Recensie Boogie | Geen alledaagse sportfilm

De Aziatische invloeden in de grote bioscoopfilms, zijn de laatste jaren weer terug op het grote scherm. In 2018 kwam de succesvolle Crazy Rich Asians uit en dit jaar kwam de eerste Aziatische superheld van het Marvel-universum op het grote scherm in de vorm van Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings. Naast deze films is er dit jaar ook een klein pareltje in de filmwereld uitgekomen genaamd Boogie. Dit is de film waarin onder andere de wereldberoemde rapper Pop Smoke een grote rol heeft. Helaas was dit tevens zijn eerste en zijn laatste filmrol. Lees hieronder de recensie van de film Boogie door Richard Schwarze.

Titel: Boogie
Regisseur: Eddie Huang
Scenarist: Eddie Huang
Cast: Taylor TakahashiTaylour PaigeBashar “Pop Smoke” Jackson.
Genre: Drama
Speelduur: 89 minuten

Recensie Boogie

De film is geregisseerd door Eddie Huang. Deze regisseur is een creatieve duizendpoot. Hij is onder andere auteur, chef-kok, restauranthouder, advocaat en producent. Wellicht heb je zijn naam voorbij zien komen in de serie Fresh off the boat, wat gebaseerd was op zijn autobiografie. Nu heeft hij zijn eerste grote film geregisseerd. Voor deze film had hij ook het scenario geschreven. Eddie Huang zou zich voor het script zijn beïnvloed door zijn eigen jeugd en interesse. Met zijn immigrante ouders uit Taiwan, groeide Eddie Huang op in de Verenigde Staten.

We volgen Alfred ‘Boogie’ Chin geacteerd door debutant Taylor Takahashi. Taylor Takahashi was in het dagelijks leven een talentvolle teamgenoot van regisseur Eddie Huang. Tevens was hij ook zijn personal assistent. Gezien zijn talent, ervaring in het basketbal en zijn Japans-Amerikaanse roots, geknipt dus voor deze rol.

Boogie is een talentvolle jonge basketballer, die door middel van het basketbal een studiebeurs probeert te verdienen bij een van de grote universiteiten van de Verenigde Staten. Zijn einddoel is uiteindelijk de NBA. Net als voor vele andere een jongensdroom.

Recensie Boogie 2

Ondanks dat er verschillende scouts op de tribunes zitten, staat Boogie zijn houding en gedrag hem in de weg. Als kijker zien we dat de Aziatische achtergrond van Boogie een grote rol speelt in deze film. Daarnaast worstelt Boogie enigszins met zichzelf en zijn liefdesleven. Hij wordt zichtbaar gesteund door zijn vader, om het uiteindelijk te maken in de NBA. Vader bekijkt meerdere malen oude beelden van winnend voormalig tennis icoon: Michael Chang. Een topsporter met Aziatische roots die jarenlang aan de top stond van de tenniswereld. Vader hoopt dan ook dat zo’n carrière voor Boogie in het verschiet ligt. Moeder wil dat er uiteindelijk op korte termijn stappen gemaakt zullen gaan worden. Uiteindelijk hoopt zij ook dat er uiteindelijk geld binnen zal gaan komen. Als kijker word je meegenomen in de thuissituatie van Boogie en alle druk die op hem wordt gelegd. Zijn ouders zijn het niet met elkaar eens over de toekomst van Boogie. Dit zorgt voor spanningen in zijn thuissituatie. Ook zijn directe benadering naar zijn ouders, coach en onder andere zijn liefdesleven wordt belicht. Dit geeft een realistisch beeld over de denkwijze van de hoofdrolspeler. Hierdoor is deze film niet alleen gericht op het basketbal.

Recensie Boogie 3

Toch is er sprake van enige rivaliteit met een andere basketbal talent. Het andere talent wordt gespeeld door rapper Pop Smoke. Het zal me dan ook niet verbazen dat de regisseur zich op sommige punten heeft laten inspireren door de film Above the Rim met Tupac Shakur.

Zelf heb ik de eer gehad om via social media een kort gesprek te hebben met hoofdrolspeler Taylor Takahashi (Boogie). Hij stuurde mij een bericht dat ze hun best hadden gedaan om de verschillende culturele invloeden om hun heen te belichten. Ondanks de ietwat korte speelduur, is dat prima gelukt.

Helaas is het door zijn veel te vroeg overlijden bij één filmrol gebleven voor Pop Smoke. Hij stond bekend om zijn succesvolle rauwe rapmuziek en videoclips. Door onder andere zijn mimiek en houding speelt hij een geloofwaardige rivaal. Ik denk dat we graag meer van hem hadden gezien.

Boogie is geen alledaagse sportfilm. De nadruk ligt op de culturele invloeden van de cast. Hierdoor is het een realistische film die door de ietwat beperkte speelduur blijft boeien.

★★★1/2☆

Richard SchwarzeVOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter