Racistische Song of the South en originele Dumbo niet op Disney+

Dit jaar lanceert Disney zijn streamingdienst Disney+. Hoewel eerder werd aangegeven dat de gehele Disney-catalogus op het platform te vinden zou zijn, meldt Boardwalk Times nu dat de controversiële film Song of the South (1946) niet op de service zal verschijnen. Daarnaast past Disney de klassieke animatiefilm Dumbo (1941) aan, namelijk de scène van Jim Crow. Waarom zijn deze zo problematisch?

Walt Disney’s Song of the South volgt een jongen genaamd Johnny die naar de plantage van zijn grootmoeder verhuist na de burgeroorlog. Daar ontmoet hij Uncle Remus (James Baskett), die hem lessen leert middels verhalen over Brer Rabbit. Het probleem met Song of the South is dat het hoofdpersonage Uncle Remus op een positieve manier terugkijkt op zijn tijd als slaaf op de plantage van zijn witte bazen. De film is sinds de jaren tachtig opgesloten in de kluis van Disney.

In de film Dumbo, ontmoet het titulaire olifantje een groep kraaien die hem een ​​veer geven om te vliegen. De leider van de groep heet Jim Crow, een verwijzing naar de racistische wetten die segregatie toestonden tot 1965. Jim Crow loopt als de karikatuur van Jim Crow die in de tijdsperiode werd gebruikt.

Dumbo