Is The Falcon and the Winter Soldier het kijken waard?

De eerste aflevering van The Falcon and the Winter Soldier is sinds gisteren via Disney+ te bekijken. In dit artikel delen we enkele eerste indrukken van de serie, zonder daarbij spoilers te gebruiken.

Zoals je misschien wel hebt meegekregen is Marvel serie The Falcon and the Winter Soldier onlangs van start gegaan. De eerste aflevering is vanaf 19 maart te bekijken. De kans is aanwezig dat jij jezelf nu afvraagt of je aan deze serie moet beginnen. Wij helpen je graag een handje op weg door enkele eerste indrukken te delen. Gezien smaken verschillen hebben we zowel meningen vanuit ons team als andere kijkers in dit artikel verwerkt.

Onze redactie

Allereerst de reacties vanuit ons eigen team. Gastrecensent Joël Mulder is erg enthousiast:

”Er is een nieuwe fase begonnen in de Marvel Cinematic Universe. Een nieuwe fase waarin we (beter) kennis maken met nieuwe helden. The Falcon and the Winter Soldier heeft in de hoofdrollen twee personages die oorspronkelijk weinig tot geen spotlight hadden. In de eerste aflevering van de zesdelige miniserie zien we meteen de klassieke Marvel-aspecten aan het werk. Humor, toffe actiescenes, moderne cinematografie, en dat alles in het tijdsbestek van 45 minuten. Hierdoor weet de kijker meteen dat deze serie van een totaal ander hout gesneden is dan de Netflix-series zoals Daredevil, Jessica Jones, en The Punisher. Deze series stonden bijna volledig los van de films en spitsten zich toe op de titulaire antihelden en hun psychische strijden. The Falcon and the Winter Soldier is daarentegen meer van wat we van Marvel gewend zijn, maar dan in driekwartier. En wat de eerste aflevering laat zien, belooft een goede dosis wekelijks televisievermaak.”

Martijn is daarentegen niet weggeblazen, maar ziet er wel potentie in:

The Falcon and the Winter Soldier begint direct met spectaculaire superhelden actie, maar biedt ook ruimte de persoonlijke levens van Sam en Bucky. Fans zullen waarschijnlijk enthousiast zijn, maar voor een buitenstaander was het waarschijnlijk geen hele bijzondere aflevering. Ik vond het zelf in ieder geval niet behoren tot de beste dingen die ik van Marvel heb gezien. Al kan daar natuurlijk nog verandering in komen.” 

Gastrecensent Jip Strijbos is nog wat sceptisch:

”Een nieuw Marvel project gaat vaak gepaard met veel enthousiasme. Ik ben hier geen uitzondering op…tenzij het over ‘net-niet personages’ gaat als The Falcon en The Winter Soldier. De eerste aflevering knalt direct op je scherm met de welbekende bombastische Marvel actie. De rest van de aflevering weet echter niet te overtuigen en het voelt allemaal wat karig aan. Deze eerste aflevering is als haar titulaire helden: capabel, maar het is het allemaal net niet. Volgende week beter jongens!”

Falcon and The Winter Soldier 2

Het schild van Captain America werd onlangs tentoongesteld in Eindhoven

Overige recensenten

Recensent At The Movies with Niels op Instagram is erg over de eerste aflevering te spreken:

”The Falcon and the Winter Soldier is echt z’n eigen ding, maar is ook duidelijk een vervolg op alles wat hiervoor gebeurt is en dus een deel van het grotere MCU. Als elke serie zo z’n eigen stempel kan drukken, kan de MCU echt niet meer stuk. We leren de wereld, post-Endgame, weer een beetje beter kennen en we worden nu al beloond op een flink aantal mooie locaties over de hele wereld. Alles voelt erg realistisch aan, van het camerawerk tot aan de locaties die we bezoeken. Het had zomaar allemaal buiten de studio, in de echte wereld, opgenomen kunnen zijn.”

Kelly Lawler van UsaToday vindt het allemaal een beetje traag, maar is wel nieuwsgierig geworden naar de rest van de serie:

”Afgezien van enkele oprecht spannende actiescènes voelt de eerste Falcon aflevering traag aan. Kijkers die van internationale, spion-achtige Marvel films houden zullen het kunnen waarderen. Ik ben zelf vooral benieuwd naar wat er nog komen gaat. Het is onduidelijk of de serie de nog diepte in zal gaan.”

In The Falcon and the Winter Soldier zien we Anthony Mackie als Sam Wilson alias de Falcon en Sebastian Stan als Bucky Barnes alias de Winter Soldier. Dit koppel, dat samenkwam tijdens de gebeurtenissen in Avengers: Endgame, gaat samen een heel nieuw avontuur aan waarbij hun vaardigheden en hun geduld op de proef worden gesteld. In deze zesdelige serie onder regie van Kari Skogland en geschreven door Malcolm Spellman, zijn er ook prominente rollen voor Daniel Brühl als Zemo, Wyatt Russell als John Walker en Emily VanCamp als Sharon Carter.

The Falcon and the Winter Soldier prijsvraag

We hebben sinds 19 maart ook een winactie rondom The Falcon and the Winter Soldier lopen. Kijk hier hoe je mee kunt doen.