Recensie | Film in 5 seconden

Vrijwel iedere filmliefhebber heeft een lijstje met films die hij of zij echt nog eens wilt zien. Toch komt het meestal maar zelden voor dat er een film van de lijst afgestreept kan worden. Dit met name omdat je steeds andere dingen tegenkomt die aantrekkelijker zijn om te kijken (heb ik gelijk?). Daar komt bij dat er in het afwerken van zo’n kijklijst al snel enorm veel tijd gaat zitten. Met name als je klassiekers wilt inhalen die soms wel meer dan 3 uur duren. Het boek Film in 5 seconden geeft je echter de mogelijkheid om een stuk sneller klaar te zijn.

Waar we het vroeger moesten doen met een maandelijks uitje naar de bioscoop is het vandaag de dag een stuk makkelijker om aan films te komen. Zo heb je voor slechts €7,99 per maand een abonnement op Netflix, waarmee je onbeperkt kunt streamen. Daarnaast zijn er nog vele andere manieren om aan films te komen. Het nadeel hiervan is dat we een beetje verzadigd raken en nog maar zelden de tijd nemen om een trage klassieker te bekijken. Allemaal leuk en aardig, maar als ”die hard filmliefhebber” wil je natuurlijk wel over al die klassieke films kunnen meepraten. Het boek Film in 5 seconden (originele titel Film in 5 seconds) kan je in dit geval een uitkomst bieden.

Auteurs Matteo Civaschi en Gianmarco Milesi het plot van maar liefst 150 bekende films bestudeerd. Dit hebben ze vervolgens per film in een afbeelding laten verwerken. Een voorbeeld daarvan kun je hieronder bekijken.

Film in 5 seconden voorbeeld

Al deze 150 afbeeldingen zijn in het boek Film in 5 seconden terug te vinden. Het is aan de lezer om te raden welke film er precies uitgebeeld wordt. En dit kan soms nog best moeilijk zijn. Dit maakt het natuurlijk wel weer een leuke uitdaging. Met name omdat zo’n beetje ieder genre in het boek terugkomt, van horror tot komedie.

Mocht jij echter aan 5 seconden niet genoeg hebben dan is 365 films die je gezien moet hebben wellicht een betere keuze voor jou. Dit boek is namelijk ideaal om in kaart te brengen welke klassiekers je nog moet zien.

Film in 5 seconden is een grappig bedacht boek en zal voor vrijwel iedere filmliefhebber interessant zijn om eens doorheen te bladeren. Het lijkt mij daarom ook ideaal om cadeau te geven aan iemand die veel van films houdt. Meer informatie is hieronder te vinden.

Er is overigens ook een variant in het Engels beschikbaar (al draait het boek natuurlijk om de afbeeldingen en niet zozeer om tekst).

Martijn Pijnenburg