Blog | Orange is the New Black – Litchfield 2.0 (Immy Verdonschot)

Jaaaaa! Vorige week vrijdag was het weer zover: het nieuwe seizoen van Orange is the New Black kwam op Netflix. Als je net als ik de spoilers voor wil zijn (of gewoon verslaafd bent aan de serie), dan zal je het hele seizoen ook in één weekend hebben uitgekeken. En wat is dan het voordeel? Dat je er in no-time over kan bloggen!

Recap
Ok, even kort samenvatten, want het is natuurlijk ongeveer een jaar geleden dat het vorige seizoen uitkwam. In seizoen vier overspoelde de gevangenis met nog meer mensen waardoor het echt een kippenhok werd en kwamen de machtsverhoudingen overhoop te liggen. Piper kreeg grootheidswaanzin, waardoor ze behoorlijk in de problemen kwam, en Alex moest iemand vermoorden om zelf niet vermoord te worden (en ze heeft iemand anders ervoor laten opdraaien, wat haar niet lekker zit). Ook kreeg de gevangenis nieuwe cipiers, al bleken die al snel onder gekwalificeerd te zijn en hielden ze van machtsmisbruik, want één zette de gevangenen aan tot vechten. Beroemdheid Judy King werd – onder voorkeursbehandeling – opgesloten, maar mocht net voor het einde de gevangenis verlaten. En het belangrijkste: Poussey Washington werd per ongeluk doodgedrukt door cipier Baxter Bayley. Een zwaar verlies voor de vrouwengevangenis, maar nog het meest voor haar beste vriendin Taystee en haar partner Soso. Toen de directeur van de gevangenis echter in zijn speech haar naam niet én Bayley een slachtoffer noemde, ging alles pas echt mis en ontstond er een rel.

Litchfield 2.0
De rollen worden omgedraaid in seizoen vijf, want de gevangenen grijpen de macht. De cipiers die nog dienst hadden, worden snel door gevonden en ergens opgesloten. Vervolgens willen veel vrouwen ‘gerechtigheid’ door de cipiers dezelfde onmenselijke behandeling te geven als zij krijgen. Dit zorgt voor erg veel spanning, zowel in de serie op zich, maar ook tussen de vrouwen onderling die het niet met de aanpak eens zijn.

Sommigen kiezen er dan ook letterlijk buiten, door hun matrassen naar buiten te verplaatsen en de hele opstand langs hen heen te laten gaan. Tevens wordt aandacht besteed aan verliesverwerking: Soso kan maar niet ophouden met huilen, terwijl Taystee actie onderneemt. Zij komt met eisen om gerechtigheid voor Poussey te krijgen en tegelijkertijd de levensomstandigheden in de gevangenis te verbeteren.

Een laatste leuke toevoeging aan het feit van de opstand is dat er wat afwisseling in kleding komt, omdat ze niet allemaal hetzelfde uniform hoeven te dragen. En dat er in de eerste aflevering mobieltjes worden uitgedeeld. Voor het eerst hebben de gevangenen dus veel contact met de buitenwereld. Goed voor bij de opstand, maar het duo Floritza (Flaca en Maritza) gebruikt het voor hun eigen make-up tutorials vanuit de bak.

Blog: Orange is the New Black - Litchfield 2.0 (Immy Verdonschot)Terug in de tijd
Wat seizoen één onder andere zo sterk maakte, waren de flashbacks die vertelden hoe de verschillende gevangen in de bak waren beland. De afgelopen twee seizoen (4 en 5) richten deze flashbacks zich steeds meer op de minder bekende gezichten en zijn ze lang niet zo boeiend… Slechts een of twee waren de moeite waard qua achtergrondverhaal, maar de rest had eigenlijk achterwege kunnen worden gelaten omdat de gebeurtenissen in de gevangenis veel spannender waren. Al richt seizoen vijf zich al meer op de personages uit de eerste seizoenen, dan het afgelopen seizoen.

Een fricken thriller
Sowieso is dit seizoen heftig, doordat de rollen worden omgedraaid en je bij iedereen kan afvragen hoe ver ze zullen gaan. Het is namelijk speeltijd voor de gevangenen en ook al hebben ze niet allemaal de ergste vergrijpen gepleegd, toch zitten er daadwerkelijk wat gestoorde figuren tussen. Dit houdt de spanning er goed in, maar er is specifiek een aflevering waarbij een voor een personages worden weggekaapt alsof je in een thriller bent beland. En dan gaat ook nog eens een van de meest gevreesde personages eigen rechter gaat spelen in de gevangenis… Ik wil niet teveel verklappen, maar seizoen vijf heeft enkele afleveringen waarin de spanning om te snijden is.

Shippers
Maar hoe zit het nu met de relaties? Want laten we eerlijk zijn, iedereen vraagt zich af wie er met wie eindigt. Hoewel je Piper en Alex eigenlijk maar weinig echt samen ziet – precies hun probleem wat in een van de afleveringen wordt uitgelicht – is het einde het helemaal waard. Meer wil ik er niet over zeggen dan dat ik het simpelweg hartstikke mooi vind en het iedereen gun om het voor zichzelf te zien. Een andere relatie waar ik een zwak voor heb zijn Nicky en Lorna. Dit stel is ook behoorlijk veel samen en hoewel ik nog steeds niet helemaal achter de uitkomst sta, vind ik wel dat de schrijvers het goed hebben aangepakt en uitgewerkt.

Het open einde
Net als afgelopen seizoen eindigt de serie met een open einde, die eigenlijk lang niet zo open is als die lijkt. Afgelopen seizoen was dat namelijk ook het geval en de uitkomst stelde niet teleur, maar was ook niet heel erg onverwacht. Mijn verwachtingen voor volgend seizoen zijn dan ook hetzelfde: de favoriete personages blijven gewoon behouden, want ik kan me serieus niet voorstellen dat de schrijvers ook maar één van hen daadwerkelijk zou laten doodschieten.

Tot zover mijn eerste mening na het zien van het vijfde seizoen van Orange is the New Black. Qua volgorde van seizoenen denk ik dat het op dit moment 1, 3, 5, 4, 2 is, mocht iemand dan een beeld hebben van wat ze kunnen verwachten. En voor wie het nog niet allemaal gezien heeft (of het opnieuw gaat kijken): veel plezier!

Xoxo,

Immy