Recensie HBO Max | Beter dan Netflix?

In Amerika kan men sinds mei 2020 gebruikmaken van HBO Max, de streamingdienst waarop leden series als Game of Thrones en de nieuwste Warner Bros. films kunnen bekijken. HBO Max zal vanaf 8 maart ook in Nederland toegankelijk zijn. Sandro en Martijn hebben de Amerikaanse versie van de dienst echter al kunnen testen. In deze HBO Max recensie lees je hun bevindingen.

Inhoud

Wat is HBO Max?

HBO Max is een streamingdienst van WarnerMedia, het bedrijf achter onder andere Warner Bros. Pictures, New Line Cinema, HBO en CNN. Het platform is sinds 27 mei in de Verenigde Staten beschikbaar. In oktober 2021 kwam het platform ook beschikbaar in landen als Finland, Spanje, Andorra, Noorwegen, Zweden en Denemarken.

HBO Max aanbod

Het aanbod van HBO Max is voor een groot deel afkomstig van WarnerMedia. Gezien dit bedrijf meerdere studio’s beheert hebben leden ook toegang tot content van (onder andere) Adult Swim, Bad Robot Productions, Boomerang, Cartoon Network, DC Entertainment, HBO, New Line Cinema, Sky, Studio Ghibli en Turner Entertainment. Om deze reden heeft de streamer niet alleen toegang tot de nieuwste Warner Bros. films. Je krijgt een heel archief aan klassieke films en series, waarmee dit platform een perfect alternatief is voor Disney Plus. En als je wel een comic fan bent, maar niet zozeer een Marvel fan, bij HBO kun je bijna alles terugvinden van DC. Als je kinderen meer van Bugs Bunny dan van Mickey Mouse houden dan vind je op HBO een enorm grote collectie aan Warner Bros. tekenfilms.

HBO Max hubs

De HBO Max content is verdeeld onder verschillende categorieën. Hieronder zie je een lijstje van films en series die je eind 2021 op het streaming platform kon vinden. Van een aantal films en series hebben wij ook recensies geschreven. Klik op de links om die te lezen.

HBO Originals

Terwijl Netflix Originals vaak bekritiseerd worden om hun wisselende kwaliteit heeft HBO daarentegen een lange traditie van gerenommeerde originele films en series. Op Max vind je veel populaire series, zoals The Sopranos en Game of Thrones. Daar bovenop vind je ook een archief aan originele HBO films.

Een nadeel voor abonnees van Ziggo is dat veel van de HBO originals tot en met eind 2021 beschikbaar waren in het Ziggo Movies & Series pakket. Vanaf 2022 komt die content voor Ziggo te vervallen.

 • Game of Thrones
 • The Sopranos
 • Last Week Tonight with John Oliver
 • Westworld
 • You Don’t Know Jack
 • Behind the Candelabra
 • Flight of the Conchords
 • Curb Your Enthousiasm

HBO Max Game of Thrones

Max Originals

Een van de langverwachte Max Original is natuurlijk Zack Snyder’s Justice League. Het is fijn om te zien hoe op een streaming platform een 4-uur lange director’s cut toch een publiek weet te vinden. En de serie Looney Tunes Cartoons wordt momenteel gezien als een van de beste moderne incarnaties van de Looney Tunes personages.

DC

De DC bioscoopfilms kun je uiteraard terug vinden op Max. Ook interessant voor de DC fan is dat je een heel archief hebt aan klassieke DC content. Denk aan de gerenommeerde animatie serie Batman: The Animated series. En ja, zelfs de kritische flop Batman & Robin staat erop! Wat we echter wel missen is de jaren 60 Batman serie met Adam West.

 • Alle nieuwe DCEU films (denk aan The Suicide Squad)
 • Klassieke DC tekenfilms zoals Batman: The Animated series
 • De Burton-Schumacher Batman filmreeks
 • Christopher Nolans Dark Knight filmreeks
 • De Christopher Reeve Superman filmreeks

TCM en meer klassieke films

Het archief aan klassieke films is bij HBO Max indrukwekkend. Hoewel een aantal klassieke films ook op andere platforms terug te vinden zijn heb je ook een aantal unieke toevoegingen. Zo is Max het eerste streamingsplatform die de extended cuts van The Lord of The Rings bevat, en dit gaat om de recente 4K restauraties van de films.

