Oproep boycot De Oost door dochter kapitein Westerling

‘Boycot De Oost‘, is een oproep van Palmyra Westerling in een open brief. De oorlogsfilm De Oost is sinds 13 mei te zien op Amazon Prime Video. Palmyra Westerling, dochter van kapitein Raymond Westerling, noemt in haar brief De Oost een ‘sensatiefilm’ en ‘fantasiefilm’ en meent ze dat de film zich schuldig maakt aan geschiedvervalsing. Westerling maakt zich vooral zorgen om dat de filmmakers lesmateriaal voor middelbare scholen aan de film willen koppelen.

“Geschiedvervalsing in de vorm van lesmateriaal, en feitelijke onwaarheden doorgeven aan de volgende generatie!? Is dat waar ons land naar toe gaat? Waar is onze ethiek gebleven?’’

De Oost speelt zich af in de tijd van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949). Bij dit conflict kwamen duizenden Nederlanders en Indonesiërs om het leven. In De Oost vertolkt Marwan Kenzari de rol van Raymond ‘De Turk’ Westerling. Raymond Westerling was een berucht figuur in de onafhankelijkheidsoorlog, vanwege zijn hardhandig optreden tijdens ‘zuiveringsacties’ op Zuid-Celebes (nu Sulawesi).

‘Boycot De Oost’

Palmyra Westerling benadrukt in haar brief dat haar vader van oorlogsmisdaden is vrijgesproken. Haar vader zou volgens haar een echt ‘mensen mens’ zijn geweest met veel respect voor mens, dier en zijn gezin. Hij zou ook altijd achter zijn handelen in Indonesië hebben gestaan. Verder meent zij dat de film gefinancierd is vanuit Indonesië en daardoor dus de Indonesische kant van het verhaal vertelt, in plaats van nadruk te leggen op de oorlogsmisdaden die door de Indonesiërs zelf zijn gepleegd.

Ruim voordat de film uitkwam stuitte het al op controverse. Vorig jaar werd de film na de vertoning van de eerste trailer al vel bekritiseerd door de Federatie Indische Nederlanders (FIN). Volgens een woordvoerder van FIN zouden de Nederlandse soldaten in de film als NAZI’s worden neergezet en gaat het om een extreem anti-Nederlandse film. Vorige week eiste FIN bij de rechter ook dat de film voorzien zou worden van een disclaimer, maar dat verzoek werd afgewezen.

Regisseur Jim Taihuttu reageerde laatst al op de kritiek die zijn film kreeg en zei geen behoefte te hebben om met de critici in gesprek te gaan.

“Want volgende week vallen ze misschien over onjuist gestrikte schoenveters. Dit zijn onofficiële partijen. Diverse mensen uit de legertop en veteranen uit die tijd hebben de film gezien en hun goedkeuring uitgesproken. Die paar gekkies zien alleen wat ze willen zien. Mensen met kritiek hebben misschien zelf wel iets op hun kerfstok waarover ze geen verantwoording durven af te leggen.”

Heb jij De Oost al gezien? Onze Martijn schreef er onlangs nog een recensie over en kon zich niet in alle kritiek op de film vinden.VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter