Recensie | Downton Abbey Film (Kimberly van Niele)

Het heeft even geduurd, maar daar is-ie dan eindelijk: de Downton Abbey film! Fans van het historische kostuumdrama hebben 4 jaar moeten wachten tot hun geliefde serie een vervolg kreeg. Dat wachten was het uiteindelijk wel waard, de film is echt de kers op de taart!

Dat er een Downton Abbey film moest komen was daarom ook onvermijdelijk. De serie, met maar liefs 6 seizoenen, werd tijdens zijn runtime beloond met meerdere Emmy Awards, Golden Globes en zelfs een speciale Screen Actors Guild Award voor de gehele cast. Een film op het grote doek kon natuurlijk niet uitblijven. Dat mag geheel in stijl, want de Crawley’s krijgen hoog bezoek!

Regisseur: Michael Engler
Cast: Hugh Bonneville, Jim Carter, Michelle Dockery, Elizabeth McGorvern, Maggie Smith, Imelda Staunton, Penelope Wilton, Jessica Brown Findlay, Laura Carmichael, Brendan Coyle, Joanne Froggatt, Phyllis Logan, Rob James-Collier, Sophie McShera, Lesley Nicol, Kevin Doyle, Allen Leech, Raquel Cassidy, Michael Fox, Matthew Goode, Harry Hadden-Paton
Scenario: Julian Fellowes
Genre: Drama, Historie
Speelduur: 122 minuten

HET PLOT

Downton Abbey is een Brits kostuumdrama dat zich afspeelt in de periode na de Eerste Wereldoorlog. De roaring 20’s is een periode van vooral veel verandering. We kijken mee met de upper class familie, de Crawley’s, de eigenaren van het landgoed Downton Abbey, en hun huishouding die samen de boel draaiende proberen te houden. 

Alles wordt nog eens opgeschud als het bericht komt dat de Koning en Koningin een kort bezoekje brengen aan het landgoed. Zowel de Crawleys als hun personeel zijn in rep en roer en maken voorbereidingen om Hare Majesteit in vol ornaat te ontvangen. 

Eén van de karakteristieken van Downton Abbey is de dynamiek tussen de upperclass en lower class. De serie had altijd een goede balans tussen de Crawley familie en hun personeel. Ook in de film weet regisseur Michael Engler heel goed alle belangrijke personages een eigen verhaal te geven zodat ze hun momentje shine kunnen pakken. Hoe hoog of laag in rank ze ook mogen zijn! 

Persoonlijk vond ik het verhaal van de butler Thomas Barrow (Robert James-Collier) het meest interessant. Hij speelt een butler die in deze tijdperiode worstelt met zijn geaardheid. Hij moet zelfs zijn welverdiende rol als hoofdbutler opgeven als de Crawleys zijn gepensioneerde collega de heisa rondom het koninklijk bezoek mag regelen.  

Andere personages krijgen ook zeker hun momentjes. Of het nou gaat om Maggie Smith’s briljante personage Violet Crawley, de Crawley erfgename Lady Mary (Michelle Dockery), de dienstmeid Daisy (Sophie McShera) of één van de nieuwe personages; ze komen allemaal even langs met een eigen miniplotje. Het voelt nooit teveel en elk verhaal heeft zijn eigen charme. 

Downton Abbey

EEN LEKKER TOETJE NA DE MAALTIJD

Wat direct erg duidelijk is dat de langverwachte Downton Abbey film echt het verrukkelijke toetje na de maaltijd is. Het is eigenlijk niet aan te raden om te film te kijken zonder eerst de volledige serie af te kijken. Je zal ongetwijfeld gespoild worden en met een grote cast als dit heb je eigenlijk een uitgebreide introductie nodig om te begrijpen wat voor een rol ze in het grotere geheel hebben. 

Eenmaal alle seizoenen bijgekeken is de film wel een prachtige afsluiter en de kers op de taart. Het voelt met zijn 122 minuten eigenlijk als een extra lange episode die het geheel nog een keer mooi afsluit. Alles wat je leuk vond uit de serie is terug: de complexe absoluut-niet-stereotype personages, een romantisch kijkje in een ander tijdperk, en een dosis gevatte Britse humor. Fans van de serie krijgen precies waar ze op hoopten. 

En extra kuddos voor actrice Maggie Smith die als de oude Violet Crawley de meest geniale oneliners heeft. Alleen voor haar zou je deze film (en serie) al moeten kijken!

★★★½

Kimberly van Niele