Recensie | Isn’t It Romantic (Kimberly van Niele)

Isn’t it Romantic is een satire op de typische romcoms zoals Pretty Woman, Notting Hill en 13 Going on 30. Een geweldige mogelijkheid voor Pitch Perfect actrice Rebel Wilson om te bewijzen dat ze de lead kan nemen in haar eigen comedy film. Maar voor een film die de draak steekt met romcoms is nog maar de vraag of Isn’t it Romantic zelf niet onder het labeltje ‘romcom’ valt. Want voor lachen om de clichés van romantische komedies is genoeg ruimte. Maar volgt Isn’t it Romantic dan niet dezelfde plotpunten van een romcom? Stiekem wel, daarom moet je het ook met een grote korrel zout nemen. Want alleen als je dat doet zal deze geinige satire je kunnen bekoren. Lees hieronder de recensie van de film Isn’t it Romantic door Kimberly van Niele.

Titel: Isn’t it Romantic
Regie: Todd Strauss-Schulson
Cast: Rebel Wilson, Liam Hemsworth, Adam DeVine, Priyanka Chopra
Scenario: Erin Cardillo, Dana Fox, Katie Silberman
Genre: Comedy, Romantisch
Speelduur: 89 minuten
Release: Nu te zien op Netflix

Recensie Isn’t it Romantic

Ergens in 1990 kijkt een jonge Natalie naar één van de ultieme romantische comedy’s Pretty Woman, waarin de mooie Julia Robert verliefd wordt op de swoony Richard Gere. Stiekem hoopt Natalie dat haar leven net zo zou lopen, maar haar moeder brengt haar snel terug naar de realiteit; gewone mensen als zij moeten werken voor hun geld, geen happily ever after met de prins op het witte paard voor mensen als ‘zij’.

Met dit levens advies groeit Natalie op tot een hardwerkende architect in New York die alle clichés van romcoms vurig haat. Tot haar leven na een ongeluk juist in een mierzoete romcom verandert. Met al zijn voor- en nadelen.

Mijn reactie

Het hele idee achter Isn’t it Romantic is dat het een satire is die de typische clichés van romcoms op de hak neemt. Denk maar aan het stereotype van knappe dokters naast je ziekenhuisbed, random hunks die op straat voor je omdraaien of dat je baas en met zijn sixpack ineens stapelverliefd op je wordt. Riiiiiight. Zo dacht hoofdpersoon Natalie (Rebel Wilson) er ook over, maar hoe zeer de film ook kritiek wilt geven op de voorspelbare clichés, uiteindelijk vallen ook de schrijvers van Isn’t it Romantic in de overduidelijke valkuilen van het genre.

Een beetje een gemiste kans, want het idee achter de film is wel interessant. Voor een romcom is het daarom prima geslaagd, ware het niet dat de film eigenlijk geen romcom probeerde te zijn (toch?). Ondanks dat de film met veel sarcasme het zoetsappige genre probeert kapot te maken vervult het toch in grote lijnen de plotpunten van zo’n romantische film waardoor het zichzelf eigenlijk in de vingers snijdt.

Isn’t it Romantic

De Australische comédienne Rebel Wilson maakt gelukkig veel goed en geeft voor mij ook net dat kleine beetje extra. Haar hilarische opmerkingen tijdens zo’n ongelofelijk romcom moment zijn geweldig! Zij is precies het type actrice die met zo’n gekke rol als dit weg kan komen. Maar als ik dan toch iets van kritiek moet geven, dan zou ik zeggen dat de filmmakers Wilson niet goed genoeg hebben ingezet, want ondanks dat ze zeker wat rake grappen uitdeelt is de film nou ook niet zo laugh out loud als ik had gehoopt. Dat is best jammer, want met ook grappenmaker Adam DeVine (Workaholics) in de mix had het toch best meer over-the-top grappig mogen worden. Zowel hij als Wilson staan erom bekend om net over dat randje te gaan en dat is in Isn’t it Romantic totaal niet het geval. In plaats daarvan is het een stuk braver en daardoor levert het toch wat van de komedie in.

Dat betekent niet dat het zo’n slechte film is. Sterker nog, ik denk dat fans van het romcom genre deze enorme knipoog wel kunnen waarderen. Het is vooral leuk om Rebel Wilson, Adam DeVine en ook Liam Hemsworth samen in actie te zien. Een perfecte feelgoodfilm om een loos avondje te kunnen vullen.

★★★☆☆

Kimberly van Niele