J.K. Rowling en 150 anderen nemen stelling tegen cancel culture

J.K. Rowling, Margaret Atwood, Salman Rushdie, en nog zo’n 150 andere auteurs, docenten en wetenschappers hebben door middel van een open brief hun onvrede geuit over de zogeheten cancel culture, welke als gevolg van de Black Lives Matter-protesten steeds vaker onder de aandacht komt. De toenemende behoefte om zaken als sociale ongelijkheid en rassenongelijkheid te bestrijden dreigt nu volgens ondertekenaars uit te lopen in een klimaat waarbinnen het voldoen aan de norm belangrijker lijkt te zijn dan een vrije uitwisseling van meningen en ideeën.

De term cancel culture wordt gebruikt in situatie’s waarin bekende personen of instanties geboycot worden nadat zij controverse veroorzaakt hebben vanwege een aanstootgevende mening. In de betreffende brief van Harper’s valt te lezen:

“The free exchange of information and ideas, the lifeblood of a liberal society, is daily becoming more constricted. While we have come to expect this on the radical right, censoriousness is also spreading more widely in our culture: an intolerance of opposing views, a vogue for public shaming and ostracism, and the tendency to dissolve complex policy issues in a blinding moral certainty. We uphold the value of robust and even caustic counter-speech from all quarters.”

De ondertekenaars juichen de recente protesten tegen racisme en voor meer gelijkheid toe, schrijven zij. Zo noemen ze de Amerikaanse president Donald Trump in de brief “een reëel gevaar voor de democratie”. Daarbij vinden ze dat het verzet tegen Trump zichzelf niet zou moeten ondermijnen door “dogma en dwang”.

De ondertekenaars merken verder op dat er een steeds grotere intolerantie ten aanzien van afwijkende opvattingen bestaat. Hierdoor vrezen ze voor de carrières van bijvoorbeeld journalisten en auteurs welke controversiële ideeën zouden hebben.

Zowel J.K. Rowling, Rushdie als Atwood hebben de afgelopen jaren te maken gehad met de cancel culture. Zo kwam Rowling (auteur van de Harry Potter-boeken) onlangs in opspraak door een aantal uitspraken over sekse en transgenderpersonen. De schrijfster verkondigde onder andere via Twitter dat ze achter de uitspraak stond van enkele onderzoekers welke vonden dat jongeren met mentale problemen tegenwoordig te makkelijk hormonen toegediend krijgen en dat geslachtsveranderende operaties te snel worden aanbevolen. Daarop kreeg Rowling kritiek van onder andere acteurs Daniel Radcliffe en Emma Watson, die in de Harry Potter-films spelen.

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, en Twitter. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter