Recensie | EVAC (Martijn Pijnenburg)

De Brabantse Nick Janssen en Wout Kanters experimenteren al jaren met video. Nadat ze een succesvolle serie sketches wisten neer te zetten vonden ze het tijd voor wat meer serieuze projecten. Ze besloten om een oorlogsfilm te gaan maken. Met een groep enthousiaste vrijwilligers gingen ze aan de slag en kwamen uiteindelijk met de korte film EVAC.

Titel: Evac
Regisseur: Nick Janssen en Wout Kanters
Scenario: Nick Janssen en Wout Kanters
Cast: Michael de Roos, Pjotr van Gerwe, Angelo Schuurmans, Wout Kanters, Dick van de Pol, James Thomas, Teun Peters, Veras Fawaz, George Chvojka, Sam Nuijens, Max Nuijens, Rens Lucassen
Speelduur: 21 minuten
Genre: Oorlog

Al vaker heb ik mijn bewondering voor jonge, experimentele filmmakers geuit. Het is mooi om te zien hoe gepassioneerde nieuwkomers soms geweldige dingen weten neer te zetten. Dit komt vaak omdat er meer creativiteit bij komt kijken dan bij grote studies welke liever een conventionele aanpak hanteren. Toch zijn lang niet alle jonge filmmakers even goed. Het komt ook vaak voor dat zo’n goedbedoeld project resulteert in ”amateuristische rommel”. De vraag was of dit bij EVAC ook zo zou zijn.

Het eerste wat opvalt is de pakkende soundtrack. Deze blijkt speciaal voor de film te zijn samengesteld door Tim Reinink.  In combinatie met de geweldige beeldkwaliteit zou je bijna vergeten dat het om een ”low-budget” project gaat.Al snel maken we kennis met de twee hoofdpersonages. Het verhaal is simpel: er is een Derde Wereldoorlog gaande en een groepje soldaten ligt op de grens van Rusland en Oekraïne. Ineens worden ze aangevallen en slechts een paar van hen weten te ontkomen. Deze proberen te ontsnappen uit het vijandige gebied.

EVAC blijkt een spannende film voorzien van spectaculaire actie en geweldig camerawerk. De special effects zijn dik in orde en op sommige momenten zelfs beter dan in recente ”professionele” Nederlandse films. De cast mag dan weliswaar uit een groep vrijwilligers bestaan, ze deden het allemaal goed. Bevriende acteurs Michael de Roos en Angelo Schuurmans hadden terecht de hoofdrollen, maar toch waren Pjotr van Gerwe en de jonge Sam Nuijens de uitblinkers van deze film.

Alles aan Evac lijkt te kloppen: Goede cinematografie, prachtige shots, een sterke cast en zelfs een eigen soundtrack. Een klein minpuntje kan zijn dat het verhaal niet heel bijzonder is, maar aangezien er meer dan genoeg spanning is stoort dit niet. Het is sowieso niet slecht, maar niet zo hoogstaand als de rest van het project. Aangezien EVAC een korte film is zal het lastig worden om nog meer te vertellen zonder het geheel te gaan verklappen. Je moet het gewoon zelf zien.

Toen de film afgelopen was volgde nog een interessante documentaire die een kijkje achter de schermen gaf. Ook hier werd duidelijk dat het team achter Woody Wonder enorm veel potentie heeft. Dit soort mensen kunnen Nederland op de kaart zetten als het gaat om film. Ik vind daarom ook dat iedereen met interesse in (Nederlandse) film EVAC een kans moet geven.

★★★★☆

Mocht je meer willen weten over de projecten van Nick Janssen en Wout Kanters, bekijk dan eens het Youtube-kanaal van deze heren:

Wil je op de hoogte blijven van recente films, prijsvragen en interviews? Volg ons dan op Facebook en via Youtube.