Recensie | Justice League (Immy Verdonschot)

Na teamfilms als The Avengers, X-Men en Guardians of the Galaxy kon het andere superteam natuurlijk niet lang meer op zich laten wachten: Justice League, bestaande uit de helden Batman, Superman, Wonder Woman en nieuwkomers Cyborg, Aquaman en The Flash. Regisseur Zack Snyder kreeg de taak op zich om hier een succes van te maken, ook al bleek Batman v Superman een flop. Toen Snyder vanwege de zelfmoord van zijn dochter de film niet kon afmaken, heeft hij aan Avengers-regisseur Joss Whedon gevraagd om de film voor hem af te maken. Kan Justice League zich meten met zijn voorgangers?

Titel: Justice League
Regisseur: Zack Snyder
Scenario: Chris Terrio & Joss Whedon
Cast: Ben Affleck, Henry Cavill, Gal Gadot, Ezra Miller, Jason Mamoa, Raymon Fisher, Willem Dafoe, Jesse Eisenberg, Jeremy Irons, Diane Lane, Connie Nielsen, J.K. Simmons
Speelduur: 121 minuten
Genre: Actie, avontuur
Release: 16 november 2017

In Justice League krijgt Bruce Wayne, aka Batman, te maken met een nog grotere vijand: Steppenwolf. Na de dood van Superman is hij vastbesloten om de wereld te redden, maar daar heeft hij hulp bij nodig. Samen met Diana Prince, aka Wonder Woman, gaat hij op pad om een team samen te stellen en zo komen ze uit bij de snelle Flash, de watervriendelijke Aquaman en de robotische Cyborg. Kunnen zij snel genoeg een manier vinden om samen te werken en deze nieuwe dreiging te stoppen?

Lachen met The Flash en Aquaman

Om een team samen te stellen, waren nieuwe personages nodig. Zo worden in deze film Cyborg, The Flash en Aquaman geïntroduceerd aan de groep. Het is altijd lastig om iedereen voldoende achtergrond te geven als ook ontwikkeling wanneer zoveel personages in beeld komen. Justice League doet dit redelijk, zij het niet dat Batman en Cyborg eigenlijk heel vlak blijven – zowel in hun emotie als in de acties in de film – terwijl The Flash en Aquaman voor de meeste humor zorgen. Want laten we niet vergeten dat de voorganger, Batman v Superman, een flop was. Batman/Ben Affleck kan dat niveau niet omhoog halen, al weet Wonder Woman een hoop goed te maken. Haar chemie met de rest van de cast, als ook haar geweldige intro in de film, laat zien dat zij een betere leider is dan Batman. Toch is The Flash de aangename verrassing die de film wat meer tempo geeft.

The Avengers-wannabe

Qua dynamiek, het bij elkaar sprokkelen van de helden en qua opbouwen van het teamverband doet Justice League op alle mogelijke manieren denken aan The Avengers. Niet alleen qua personages die totaal niet bij elkaar passen en moeten leren samen te werken, maar zelfs de basis van het verhaal: Een vierkant vreemd object dat zo ontzettend veel energie heeft, dat er door mensen op wordt getest om te kijken of het de ultieme energiebron zou kunnen zijn (Tesseract iemand?). Dat Joss Whedon dan ook gevraagd was om in te springen is niet vreemd. Echter is de film nergens zo goed opgebouwd als zijn voorgangers en missen de personages een bepaalde chemie, waardoor het echt als een wannabe-Avengers aanvoelt dat helaas niet hetzelfde niveau haalt.

Comic book stijl

Waar de special en visual effects soms nog wat te wensen overlaten aan alle bombastische actie, zijn er bepaalde scènes en shots die echt prachtig geschoten zijn. Het zou zo uit een stripboek kunnen komen en het zijn dat soort momenten die de film net dat beetje extra geven.

Gaaaaap

Als er iets goed moet zijn in een superheldenfilm, dan is het wel de slechterik. In Justice League is dat de demon Steppenwolf die de aarde wil veranderen in een soort heldimensie. Hij is supersterk, maar ook supersaai. Op geen enkel moment geeft hij echt een goede reden waarom hij doet wat hij doet, het is simpelweg de enige reden van zijn bestaan zo lijkt het. Het helpt niet dat Steppenwolf volledig met special effects is gemaakt en eigenlijk weinig uitstraalt om bang voor te zijn. Daarnaast wordt in een verhaal verteld dat de mensen van aarde, de Amazones en Atlantis-mensen met zijn allen moesten samenwerken in gigantische legers om hem de eerste keer te kunnen verslaan. Het blijft daardoor ongeloofwaardig dat nu een team van zes helden – waarvan een deel zijn krachten nog moet ontdekken – voldoende moet zijn om hem te kunnen verslaan.

Justice League is een vermakelijke film, maar weet nergens het niveau te halen dat bijvoorbeeld The Avengers of Guardians of the Galaxy heeft. Dankzij de nieuwe gezichten van The Flash en Aquaman zit er goede humor in de film, maar vooral Cyborg en Batman slaan daarin de plank volledig mis en komen wat oppervlakkig over. Wonder Woman zit daar precies tussenin en zorgt voor wat welkome dynamiek in het mannenteam. Daarnaast is het verhaal niet sterk geschreven en roept het meer vragen op dan het beantwoord. Kortom: je kunt je prima vermaken, maar echt geweldig is ook deze superheldenfilm van Snyder niet te noemen.

Xoxo,

Immy