Leaving Neverland, de spraakmakende documentaire over Michael Jackson, ook in Nederland uitgezonden

De spraakmakende documentaire Leaving Neverland over Michael Jackson zal ook in Nederland worden uitgezonden. De vier uur durende film is op 8 maart om 20.25 uur in zijn geheel te zien op VPRO op NPO 3.

In de documentaire vertellen Wade Robson en James Safechuck hoe ze eind jaren tachtig bevriend raakten met Jackson. Naar eigen zeggen werden ze jarenlang misbruikt. Harde bewijzen zijn er niet, maar wie de film ziet, kan bijna niet anders dan de twee kroongetuigen geloven, zegt regisseur Dan Reed.

Leaving Neverland ging vorige maand in première op het Sundance Film Festival in Utah en deed flink wat stof opwaaien. De familie van Jackson verwierp de film en liet weten het vreselijk te vinden.

Michael Jackson is een van ‘s werelds meest gevierde pop-iconen. Toen in 1993 beschuldigingen van seksueel misbruik door Jackson opdoken, vonden velen het moeilijk te geloven dat The King of Pop zich hieraan schuldig kon maken. Het woord Neverland, in de titel van de documentaire, verwijst naar het gelijknamige landgoed waar Jackson voorheen woonde. Hier werd in 2003 een inval gedaan nadat er meldingen over misbruik van een 13-jarige jongen waren binnengekomen. Er volgde een rechtszaak, maar in 2005 werd hij vrijgesproken van veertien aanklachten tegen hem. Michael Jackson overleed in juni 2009.