James Bond publicist Jerry Juroe overleden

Film publicist Jerry Juroe is op 98-jarige leeftijd overleden. De James Bond producenten Michael G. Wilson en Barbara Broccoli hebben dit zojuist bekend gemaakt.

Nederlandse James Bond fans kunnen sinds vorige week afscheid van Daniel Craig als agent 007. Waar het publiek echter minder vaak aandacht aan besteed zijn de mensen die achter de schermen deze franchise groot hebben gemaakt. Sinds de eerste film uit de reeks, Dr. No (1962), was Juroe verantwoordelijk voor de promotie van James Bond films. In totaal heeft hij aan 14 films gewerkt, totdat hij afscheid nam van de franchise na License to Kill (1989).

Geboren in San Francisco in 1923. Jerry Juroe wilde al heel jong een carrière hebben in de show business. In 1935 ging hij echter studeren in de militaire academie, en kort na zijn graduatie in 1941 werd hij opgeroepen om mee te vechten in Wereldoorlog II. Tijdens zijn militaire carrière was hij vrijwilliger voor The Office of Special Services en beschermde hij filmsterren die militaire basissen bezochten, zoals Bob Hope en Rita Hayworth. Juroe vocht mee in de invasie van Normandië. Bij het 75ste jubileum van de invasie in 2019 kreeg hij hiervoor ook een onderscheiding van de Franse president Emmanuel Macron.

Na de oorlog ging Juroe werken voor Fox West Coast Theaters, en in 1950 belandde hij in het publiciteit departement van Paramount Pictures. Hier ontmoette hij nogmaals grote namen in de filmwereld, waaronder Alfred Hitchcock. Hij verzorgde de promotie van films als Sunset Boulevard (1950) en The Ten Commandments (1956). Voor de tweede film zou hij posters ophangen aan de Notre Dame in Parijs.

Na zijn werk bij Paramount ging Juroe naar het publiciteitsbureau van Arthur P. Jacobs. Hier ontmoette hij zijn vrouw Lynn Tracy en filmproducent Albert “Cubby” Broccoli. Bij United Artists werkte Juroe samen met Broccoli en zijn partner Harry Saltzman. Hier verzorgde hij de promotie van Dr. No. In zijn memoire schreef Juroe hoe de eerste James Bond film pas echt een fenomeen werd in Europa.

“The first release of Dr. No in America, the distribution was basically to drive-ins in Texas and places like that, and it just didn’t work. There was not even an upmarket East Side New York release. I wouldn’t say that it was mishandled as much as I’d say that they just didn’t know what they had. But it was turned around by the success in Europe. It was so big in Europe, and then of course, the thing about [President John F.] Kennedy being a big fan of Ian Fleming was a big help. We got a tremendous amount of publicity out of the releases in Europe and eventually in America.”

Door de jaren heen werkte Juroe aan de promotie van meer Bond-films, wat zijn vriendschap met Broccoli en Saltzman alleen maar versterkte.

“I spent more time over with Cubby and Harry than I did in my own office. They just took over my life.”

Met zijn James Bond promotie campagnes reisde Juroe de wereld af. Ook nadat hij zich in 1990 terugtrok als publicist bleef hij verwikkeld in de franchise. Zo vertelde hij dat hij aanwezig was wanneer Pierce Brosnan het slechte nieuws kreeg dat hij James Bond niet meer zou spelen.

“I was with Pierce [Brosnan] when he was told that he was no longer going to be Bond. I got the call from Cubby in Hollywood and had to pass the phone to Pierce. It wasn’t easy. He was just destroyed.”

R.I.P. Jerry Juroe (1923 – 2021)VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter