Peter Jackson brengt ode aan overleden acteur Ian Holm

Eerder deze week werd bekend dat Ian Holm op 88-jarige leeftijd overleden is, als gevolg van de ziekte van Parkinson. Ian was bij het grote publiek vooral bekend om zijn rol als Bilbo Baggins in The Lord of the Rings én The Hobbit. De regisseur van die films, Peter Jackson, plaatste vrijdag een lange ode aan de acteur op Facebook. Hij haalt daarin herinneringen op aan de opnames van The Hobbit en de laatste keer dat de acteur op de set stond. Jackson zei:

“We hoped that Ian would play Bilbo again for the opening scenes of The Hobbit. Fran and I had dinner with Ian and his wife Sophie in London, and he told us that he was very sorry, but he couldn’t do it. Adding to our shock, he confided that he’d been diagnosed with Parkinson’s disease, and could no longer remember lines. He had difficulty walking, and certainly couldn’t travel to New Zealand. Always a private man, he told us that he’d basically retired, but wasn’t announcing it. This was a blow because we had worked out a nice way to hand the role over from Ian as Old Bilbo, to Martin Freeman as Young Bilbo. I described this to him, and he liked it. I also told him how my mother and an uncle had both endured Parkinson’s for years, and I was very familiar with the effects of the disease.”

Martin Freeman, die de rol van jongere Bilbo speelde, nam vervolgens in Nieuw-Zeeland een aantal long shots op met speciale makeup. De volledige set werd later verhuisd naar Londen, zodat Holm daar met een kleine filmcrew kon werken. Bekijk het volledige bericht hieronder.

Onder de LOTR-alumni die herinneringen aan de overleden acteur posten, waren ook Orlando Bloom (die Legolas speelde), Elijah Wood (Frodo) en Dominic Monaghan (Merry).

Ian Holm

Holm werd geboren in 1931 in het Britse Essex en was getrouwd met Sophie de Stempel. Hij begon al op jonge leeftijd met acteren. Zo speelde hij in verschillende theatervoorstellingen in het Verenigd Koninkrijk. Vanaf 1960 maakte hij deel uit van het theatergezelschap de Royal Shakespeare Company.

Holm was bij het grote publiek vooral bekend van de rol van Bilbo Baggins, die hij vertolkte in de succesvolle reeks The Lord of the Rings-films. Ook speelde hij in de iconische sf-film Alien uit 1979.

De acteur ontving in zijn carrière vele prijzen voor zijn werk. Zo won hij een BAFTA voor zijn rol in de film Chariots Of Fire (1981). Hij werd voor het spelen van deze rol ook genomineerd voor een Oscar.

R.I.P. Ian Holm 1931 – 2020

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, en Twitter. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter