Verslag | Masterclass Guillermo del Toro

Op donderdag 11 april vond in Brussel het Brussels International Fantastic Film Festival plaats. Dit is een van de grootste genre film festivals ter wereld. In een groot arena waar eerder al masterclasses werden gehouden met Peter Jackson, Terry Gilliam, William Friedkin en Park Chan Wook was in deze editie Guillermo del Toro te gast. In maart won Del Toro’s fantasiefilm The Shape of Water maar liefst vier Oscars, waaronder beste regie en beste film. Het was te verwachten dat de kaartjes voor dit evenement in rap tempo uitverkocht zouden raken, dus was het een wonder dat Peter Solvani, CineMartijn en Sandro Laura alle drie een kaartje konden bemachtigen om namens Filmhoek een verslag te doen.

Een lange avond

Nadat Peter een paar uur had gereden kwamen we in Brussel aan. Het duurde niet lang voordat we de locatie van het festival hadden gevonden, deze zat namelijk vast aan een café/restaurant. Wel moesten we erg lang wachten voordat de zaal betreden kon worden, gezien het animo voor het evenement. Het publiek stond namelijk lang in de rij, in wat leek op een ondergronds gangenstelsel dat uiteindelijk naar de zaal toe leidde.

Verslag Masterclass Guillermo del Toro op het BIFFF 2

De ingang van het theater.

Voordat Del Toro het podium betrad kreeg het publiek een compilatie te zien van Del Toro’s complete euvre. Aan het gejuich viel te horen hoeveel fans per titel er in de zaal zaten. Maar de film waar nogal het hardst bij werd geklapt was (geen verassing) The Shape of Water. Dit enthousiasme werd alleen maar groter toen de filmmaker uiteindelijk zelf verscheen. Naast al het geschreeuw en geklap kwam er ook een Mariachi band het podium op om het populaire Mexicaanse deuntje Cielito Lindo voor Guillermo te spelen. Del Toro pakte zelf de microfoon en begon uit volle borst mee te zingen! Het is duidelijk dat zijn zangtalent niet te vergelijken valt met zijn talent als regisseur.  Maar het belangrijke is dat de filmmaker na zijn Oscarwinst een podium verdiende om zijn Mexicaanse trots te vieren.

Guillermo del Toro zingt Cielito Lindo, en een groot deel van het publiek zingt enthousiast mee.

Nadat men ook probeerde om de hosts aan het zingen te krijgen begon de masterclass uiteindelijk… maar wacht! Eerst moest Guillermo namens de BIFFF nog een speciale onderscheiding krijgen: Knight of the order of the Raven.

Het evenement bestond grotendeels uit een tafel gesprek tussen Guillermo del Toro en de Belgische regisseurs Fabrice Du Welz en Jonas Govaert. Beide filmmakers zijn net als Guillermo veteranen van het horror genre. Het gesprek begon bij Guillermo’s jeugdherinneringen, toen hij nog films maakte met zijn speelgoedpoppetjes en de Super 8 camera van zijn vader. In de twee uur die volgden kwamen nog veel andere onderwerpen aan bod: de filosofie achter zijn films, anekdotes van achter de schermen, zijn katholieke opvoeding en de verschijnselen die hij zelf had ervaren in een spookhotel. Bekijk hier ook de volledige Masterclass op het Youtube kanaal van BIFFF.

Guillermo del Toro op het BIFFF 1

Het evenement liep enorm uit. Het was alweer 11 uur geweest toen Guillermo naar een kamer in de buurt vertrok waar hij fans kon opwachten voor een signeersessie. Wij hadden hem graag namens Filmhoek kort willen spreken, maar helaas bleek deze rij nog langzamer te vooruit bewegen dan de rij aan het begin van de avond. Het was tijd om weer naar huis te gaan… Het was al lang middernacht geweest voordat wij allemaal thuis waren. En dan te bedenken dat we de vrijdagochtend daarna weer alle drie vroeg op moesten. Ach, die paar uurtjes slaaptekort waren het in ieder geval wel waard!

Sandro & Martijn