R2-D2 acteur Kenny Baker overleden

De Britse acteur en musicus Kenny Baker is op 81 jarige leeftijd overleden. Het publiek kent Baker voornamelijk als de bestuurder van R2-D2 in de Star Wars franchise. De man van slechts 91 centimeter speelde de kleine robot in de eerste zes Star Wars films. Voor The Force Awakens heeft hij nog gewerkt als adviseur. De rol werd toen overgenomen door Jimmy Vee. Baker was al een lange tijd ziek. Vorig jaar kon hij de première van The Force Awakens niet bijwonen wegens zijn gezondheid.

Baker werd in 1934 geboren in Birmingham, met ouders van een gemiddelde lengte. Hij begon zijn carrière in speciale shows voor kleine mensen. Hij vormde onderdeel van een komedie routine toen George Lucas hem in 1976 ontdekte en rekruteerde voor Star Wars. In The Return of The Jedi (1983) speelde hij ook een van de Ewoks. Andere films waar hij in speelde zijn The Elephant Man, Time Bandits, Willow, Flash Gordon, Amadeus en Jim Henson’s Labyrinth. In 1977 speelde hij ook tegenover zijn vrouw Eileen Baker in Wombling Free. Hoewel ook zij een klein persoon was werd dit niet geërfd door hun kinderen.

Baker meende zich in latere jaren te realiseren dat zijn type rol met de komst van CGI in gevaar was. In 2002 sprak hij daar nog over in een interview:

“I know they know that I know that they don’t really need me. They could replace me for sure. But that’s the kind of guy George [Lucas] is – he’s a wonderful man who sticks by his colleagues.”

Zijn nicht, Abigail Shield, sprak over zijn overlijden met The Guardian:

“It was expected, but it’s sad nonetheless. He had a very long and fulfilled life. He brought lots of happiness to people and we’ll be celebrating the fact that he was well loved throughout the world. We’re all very proud of what he achieved in his lifetime.”

Baker verscheen regelmatig op Star Wars gerelateerde conventies. Zo zou hij aan het einde van deze maand nog verschijnen in Amsterdam Comic Con samen met andere acteurs uit de cast.

R.I.P. Kenny Baker 1934 – 2016