Recensie Bigger Than Us | Dit zal je ogen openen

Ieder jaar wordt in de Spaanse plaats San Sebastian het International Film Festival gehouden. Dit jaar is het de 69ste editie en voor Entertainmenthoek zal Marlijn komende week verslag doen van haar belevenissen. Ze begint met een recensie over de documentaire Bigger Than Us.

Titel: Bigger Than Us
Regisseur: Flore Vasseur
Cast: Melati Wijsen, Memory Banda, Mohamad Al Jounde
Genre: Documentaire
Speelduur: 96 minuten

Recensie Bigger Than Us

Deze indrukwekkende documentaire volgt 7 jongeren in de leeftijdscategorie van 18 tot 25 jaar. Het verhaal begint bij Melati Wijsen, een 18-jarige activist die sinds haar 12e al aan het strijden is tegen plastic vervuiling in haar thuisland Indonesië. Haar “Bye bye plastic bags” movement heeft ze samen met haar zusje opgezet in Indonesië en het activisme is haar met de paplepel ingegoten door haar ouders.

Nadat ze grote stappen heeft gezet om plastic vervuiling tegen te gaan besluit Melati opzoek te gaan naar leeftijdsgenoten in allerlei landen die op hun manier een steentje willen bijdragen aan een betere wereld. Steeds vaker staan er jongeren op die strijden voor gelijke rechten, het klimaat, vrijheid van meningsuiting en ga zo maar door. Het is deze generatie die het moet doen, afwachten is geen optie meer in een wereld die steeds dieper in de problemen lijkt te raken.

Wereldreis

Melati vraagt zich af hoe ze haar activisme vol kan houden en besluit een wereldreis te maken waar ze andere jonge inspirerende activisten ontmoet. Van de favelas in Rio, afgelegen dorpen in Malawi, reddingsboten in Lesbos tot Native American ceremonies in Colorado deze jonge mensen onthullen een wereld vol moed, vreugde en betrokkenheid voor een hoger doel.

De eerste stop van Melati is in Libanon bij Mohamed. Hij ontvluchtte de oorlog in Syrië met zijn familie en liep toen tegen schrijnende omstandigheden aan in het vluchtelingenkamp. De kinderen hadden geen school, geen ritme en verloren mede daardoor steeds meer van hun identiteit. Dankzij de inzet van Mohamed werd er een school gecreëerd en een veilige haven voor de kinderen.

Bigger Than Us

Vervolgens ontmoet ze Memory in Malawi. Zij had het lef om tegen de traditie in te gaan waar jonge meisjes in opvoedkampen verkracht worden en de overheid dit als “normaal” beschouwd. Memory durfde ertegenin te gaan, stopte deze afschuwelijke traditie en wijzigde de grondwet om meisjes tegen uithuwelijking te beschermen. In Amerika ontmoet ze Xiutezcatl, een jonge milieuactivist die het land van zijn voorouders wil beschermen. Hij strijdt tegen het boren naar aardgas en het gebruik van pesticiden en heeft al meerdere successen tegen de regering op zijn naam staan.

Reddingsoperaties

Ook Mary Finn is een strijdlustige dame. Zij is betrokken bij reddingsoperaties voor de kust van Griekenland, Turkije of Libië. Ze is ooggetuige van de schrijnende situaties van vluchtelingen in Europa en de politieke consequenties. Ook heet ze hen welkom in de vluchtelingenkampen en is ze in opleiding voor verloskundige zodat ze nog meer voor hen kan betekenen. In Rio ontmoet Melati Rene Silva, hij begon op 11-jarige leeftijd verhalen uit de favela te delen. Dit omdat er een hoop onwaarheden werden verkondigd en nooit het verhaal van de bewoners werd verteld. Nu schrijft hij samen met zijn team van 16 journalisten over het leven in armoede, ongelijkheid, racisme én veerkracht in een tijd waar journalisten groot gevaar lopen.

Tot slot ontmoet ze Winnie in Uganda. Zij lanceerde een initiatief voor de allerarmste en vluchtelingen in Ugunda. Zij leerde hen de basis van traditionele tuinbouw en het samenwerken mét in plaats van tegen de natuur. Zo zorgt ze voor zekerheid, mogelijkheden tot handel en kansen voor kinderen om naar school te gaan. Winnie zorgt voor bijna 900 gezinnen en ze heeft meer dan 50 banen gecreëerd voor jongeren en vrouwen.

Bigger Than Us recensie

Deze inspirerende documentaire werd gemaakt door regisseuse Flore Vasseur en geproduceerd door niemand minder dan de Franse actrice (én Oscar-winnares) Marion Cotillard. Ze voelden zich beiden ontzettend betrokken bij dit project en kregen veel energie van deze jonge activisten. Flore Vasseur reisde 7 maanden de wereld over om dit verhaal te maken. De rode draad in Bigger Than Us is Melati die iedereen met elkaar verbindt. Dit is mooi uitgebeeld met prachtige camerabeelden.

Het zien van deze documentaire zal je ogen zeker openen en hopelijk doen aanzetten een steentje bij te dragen in deze wereld. Een activist zit in ons allemaal en door deze documentaire zal dat hopelijk ook naar buiten worden gebracht. Want zeg nou zelf…wij hebben deze verantwoordelijk toch allemaal als mens?

★★★★☆

MarlijnVOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films, series en cabaret.

FacebookInstagramPinterestTwitter