Jennifer Lawrence verwijderd van Hunger Games posters in Israël

The Hunger Games: Mockingjay – Part 2, het laatste deel van deze populaire franchise, is inmiddels in première gegaan. Zelfs de mensen die deze filmreeks niet volgen zullen wellicht bekend zijn met het beeld van Katniss Everdeen, gespeeld door Jennifer Lawrence. Haar gezicht is overal te zien: van website banners tot bushokjes. Je zou denken dat het verwijderen van hun ster uit de promo’s het laatste is wat het PR team zou doen. Dat is echter wel het geval in de Israëlische steden Jerusalem en Bnei Brak. Terwijl fans in de rest van het land Lawrence prominent op de posters mogen aanschouwen zien we in de genoemde steden enkel de vlammende vogel op de achtergrond. De reden hierachter is dat de afbeelding van een vrouw in openbare ruimtes tot negatieve reacties kan leiden onder de lokale bevolking.

Een woordvoerder van het PR team sprak over deze beslissing:

“We discovered that public posters with the image of a female are often torn down in Jerusalem, while Bnei Brak does not allow posters with female images.”

De vicepresident van Nur Star Media, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de posters, zei dat dit niet de eerste keer is dat ze de beslissing nemen om geen vrouwen op hun posters te plaatsen.

“Unfortunately we are subject to unofficial coercion that forces us to be more careful. We have had endless vandalization, and clients prefer not to take the chance. We allow everything, but we recommend hanging another visual when necessary. The decision is the client’s.”

Het niet kunnen afbeelden van vrouwen is een kwestie die de afgelopen jaren tot veel discussies heeft geleid in Jerusalem. Twee jaar geleden mocht een bedrijf, dat gespecialiseerd was in reclame voor op bussen, zijn campagne doorzetten na een overeenkomst met de staat over kostendekking in het geval van vandalisme. Een algemeen overeenkomst over posters in openbare ruimtes bestaat niet. Bnei Brak kent een algeheel verbod op het ophangen van posters met vrouwelijke figuren die voor ophef kunnen zorgen.

De ironie van deze kwestie is dat het verwijderen van Lawrence in strijd is met de boodschap achter The Hunger Games films. Katniss wordt het gezicht van een grote opstand tegen de dictatuur van president Snow. Dit groeit uit tot een burgeroorlog en PR strijd tussen het regime en de opstandelingen. Lawrence sprak zich een maand geleden nog uit over inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen in de filmwereld. Commentaar op de promotiecampagne in Israël heeft ze vooralsnog niet gegeven.