Recensie | Jack Ryan: Shadow Recruit (Marlou Spoormakers)

Het personage van Jack Ryan is niet onbekend in de filmwereld. De boeken van Tom Clancy over de niet standaard held hebben geleid tot meerdere verfilmingen. De hoofdrol is onder meer gespeeld door Alec Baldwin en Harrison Ford. Het is alweer een tijd geleden dat de laatste film over de CIA analist Jack Ryan verscheen: de laatste was het sterke The Sum Of All Fears met in de hoofdrol Ben Affleck. In Jack Ryan: Shadow Recruit heeft Chris Pine, bekend van de nieuwe Star Trek films, het stokje overgenomen.

Titel: Jack Ryan: Shadow Recruit
Regisseur: Kenneth Branagh
Scenario: Adam Cozad, David Koepp Boek: Tom Clancy
Cast: Chris Pine, Keira Knightley, Kevin Costner, Kenneth Branagh, Colm Feore, Gemma Chan, Nonso Anozie, Karen David, Peter Andersson, Matt Rippy
Speelduur: 105 minuten
Genre: Actie, Thriller
Release: vanaf 16 januari 2014 in de bioscoop

CIA rekruut

Net als in de laatste James Bond films hebben de makers ervoor gekozen om terug te keren naar de beginperiode van het personage, maar dan gesitueerd in het heden. Het verhaal speelt zich af in de tijd dat Jack Ryan wordt gerekruteerd voor de CIA. Na de aanslag van 9/11 in New York sluit Jack Ryan zich aan bij het leger om zijn land te dienen. Een helikopterongeluk maakt een einde aan zijn carrière in het leger en tijdens zijn revalidatie komt hij in aanraking met Thomas Harper (gespeeld door Kevin Costner die grappig genoeg ooit zelf in de race was voor de rol van Jack Ryan). Deze biedt de jonge analist een baan als financieel analist bij de CIA.

Complot

Vervolgens springen we 10 jaar vooruit in de tijd. Jack Ryan werkt inmiddels bij een grote firma op Wall Street. Daar ontdekt hij een Russisch complot om de Amerikaanse economie in te laten storten. Hij besluit af te reizen naar het hol van de leeuw en onderzoek te doen bij Viktor Cherevin, gespeeld door Kenneth Branagh, tevens de regisseur van de film. Bij zijn aankomst in Rusland wordt er direct een aanslag gepleegd op zijn leven en kan hij ternauwernood ontsnappen. Hij schakelt de hulp in van zijn oude mentor Kevin Costner en samen ontdekken ze de plannen van de Russen om een aanslag te plegen in Amerika zodat de economie instort en Amerika failliet gaat. Ondertussen krijgt Jack onverwachts bezoek van zijn vriendin Kiera Knightley, die niets weet van zijn dubbelleven als CIA-agent. Ongewild raakt ze betrokken bij zijn spionagepraktijken. Dit resulteert in een ontvoering waarna Jack na een wilde achtervolging door de straten van Moskou haar uit de handen moet zien te redden van Viktor. Nadat Jack hem heeft uitgeschakeld, moet hij nog een aanslag in New York zien te voorkomen. Dit alles bombardeert Jack Ryan van undercover analist tot een echte actieheld.

JACK RYAN

Dertien in een dozijn

Jack Ryan: Shadow Recruit zou nieuw leven in moeten blazen in het personage Jack Ryan. Om hiervoor te zorgen, moet je alleen wel een spannend, goed geschreven scenario hebben en dat heeft deze film niet. De hele film hangt van clichés, ongeloofwaardigheden en plotgaten aan elkaar. Jack heeft na zijn ongeluk nog steeds last van zijn rug als hij een koffer oppakt, maar hij kan wel uit een rijdende auto springen zonder een schrammetje op te lopen. Ook de standaard, wodka drinkende Russische vijanden met hun bespottelijke accent maken dat dit een dertien in een dozijn actiefilm blijft. De acteurs proberen het beste te maken van hun personages, maar zij kunnen de film ook niet naar een hoger niveau tillen. Het scenario stijgt niet uit boven een gemiddelde Sylvester Stallone actiefilm, je ziet het plot van mijlenver aankomen en brengt helemaal niets verrassends. En dat is jammer, want de boeken van Tom Clancy hebben inmiddels bewezen dat zij goede films kunnen voorbrengen.

Marlou Spoormakers