Recensie | 365 films die je gezien moet hebben

Als jij een fanatieke filmliefhebber bent dan zijn er vast enkele klassiekers die je nog eens wilt zien. Al is de kans groot dat er in de praktijk nauwelijks films van je (denkbeeldige) lijstje gestreept worden. Bijvoorbeeld omdat je niet weet waar je nou moet beginnen, of steeds vergeet welke titels je ook alweer wilde zien. Het boek 365 films die je gezien moet hebben van Geert Verbanck kan in dat geval een uitkomst zijn. In deze recensie zal ik je vertellen waarom.

Ik mag dan misschien veel over films schrijven, maar er zijn nog genoeg bekende klassiekers die ik nog nooit heb gezien. Vandaar dat ik mijn best doe om zoveel mogelijk films in te halen. Al blijkt dat soms lastiger dan gedacht. Met name omdat mijn ”kijklijst” zo groot is, dat ik niet weet waar ik nou moet beginnen. Gelukkig wist het boek 365 films die je gezien moet hebben mij een uitkomst te bieden. Dit is namelijk een soort dagboek waarin je een jaar lang iedere dag een klassieke film wordt aangeraden.

De opzet van 365 films die je gezien moet hebben is lekker simpel. In plaats van tientallen pagina’s aan pretentieuze tekst krijg je gewoon een overzichtelijke gids met een reeks van 365 klassiekers. Het enige wat er aan vooraf gaat is een korte en duidelijke inleiding, die slechts 2 pagina’s telt. Ik zag dit eigenlijk wel als een pluspunt, want die 365 films lijkt me tenslotte hetgeen waarvoor je dit boek zou kopen.

Er wordt op iedere pagina een film besproken, inclusief regisseur, speelduur en een stukje achtergrondinformatie. Hoe dat er precies uitziet zie je hieronder.

Een pagina uit het boek 365 films die je gezien moet hebben

Het leuke is dat zo’n beetje alle genres in 365 films die je gezien moet hebben vertegenwoordigd worden. Naast zwart-wit films komen bijvoorbeeld ook animatiefilms en komedies aan bod. Je zou daarom kunnen zeggen dat er voor ieder wel wat wils bij zit.

Je zou nu kunnen denken ”ja, leuk en aardig zo’n reeks films…maar waarom zou ik daar een boek voor kopen?”. Ik snap je twijfel, maar persoonlijk denk ik dat een boek als deze wel degelijk meerwaarde kan hebben. Allereerst is 365 films die je gezien moet hebben een handige gids die jou als lezer op bekende filmklassiekers wijst. Dit is niet alleen leuk om doorheen te bladeren, maar ook ideaal om je kennis bij te spijkeren. Natuurlijk kun je daarvoor ook het internet raadplegen, maar een fysiek boek is wellicht een betere stok achter de deur. Daarnaast wordt je in dit geval extra uitgedaagd om alle films te bekijken, want je kunt ze nadien ook letterlijk van je lijstje afstrepen.

Er zat voor mij echter ook een nadeel aan het boek. Bij iedere film staat er namelijk naast de pluspunten ook steeds één minpunt bij. Ondanks dat ik ook geïnteresseerd ben in eventuele mindere kanten van een film slaan de redenen die gegeven worden vaak nergens op. Zo is Taxi Driver ondanks de pluspunten een ”walgelijke film” en heeft Back to the Future ”weinig inhoud”. Het zal misschien grappig bedoeld zijn geweest, maar voor mij voelde het vaak wat geforceerd aan. Vandaar dat ik deze minpunten als een minpunt zie ;), Alhoewel ik het wel eens was met wat de schrijver over Mary Poppins zei (wat dat precies is mag je zelf ontdekken).

Al met al is 365 films die je gezien moet hebben een leuk boek dat ideaal is om cadeau te geven aan een filmliefhebber. Of natuurlijk om zelf in de kast te hebben staan. Mocht je nieuwsgierig zijn geraakt dan kun je er hieronder meer over lezen: