Perspresentatie | Ice Age: Collision Course

Perspresentatie Ice Age: Collision Course

Perspresentatie Ice Age: Collision Course. Op 17 juni vond een speciale presentatie plaats rond het vijfde deel uit de Ice Age franchise. De pers was uitgenodigd om het evenement bij te wonen in Theater Tuschinski in Amsterdam. In de aanwezigheid van regisseur Michael “Mike” Thurmeier werd exclusief beeldmateriaal getoond van de film. Ook werden de namen van de Nederlandse cast bekendgemaakt. Namens Filmhoek.nl waren Sandro Algra en Martijn Pijnenburg aanwezig. Hieronder presenteren wij een overzicht van het evenement.

[youtube seBV2w-P-SQ]

Na afloop van het evenement vond een speciale fotosessie plaats. Bekijk hier ook de trailer van Ice Age: Collision Course.

De presentatie

Het evenement werd gepresenteerd door actrice Froukje de Both, die vanaf het begin al bekendmaakte dat ook zij haar stem zou verlenen aan de film. De belangrijkste gast was de Canadese filmmaker Mike Thurmeier, die speciaal voor dit evenement naar Nederland was afgereisd. Hij was erg enthousiast omdat dit zijn eerste bezoek aan Amsterdam was. Sinds de eerste film is Mike al verwikkeld in de Ice Age-franchise. Hij begon als animator in de eerste twee delen en nam vanaf deel drie de rol van co-regisseur op zich. In deze vijfde film werkt hij voor het eerst als regisseur.

Perspresentatie Ice Age: Collision Course 1

Exclusieve beelden Ice Age: Collision Course

Niet alleen werden storyboards en concept tekeningen getoond. Ook werden we getrakteerd op een aantal complete scenes uit de film. Vooralsnog zijn deze beelden niet vrijgeven. Hierbij een korte omschrijving van de clips:

  • Eekhoorn Scrat ontdekt een UFO en wordt de ruimte in gelanceerd. Deze scene werd eerder al gepubliceerd als de short Ice Age: Cosmic Scrat-tastrophe.
  • Sid de grondluiaard wil zijn vriendin na een eerste date al ten huwelijk vragen.
  • Manny de mammoet speelt hockey met zijn dochter Peaches en haar verloofde Julian.
  • Tijdens het jubileum van het huwelijk van Manny en Ellie wordt de kudde overvallen door een meteoorregen (veroorzaakt door Scrat).
  • Een troep ‘dinovogels’ steelt een dino-ei. Ze worden tegengehouden door de zingende wezel Buck.
  • Aan boord van de UFO manipuleert Scrat de generator van kunstmatige zwaartekracht en heeft hierdoor enorm veel moeite om op te staan.
  • De kudde loopt door het bos en komt in een elektriciteit storm terecht.
  • Aan boord van de UFO manipuleert Scrat een teleportatie machine.
  • De kudde arriveert in het land Geotopia. Daar spreken ze een geflipte goeroe genaamd de Shagnri Llama.

2 Perspresentatie Ice Age: Collision Course

De analyse

Tijdens de vertoning van de beelden sprak Mike in detail over de productie van de film.

Bij elke Ice Age-film probeert het team de lat te verhogen ten opzichten van het vorige deel. In Ice Age: Collision Course krijgen de helden te maken met een buitenaardse bedreiging. Het idee hierachter begon met een visueel grapje in de eerste film. In één scene liepen de hoofdpersonages namelijk door een ijsgrot en passeerden een ingevroren UFO. Zoals elke film begint dit vijfde deel met de eekhoorn Scrat, die puur wegens omstandigheden alle gebeurtenissen van de film in beweging brengt. In dit geval stuit hij op dat ruimteschip.

De scenes met Scrat worden in het script nooit uitgeschreven, telkens wordt er in slechts één regel naar verwezen. Dit geeft de animators de vrijheid om hun eigen scenario’s te bedenken. Meer dan voorheen is Scrat in deze film aanwezig. Dat komt omdat hij een belangrijkere rol speelt in het plot. Zijn stunts hebben steeds directe invloed op de gebeurtenissen op aarde. Mike merkte wel op dat een film kan ook teveel Scrat bevatten. Daarom zijn een aantal van zijn scenes uit de film verwijderd, maar in de Blu-ray uitgave zullen ze waarschijnlijk wel te zien zijn.

3 Perspresentatie Ice Age: Collision Course

Gezien de kosmos een belangrijk motief in de film vormt heeft deze film ten opzichte van zijn voorgangers een unieke kleurenpalet. De kleur paars komt in vele vormen terug. Een andere kans om nieuwe kleuren in de film te verwerken was het land Geotopia. Het gaat om een magische wereld binnenin een meteoor die miljoenen jaren eerder neerstortte op aarde. De mineralen voorzien deze omgeving van kleuren die veel weg hebben van een koraalrif. De vegetatie en de dieren zijn ook anders omdat ze de kleuren na verloop van tijd in hun vacht hebben opgenomen.

Persoonlijke vragen

Mike was slechts een 21-jarige student toen hij aan de eerste Ice Age-film werkte. De franchise vormt daarom een belangrijk onderdeel van zijn leven. Enkele vragen werden hem gesteld over wat de films persoonlijk voor hem betekenen.

4 Perspresentatie Ice Age: Collision Course

Op welke scene is hij vooral trots?

Zijn favoriete scene is de introductie van Buck, die het opneemt tegen de dinovogels. Hij is echter vooral trots op de bruiloft aan het einde van de film. Manny heeft altijd de emotionele kern gevormd van de franchise. De gebeurtenissen in deze film zijn een nieuwe stap in zijn leven. Zijn dochter gaat hem verlaten om te trouwen met een jonge mammoet, waar Manny het in eerste instantie niet goed mee kan vinden. Mike kan zich dit heel goed voorstellen aangezien hij twee dochters heeft. Als vader wil je niet graag dat ze snel opgroeien.

Welk personage vindt hij het meest op zichzelf lijken?

Na enige twijfel concludeerde hij dat hij zich het meest in Scrat ziet. Het mooie aan dat personage is dat hij één simpel doel in zijn leven heeft: het eten van eikels. Hij geeft nooit op, hoe vaak hij ook faalt. Mike hoopt in ieder geval dat hij niet in dat laatste opzicht zoals Scrat is.

Wat vond hij de grootste uitdaging?

Omdat dit de vijfde film is zijn er veel personages om je op te focussen. Je hebt veel ideeën voor scenes, en lang niet alles past in een film van 90 minuten: Kill your darlings.

De Nederlandse Cast

Hilde de Mildt keert terug als stemregisseur van de Nederlandse nasynchronisatie. Samen met een aantal Nederlandse stemacteurs was zij op het evenement aanwezig. De namen uit de Nederlandse cast die werden onthuld waren:

Ice Age: Collision Course draait vanaf 13 juli in de Nederlandse bioscopen.