De Microbioscoop: na China ook naar Nederland?

Het gaat momenteel niet goed met de Nederlandse bioscopen. Toch zijn er plannen om ondanks de pandemie op korte termijn een flink aantal nieuwe zalen te openen. Het gaat hier dan wel om hele kleine zaaltjes. Men wil namelijk de zogeheten microbioscoop introduceren.

In China kunnen inwoners van bepaalde steden al enkele jaren naar de microbioscoop, dat ook wel bekendstaat onder de naam ‘Cinema on demand’. Dit zijn kleine zaaltjes voorzien van minibar en een filmjukebox die per uur te huren zijn, in plaats van per film. Er zijn nu ook plannen om dit in Nederland te introduceren.

Cinema Middelburg heeft vorig jaar zijn tuinhuis omgebouwd tot Club Cinema, met vijftien stoelen en een barretje. Volgens NRC wilt directeur Simon Blaas dit zaaltje verhuren aan mensen die een eigen filmclub beginnen. Ook kunnen kinderfeestjes en verjaardagen er terecht.

Er zijn ook ambities op grotere schaal. Ondernemer Thomas van de Weerd werkt namelijk aan een keten micro- en privébioscopen onder de naam The (Any)thing. Van de Weerd is momenteel mede-oprichter van Pathé Thuis, dat momenteel marktleider is op het gebied van video on demand. Van de Weerd vertelde:

“Je film begint dan gewoon op tijd, net als in een reguliere bioscoop. Maar het heeft ook iets van de intimiteit van de huiskamer, je bent onder ons en kunt commentaar geven. Er kan van alles. Met vrienden een arthousefilm bestellen die normaliter alleen in grote steden draait, een soort filmclub oprichten of voor het stappen even een blockbuster meepikken.”

De films in de Microbioscoop

Het aanbod van The (Any)thing kent momenteel zo’n tweehonderd films, dat is tien keer zoveel titels als dat de gemiddelde bioscoop heeft. Al streeft men uiteindelijk naar enkele duizenden films. Denk hierbij aan klassiekers, maar ook het actuele bioscoopaanbod en films die net uit de roulatie zijn.

Mocht je meer willen lezen over The (Any)thing, kijk dan hier!

Bioscopen verkeren in gevaar

Het zal geen verrassing zijn dat de Nederlandse filmtheaters in een uitdagende periode zitten. Wat ons redactielid Martijn betreft blijven we de bioscoop desondanks koesteren. Lees hier zijn column over dit onderwerp.