Beeld en Geluid | Thuis graven in de televisie-schatkamer van Nederland

Dit artikel is geschreven door Immy Verdonschot, in samenwerking met Beeld en Geluid

Deze zomer kun je vanuit huis een duik nemen in de schatkamers van museale archieven. Met de komst van corona zijn er ontzettend veel online initiatieven ontstaan. Van kortingen tot gratis spellen en diensten. Zo ook in de museum-, film- en televisiewereld. Omdat alle musea meerdere maanden moesten sluiten, zijn ze de online mogelijkheden gaan ontdekken en benutten. Daarom kun je bij Beeld en Geluid nu vanuit huis genieten van nostalgische televisie, mooie docu’s, maar ook (korte) films en eigen geproduceerde mediaverhalen. 

Op de buis

Laten we beginnen met wat je op televisie kan zien: klassiekers als Floris, André van Duin, Zeg ‘ns Aaa, Koefnoen en Kopspijkers, maar bijvoorbeeld ook het eerste seizoen van Wie is de Mol? of jeugdseries als Otje en Het Zakmes! Op NPO Plus vind je tevens het kanaal ‘Heimwee TV’, waar je van al deze heerlijke programma’s kan genieten.

Parels

Krijg je nog geen vierkante ogen van het continue achter schermen zitten? Dan zijn de online parels ook echt te adviseren. Wist je namelijk dat Nederland verschillende keren genomineerd is geweest voor Oscars in de categorieën documentaire en/of animatie? Dan hebben we het over de korte animatiefilms van Börge Ring en het werk van de docu-grootmeester: Bert Haanstra. Zijn films Alleman, Glas en Bij de beesten af zijn allemaal online volledig te bekijken! 

Op zoek naar meer verdieping?

Ook dat is te vinden bij Beeld en Geluid! Want naast archiveren, is het ook belangrijk om te laten zien waarom bepaalde programma’s gearchiveerd moeten worden. Wie kent er bijvoorbeeld Karbonkel nog? Voor millennials de oorzaak van vele nachtmerries. Op het verhalenplatform TILT is te lezen wat deze slechterik nou zo eng maakte. Of blik met experts aan de hand van heerlijke fragmenten terug op bijvoorbeeld 40 jaar Kinderen voor Kinderen. Ben je meer geïnteresseerd in wat de huidige situatie voor effect heeft op de media? Dan moet je echt de gloednieuwe webserie Media in Crisistijd met Harm Edens eens checken!

Social kanalen

Geen zin om zoveel moeite te doen? Vele (bizarre) parels van het Hollandse Polygoon Journaal (en meer), vinden hun weg terug op social kanalen. Vooral YouTube en Facebook staan bomvol met bakken aan leuk archiefmateriaal. Hoe vaak er iets wordt geplaatst? Bijna dagelijks! Dit kan verschillen van iets heel randoms tot een item dat gekoppeld is aan een gebeurtenis van die week of dag. Oh, en ben je er juist aan toe om een bezoekje aan een museum te brengen, terwijl het gebouw nog gesloten is in de zomer? Zelfs dat kan, virtueel, in Minecraft!

Meer weten? Ontdek de parels van Beeld en Geluid bij je thuis.

Beeld en Geluid gaat open!

Van 2 september  t/m 25 oktober 2020 is het museum (de experience) weer open voor publiek! Kom langs en geniet van alle mooie mediamomenten. Dit wil je niet missen! Tickets zijn vanaf medio juli 2020 online te reserveren. Op maandag 26 oktober 2020 sluiten de deuren van het museum voor de bouw van een volledig nieuw en interactief mediamuseum! Maar intussen blijft er van alles te doen. Kijk op beeldengeluid.nl voor het aanbod en de actuele informatie.