hiermee?’ of ‘Wij denken dat het beter is als…’ Dan bied ik actuele oplossingen, een soort Eerste Hulp Bij Schrijfongelukken. Dat vind ik wel leuk!”

 Maria Goos interview

Interview Maria Goos ( Sandra Ekkelboom)

 

Jacqueline volgens Jacqueline

“Een writer’s block ken ik niet, hoewel ik wel bang was er eentje te krijgen, toen ik niet lekker in mijn vel zat. Zo rond aflevering vier of vijf zat ik ineens vast. Het verhaal kreeg naar mijn idee te weinig lucht. Samen met Jacqueline Blom, die Jacqueline speelt, ben ik naar haar huis in Spanje gegaan. Daar heeft ze me nieuwe kanten van haar personage laten zien. ‘Kijk, ze zou ook op deze manier kunnen reageren…’ Heel verhelderend. Ik zocht een delicate balans en wilde niet te relativerend doen over wat haar personage is overkomen. Toch wilde ik ervoor waken om verstrikt te raken in mijn eigen verdriet.”

 (Ver)volgens…?

“We hebben het er met de cast wel over gehad, of er eventueel nog een vervolg zou komen. Dan moet voor mij de werkwijze helemaal om, zodat het weer een leuke uitdaging wordt. Ik ga dit niet nog een keer in mijn eentje schrijven! Misschien een vorm met meer improvisatie door de acteurs? Of met een groepje jonge schrijvers, en dat ik dan de eindredactie doe, bijvoorbeeld. Een derde serie zou van mij dan Volgens Willem mogen heten. Willem duikt op in de eerste aflevering van Volgens Jacqueline. Hij is een morgenster, dat is een nagenoeg uitgestorven beroep: iemand die in alle vroegte de straten afstruint om materialen en ander bruikbaar spul te zoeken. Hij gaat een grote rol spelen in Volgens Jacqueline.”

Sandra Ekkelboom

Dit interview is eerder gepubliceerd in de Dagkrant van het Nederlands Film Festival 2015.