De klassieke films komen uit het archief van TCM, maar ook van derde partijen zoals The Criterion Collection. Houd er rekening mee dat bij veel van deze films de licentie verloopt, waardoor ze enkel tijdelijk op de streamer te zien zijn.

Adult Swim en meer volwassene tekenfilms

Voor volwassene liefhebbers van animatie biedt HBO een mooi pakket van series. Voor sommige kijkers zal dit de eerste kans zijn om de gerenommeerde Primal te zien, een actieavonturen serie met dinosaurussen, veel geweld en geen dialoog.

Studio Ghibli

Het complete oeuvre van de wereldberoemde Japanse animatiestudio Studio Ghibli is te vinden op HBO Max, afgezien van Grave of the Fireflies. In tegenstelling tot het Amerikaanse publiek hebben wij in Europa echter al toegang tot die films met een Netflix abonnement. Het is nog onduidelijk of hier in Nederland verandering in zal komen volgend jaar.

Cartoon Network

Nostalgische tekenfilms uit de jaren 90 en later. Verwacht niet het complete archief aan originele Cartoon Network tekenfilms. Cow and Chicken en Johnny Bravo ontbreken. Maar met klassieke series als Dexter’s Laboratory en Courage The Cowardly Dog heb je al een mooie collectie.

 • Dexter’s Laboratory 
 • Courage The Cowardly Dog
 • The Powerpuff Girls
 • Ed, Edd & Eddy
 • Adventure Time

Sesame Workshop

Een collectie van Sesame Street specials en afleveringen. Het gaat hier om de Amerikaane Sesamstraat. Het is nog onbekend of wij de Nederlandse versie hier zullen vinden.

Klassieke tekenfilms

Niet alleen kun je op Max de nieuwste Warner Bros. tekenfilms zien, zoals Looney Tunes Cartoons en de nieuwe Space Jam film. Voor de liefhebbers is er ook een grote collectie aan klassieke bioscoop animatieshorts. En naast de originele Looney Tunes zijn er ook andere iconische shorts te vinden, zoals Tom & Jerry en tekenfilmseries als The Flintstones.

 • Looney Tunes
 • Tom & Jerry
 • Popeye
 • The Flintstones

Crunchyroll

Je vindt en kleine selectie van Crunchyroll anime series. Deze streaming service is al een poosje beschikbaar in Nederland. Met een HBO Max abonnement kun je Crunchyroll niet volledig vervangen, maar het is desondanks wel fijn om dit erbij te hebben.

 • Kill la Kill
 • Full Metal Alchemist: Brotherhood
 • Rurouni Kenshin
 • Berserk

Nieuwe Warner Bros. films

Nu het vaak lastig is om een nieuwe film in de bioscoop te zien, wegens gelimiteerde releases of Covid maatregelen, kun je veel films al snel op HBO Max inhalen.

HBO Max Nederland

HBO Max zal 8 maart 2022 naar Nederland komen.

Update: het is bevestigd dat HBO Max vanaf 8 maart in Nederland beschikbaar komt.

Vlaanderen

In Vlaanderen zijn er momenteel geen plannen om HBO Max uit te brengen. Althans, niet onder die naam. Er is wel een samenwerking gesloten tussen HBO en de Belgische streamingdienst Streamz. Meer lees je in dit recente artikel rondom HBO MAX België.

HBO Max basic vs. standaard

Een HBO Max abonnement in Nederland gaat €5,99 per maand kosten (Basic) of €8,99 per maand (Standard). Bij ‘Standard’ kost een jaarabonnement €59,99 per jaar met Full HD (1080p), 4K & 3 schermen tegelijk. Een ‘Basic’ abonnement kost jaarlijks  €46,99. Hiervoor krijg je streams in HD (720p) & kijk je op 1 scherm tegelijk.

Voor de Nederlandse introductie geldt een speciaal aanbod. Nederlanders die tot 31 maart een abonnement nemen op HBO Max krijgen ‘hun hele leven lang’ 50 % korting. Voor hen kost het basic-abonnement €2,99 per maand en het standaardpakket €3,99 per maand. Bij latere prijsverhogingen zal je dus altijd de helft van de prijs blijven betalen.

Kwaliteit Beeld en Geluid

Nu steeds meer mensen hun thuisbioscoop aan het uitbouwen zijn met de nieuwste apparatuur is er ook de behoefte om films in UltraHD te streamen. Zoals hierboven wordt aangegeven is sommige content van HBO Max in 4k te bekijken. Je dient hiervoor echter wel een premium abonnement te hebben.

