“Druk” betekent eigenlijk niets anders dan overmatig alcohol drinken. En dat is dan ook waar deze Deense film over gaat. Lees hier de recensie van de film Druk door Marlijn.

Titel: Druk (Engelse titel: Another Round)
Regisseur: Thomas Vinterberg
Scenarist: Thomas Vinterberg en Tobias Lindholm
Cast: Mads Mikkelsen, Maria Bonnevie, Thomas Bo Larsen
Genre: Drama/komedie
Speelduur: 117 minuten

Recensie Druk

We zien vier bevriende docenten met ieder zijn eigen problemen een deal sluiten om de stelling van een Noorse psychiater uit te testen als experiment. Zijn stelling luidt dat “De mens is geboren met een tekort van 0,05 promille alcohol in zijn bloed.” Door deze dagelijks aan te vullen willen de vier vrienden kijken hoe het hun leven zal verrijken, zowel privé als op de werkvloer. Want als de mannen ergens uit willen ontsnappen dan is het wel uit de sleur van hun dagelijks leven.

Martin is een afgestompte geschiedenisleraar die zijn leerlingen totaal niet meer kan betoveren met zijn lesstof en ook thuis niet meer de man is die hij vroeger was. Tommy is een alleenstaande gymleraar met een hond die ook het nodige in zijn leven mist. Nikolaj is een jonge docent met een druk gezinsleven en veel gebroken nachten en slaaptekort. En ook de alleenstaande muziekleraar Peter heeft zo zijn problemen. Tijdens hun werkuren op school besluiten ze alle vier systematisch het alcohol promillage in hun bloed aan te vullen om te kijken wat dat met hen doet.

In eerste instantie houden ze het op 0,05 promille alcohol. Dit levert mooie scenes op tussen Martin en zijn leerlingen die weer helemaal opbloeit en zijn leerlingen bovendien weer weet te inspireren en te motiveren. Ook gymleraar Tommy weet het beste uit zijn jonge voetballende leerlingen te halen wat aandoenlijke scenes oplevert.

Recensie Druk

Als voor ieder blijkt dat het experiment een succes is besluiten ze meer stappen te ondernemen. Dit wordt duidelijk in de film aangegeven in verschillende delen. Zo mogen de mannen bij stap 2 zelf het promillage alcohol bepalen om te kijken wat voor hun persoonlijk het beste resultaat oplevert.

Naarmate het experiment vordert zien we dat de vier vrienden losser worden en er steeds meer regels gebroken worden. Bij stap 3 gaan ze kijken wat overmatig alcoholgebruik met hen doet en de vraag komt dan ook in je op of er nog een weg terug is voor deze heren.

Het spel van de vier acteurs is ontzettend goed. Het is knap acteerwerk hoe ze afgestompte docenten in een midlifecrisis spelen maar ze tillen de film naar een hoger niveau als ze aangeschoten en straalbezopen het experiment vervolgen.

Acteur Mads Mikkelsen zet een geweldige rol neer als Martin. Zowel zijn ingetogen als uitbundige acteerprestaties zijn een lust voor het oog. Maar ook het samenspel met de andere drie mannen en niet te vergeten de leerlingen maken van “Druk” een film die erg de moeite waard is.

Als kijker van de film kan je er in het begin nog wel de humor van inzien maar naarmate het drankgebruik toeneemt, zit je soms echt met afschuw te kijken. Hoever zullen ze gaan in het experiment? Weten ze op tijd te stoppen met drinken? Kunnen ze elkaar nog beschermen of zijn de gevolgen niet meer te overzien? Je ziet het allemaal in deze indrukwekkende film.

Toen de film tijdens de Oscar uitreiking de award won voor “Best International Feature Film” raakte de speech van regisseur Thomas Vinterberg een gevoelige snaar. Hij vertelde met tranen in zijn ogen dat hij zijn 19 jarige dochter Ida was verloren in een auto ongeluk in België toen ze net vier dagen aan het filmen waren. Ze had zelfs al een rol in de film bemachtigd als dochter van Martin.

Deze afschuwelijke gebeurtenis in het persoonlijke leven van deze voortreffelijke regisseur maakt het extra knap dat hij is doorgegaan met het maken van een steengoede film. Thomas Vinterberg heeft de film én zijn welverdiende Oscar opgedragen aan zijn dochter Ida en wat zou zij trots zijn geweest op haar vader en het eindresultaat!

★★★★☆

Marlijn


VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter