Nog steeds veel illegaal downloaden ondanks verbod

Het downloadverbod heeft niet geleid tot een daling van het illegaal downloaden van content. Volgens een onderzoek, in opdracht van RTL uitgevoerd door DVJ Insights, downloadt nog steeds 14% van de Nederlanders op een illegale manier videocontent.

De grootste groep die illegaal downloadt zijn Nederlanders tot 34 jaar. Een kwart daarvan zegt dat nog steeds te doen. 19% van de illegale downloaders zegt dat te doen omdat ze liever niet betalen voor iets dat gratis te verkrijgen is. 17% zegt content te kijken dat nog niet in Nederland verkrijgbaar is, nog eens 16%wil niet wachten tot de content in Nederland beschikbaar is, en 13% vindt legale alternatieven te duur.

BREIN-directeur Tim Kuik over de resultaten:

“We zien geen daling in het uploaden en downloaden. De laatste cijfers zijn een jaar oud, daarin zit nog steeds een stijging. Dat komt zowel door het beschikbare aanbod als de kosten. Het blijft aanlokkelijk om het gratis te doen. Dankzij diensten als Spotify is wel een daling bij muziekdownloads.”

Uit het onderzoek komt naar voren dat 40% van de ondervraagden zegt te stoppen als er boetes worden uitgedeeld. 22% blijft gewoon doorgaan, 10% zegt dan minder te gaan downloaden, en 3% geeft aan zelfs meer te gaan downloaden. Voorlopig richt BREIN zich niet direct op illegale downloaders. Uploaders worden wel aangepakt.

DVJ Insights deed ook onderzoek naar legale diensten. 44% van de Nederlandse huishoudens heeft een abonnement op een betaalde zender of streamingdienst, waarvan Netflix met 25% de meest gebruikte dienst is. Een kwart van de Nederlanders geeft aan weleens een dvd te kopen, en 41% maakt gebruik van uitgesteld tv-kijken.

Illegaal downloaden is de laatste tijd veel in het nieuws. In een aflevering van Dutch Angle Standoff bespreken Sandro en Dennis dit fenomeen uitgebreid. Is de huidige aanpak van de filmindustrie tegen piraterij effectief en/of eerlijk? En wat voor alternatieve oplossingen bestaan er voor dit probleem?

Het illegaal downloaden is al sinds 2015 een schadepost voor de filmbranche. In 2014 oordeelde het Europese hof dat piraterij ook in Nederland verboden moest worden. Willem Pruijssers, eigenaar van Dutch FilmWorks liet aan nieuwssite BNR weten dat de Nederlandse filmdistributeurs van plan zijn om volgend jaar illegale downloaders te beboeten. Om de illegale downloaders op te kunnen sporen worden de IP-adressen van mensen dankzij digitaal forensisch speurwerk achterhaald. In landen als Duitsland zijn er al strengere regels. Gevreesd wordt dat de harde maatregelen die worden aangekondigd vooral onschuldige burgers raken en daardoor tot imagoschade in de filmindustrie leiden.