Aan het begin ondersteunde HBO Max geen 4K films. Maar in de loop van 2021 zijn er meerdere titels toegevoegd. Daarnaast is er HDR10, Dolby Vision en Dolby Atmos ondersteuning. Anno 2021 zijn er nog steeds niet zoveel 4K titels op HBO Max als Netflix. Maar tegen de tijd dat de dienst naar Nederland komt in 2022 is het mogelijk dat HBO een inhaalslag maakt.

Is HBO Max de moeite waard?

Dan zijn we nu aangekomen bij de hoofdvraag, ”is HBO Max de moeite waard?” Wat ons betreft is het zeker een interessante streamingdienst, maar gezien de concurrentie is het nog maar de vraag of een abonnement voor jou de moeite waard zal zijn. Je zult uiteindelijk een afweging moeten maken gebaseerd op een aantal redenen.

Redenen om HBO Max te nemen

1. De prijs

HBO Max is in Nederland vooralsnog goedkoper is dan Netflix. HBO Max heeft geen Premium abonnement zoals Netflix, en met een Standard abonnement heb je al toegang tot Ultra HD films. Als je bovendien vanaf maart een abonnement neemt zul je slechtst de helft betalen. Daarmee zou een Standard abonnement van HBO Max voorlopig vier keer goedkoper zijn dan een Premium abonnement van Netflix.

2. Nieuwste Warner Bros. releases meteen in je huiskamer

Leden van HBO Max hebben de luxe om een groot deel van de nieuwe Warner Bros. films direct in hun huiskamer te kunnen streamen. Denk hierbij aan titels als Dune en The Suicide Squad.

3. Veel klassieker films en series

Een abonnement op HBO Max geeft je toegang een groot aanbod aan klassieke films en series. Dit archief is aanzienlijk groter dan bij Netflix.

4. Kijk films in ultra HD

HBO Max biedt ondersteuning van 4K, HDR en Dolby Atmos. Hiermee haal je alles uit je 4K TV.

HBO Max films

Redenen om HBO Max niet te nemen

1. Overlap met andere platformen

Als je specifieke films of series wilt zien die al op Netflix staan hoef je er geen extra streamingsdienst bij te nemen. Ziggo Movies & Series zal eind 2021 wel content verwijderen. Deze beslissing zal voor sommige consumenten overkomen als een marketing truc om een HBO Max abonnement af te dwingen. Het is verder nog niet duidelijk of alle Studio Ghibli films in Nederland zowel op Netflix als op HBO Max te zien zullen zijn.

2. Geen volledige vervanger van Netflix en andere streaming services

Alhoewel het aanbod van HBO Max erg breed is, kunnen we niet zeggen dat je als fanatieke filmliefhebber niets anders meer nodig zult hebben. Zo zijn er vast nog wel enkele series op Netflix, Videoland of Disney+ die je ook graag wilt zien.

HBO Max vs. Netflix

Martijn zou de voorkeur aan Netflix geven, omdat die streamingdienst voor een Nederlandse kijker toch net wat relevanter is. Al is HBO Max wat hem betreft ook zeer interessant qua aanbod.

Sandro heeft interesse om HBO Max tijdelijk te nemen als vervanger van Netflix. Het aanbod aan klassieke films, animatie en bepaalde series past meer bij zijn smaak. In plaats van dubbel te betalen voor de streamingsdiensten zal hij waarschijnlijk tussen beide diensten wisselen van tijd tot tijd.

HBO Max vs. Disney Plus

Martijn zou duidelijk HBO Max verkiezen boven Disney Plus. HBO heeft vergeleken met Disney+ namelijk meer films en series voor volwassenen. Disney+ is zich sinds vorig jaar breder gaan oriënteren dan alleen Disney en Marvel, maar Max heeft nog steeds meer.

Hoewel Disney+ een aantrekkelijk aanbod heeft zou Sandro ook eerder voor HBO Max gaan. Als hij moet kiezen tussen aan de ene kant Mickey Mouse en Iron Man, en aan de andere kant Bugs Bunny en Batman dan is zijn keuze snel gemaakt. Disney Plus zou hij alleen tijdelijk nemen om bepaalde films of series terug te zien.

Meer streaming

Wil je meer weten over (Nederlandse) streamingdiensten? Bekijk dan vooral ons streamingoverzicht.

Martijn & Sandro

 

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter