Blog | Kostuum kopen of maken? (Jason van Rooij)

Hoewel er veel verschillende meningen over zijn, de meeste van ons beginnen aan cosplay op dezelfde manier: knullig en niet geheel foutloos, zonder echt te weten wat je nu precies aan het doen bent. Waarschijnlijk had je een Oma die zo’n ‘gosplee’ kostuum wel in elkaar zou flansen voor je. Of je hebt je zuurverdiende centen bij elkaar geschraapt en uitgegeven aan een kostuum op eBay. Je weet wel, dat geld dat eigenlijk bestemd was voor school of je rijbewijs. Toch gaan velen uiteindelijk zelf aan de slag. Maar waarom? En waarom zouden we het niet gewoon houden bij de gemakkelijkste optie: het kopen van kant-en-klare cosplay? Echter, voordat we op die vraag dieper kunnen ingaan, moet het volgende gezegd worden. Beide opties zijn even valid. Zo, dan kunnen we nu beginnen.

Blog | Kostuum kopen of maken? (Jason van Rooij) 1

Het kopen van kostuums.

Een kostuum kopen scheelt je zoveel werk, Ik kan dit niet genoeg benadrukken. Na jarenlang kostuums naaien, heb ik een keer tussendoor een kostuum gekocht met een vriendin. Wat was dat fijn! Het kostuum kwam aan en het was klaar. Pats boem, niks meer aan te doen. Okay, okay, we moesten nog even de pruiken stijlen en het liefst hadden we wat naden willen aanpassen, maar het was af.

Op het eerste zicht leek het wel wat duur, het was toch een smak geld die ik in een keer moest uitgeven. Maar uiteindelijk was dit nog steeds goedkoper dan wanneer ik het zelf zou moeten maken. Je zit dan vaak met ‘kleine’ kosten die je niet meerekent maar die wel behoorlijk kunnen oplopen. Denk aan: Garen, eventueel biasband, vlieseline en ander verstevigend materiaal, misschien moet je een patroon kopen als je die niet zelf kan tekenen, de reiskosten om weer langs de naaiwinkel te gaan, verzendkosten per bestelling, etc. Blog | Kostuum kopen of maken? (Jason van Rooij) 2

Maar er zijn ook tegenslagen bij het kopen van een kostuum. Misschien komt je kostuum te laat aan? Of nog erger, gewoon helemaal niet. Dit laatste kan best gebeuren als je nog niet zo op weg bent op websites als Aliexpress. Je betaalt ook voor de kwaliteit. Vaak moet je bijvoorbeeld de knoopjes nog wat aansterken met extra draad of is het gemaakt uit goedkopere stoffen. Die stoffen kunnen wat dunner zijn en gaan makkelijker kapot. Al ga ik er niet van uit dat jij gaat worstelen op conventies. Then again… what happens at conventions, stays at conventions.

En zo komen we mooi bij het andere onderwerp uit. (Net alsof ik het expres in deze volgorde heb geschreven.)

Het maken van een kostuum.

Het grote pluspunt van zelf je kostuums maken, is dat je het zelf in handen hebt. Als je eentje koopt, gebruiken ze misschien stofkeuzes of kleurkeuzes waar je zelf niet zo gek op bent. Nu kan je je eigen stoffen uitzoeken zodat je je cosplay een unieke flair kan geven. Denk aan een historisch correcte stof, of een bepaalde stofkeuze omdat je er nog lampjes onder wilt leggen.

Je krijgt vaak een extra stukje gespreksstof wanneer je vertelt dat je het zelf hebt gemaakt. Hoe heb je het gedaan? Waarom heb je het op die manier gedaan? Welke tutorial of technieken heb je opgezocht?

Blog | Kostuum kopen of maken? (Jason van Rooij) 3

Als je er überhaupt interesse in hebt dan kan je ook meedoen aan competities. Dit komt omdat sommige alleen kostuums toelaten die je zelf hebt gemaakt. (Maar wees anders niet getreurd, voor gekochte heb je ook nog veel competities. Die zijn gewoon meer gericht op de act dan op het kostuum. Logisch ergens.)

Een van de negatieve punten is dan weer het geld. Het is sowieso al een dure hobby en als je voor je eigen materialen moet zorgen en al je werkuren moet inrekenen, dan loopt die rekening nog hoger op.

Een volgend vervelend punt betreft orde en netheid. Je kamer zal zondermeer een grote rommel worden, dat kan ik je beloven. Je hebt nu dubbel zoveel kleren, schoenen en waarschijnlijk ook props. Naai je je eigen kostuums, dan heb je ook nog eens een heel naaigedeelte nodig. Geloof me, al die spullen (troep) die ik bij elkaar heb verzameld… gewoon omdat het een bepaalde vorm heeft en ik het ooit dus eens misschien nodig heb..

Cosplay is heel leuk, echt hoor, maar welke optie je ook kiest, het neemt al je tijd en geld over. Maar toch doen we dit met plezier. Elk kostuum is toch weer een challenge, of het nou om het maken gaat of over het poseren. Daarom moet ik bekennen, er is geen antwoord op deze vraag. Het gaat geheel om jouw budget en om jouw reden om aan cosplay te doen. Ik hoop je in ieder geval een beetje geholpen te hebben met de doorslag.

Jason van Rooij