Recensie | 300: Rise of an Empire (Marlou Spoormakers)

In de film 300, gebaseerd op de comic van Frank Miller, trok koning Leonidas van Sparta met 300 halfnaakte, afgetrainde mannen ten strijde tegen het immense leger van de Godkoning Xerxes. Het vervolg, 300: Rise of an Empire speelt zich gelijktijdig af aan het eerste deel, maar nu volgen we de strijd op zee.

Titel: 300: Rise of an Empire
Regisseur: Noam Murro
Scenario: Zack Snyder, Kurt Johnstad, Frank Miller
Cast: Sullivan Stapleton, Eva Green, Lena Headey, Hans Matheson, Rodrigo Santoro
Speelduur: 103 minuten
Genre: Actie, Avontuur
Release: Vanaf 6 maart in de bioscoop

Het verhaal: Xerxes wil nog steeds Griekenland veroveren. Hij heeft de strijd tegen Leonidas en zijn 300 mannen gewonnen en wil nu het nog vrije Athene voor zich winnen. Met de wraakzuchtige en bloeddorstige commandant op zee Artemisia (Eva Green) aan zijn zijde wil Xerxes dit plan laten slagen. Maar net als in 300 blijken de Grieken een lastige tegenstander. De held van de Griekse zeevloot is Themistokles, gespeeld door Sullivan Stapleton, die 10 jaar eerder koning Darius van Perzië heeft vermoord. En de Perzen willen maar één ding: wraak.

In flashbacks wordt uitgelegd waarom deze strijd tegen de Grieken voor zowel Xerxes als Artemisia persoonlijk is. Zij willen de Grieken laten boeten voor het leed dat hen is aangedaan. Themistokles, hoewel sterk in de minderheid, voert de strijd aan. Na een paar overwinningen voor de Grieken raakt Artemisia onder de indruk van Themistokles en zijn uitstekende tactische oorlogsvoering. Ze probeert hem in een stomende seksscène over te halen zich bij haar aan te sluiten. Themistokles weigert en na vele verliezen maakt hij zich op voor de bloederige eindstrijd en onvermijdelijke confrontatie met Artemisia. In de tussentijd probeert hij nog koningin Gorgo van Sparta over te halen hem te helpen in zijn strijd tegen de Perzen.

Recensie 300: Rise of an Empire

Veel van de acteurs uit deel 1 zijn ook in deze vervolgfilm van de partij. Lena Headey, bekend als Cersei in Game of Thrones, speelt wederom koningin Gorgo van Sparta, die na het verlies van haar man Leonidas uit is op wraak. De hoofdrol is deze keer voor Sullivan Stapleton die de rol van Themistokles vervult. Waar Gerard Butler als Leonidas de film droeg en met leuke oneliners voor de nodige humor zorgde, is Sullivan toch een stuk serieuzer en minder charismatisch.

Maar gelukkig is er nog voldoende over om van te genieten. Visueel gezien is het wederom een overdonderend en oogstrelend spektakel. De slow-motion actiescènes en achtergronden zijn prachtig vormgegeven. Zeker in 3D komen de vele afgehakte ledematen bijna letterlijk op je af. En net als in het eerste deel vloeit het bloed ook in deze film weer rijkelijk.

Het plot is weliswaar niet van de hoogste plank, maar daar draait het in 300: Rise of an Empire ook niet om. Het enige belangrijke is je laten meeslepen in de oogstrelende actiescènes met als hoogtepunt de fantastisch vormgegeven confrontaties op zee. Als je niet tegen bloed kunt, dan is deze film waarschijnlijk niets voor jou. Anders is het een lust voor het oog en valt er twee uur lang genoeg te genieten.

Marlou Spoormakers