Recensie | Knives Out (Jaime Andreas)

Toen ik de cast van Knives Out voorbij zag komen, was ik meteen geïnteresseerd. Een murder mysterie met grote namen als Jamie Lee Curtis, Daniel Craig en Chris Evans? Sign me up! Daardoor zijn de verwachtingen ook vrij hoog, dat moet ik eerlijk toegeven. In Knives Out wordt de thrillerschrijver Harlan Thrombrey (Christopher Plummer) dood gevonden in de studiekamer van zijn mega landhuis. In eerste instantie wijst alles erop dat het zelfmoord is, maar wanneer privédetective Benoit Blanc (Daniel Craig) wordt ingehuurd om de zaak te bekijken lijkt het toch geen zelfmoord te zijn. Iedereen is verdacht, van familieleden die als aasgieren duiken op het nalatenschap van de schrijver tot de geliefde verzorger van de oude man. Niets is wat het lijkt in deze moderne insteek op het klassieke murder mysterie genre. Deze film is een ode aan de meesterwerken van schrijfster Agatha Christie die dit genre haar speelveld maakte. De film komt niets tekort aan dramatische familieleden en wendingen die niemand aan ziet komen. Een goede reden om in de bioscoop eens lekker achterover te leunen en te proberen het mysterie op te lossen.

Titel: Knives Out
Regisseur: Rian Johnson
Cast: Daniel Craig, Chris Evans, Ana de Armas, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon, Don Johnson, Toni Collette, Lakeith Stanfield, Katherine Langford, Jaeden Martell, Christopher Plummer
Scenario: Rian Johnson
Genre: Mysterie/thriller/komedie
Speelduur: 130 min
Te zien vanaf: 28 november 2019

Familiedrama alom

Het zou geen klassieke moordmysterie zijn, als er geen familiedrama was. Aan het begin van de film maak je gelijk kennis met een aantal excentrieke familieleden van de overleden Harlan. Alle leden lijken veel van hun (groot/schoon)vader te houden, maar al snel wordt duidelijk dat vele familieleden geheimen hebben die hun leuke leventjes de das om kunnen doen. Het constante gekibbel in de familie is goede entertainment en zorgt ervoor dat je gelijk al een aantal verdachten van de moord denkt te hebben. Het wordt al snel duidelijk voor de kijker dat Harlan bezig was met het ‘loslaten’ van zijn kinderen en kleinkinderen. Zo ontslaat hij zijn jongste zoon (Michael Shannon) van de uitgeverij die hij heeft opgezet en zet hij het geld dat de weduwe van een van zijn zoons (Toni Collette) iedere maand binnen kreeg stop. Daarnaast is hij is erachter gekomen dat de man (Don Johnson) van zijn oudste dochter haar bedriegt. Die oudste dochter wordt gespeeld door niemand minder dan Jamie Lee Curtis, die een grappige en verdachte verschijning is in deze film. Maar als je deze film voor een specifieke acteur of actrice wil kijken, dan moet ik je teleurstellen. De film heeft een echte ensemble cast, waarbij iedereen een even grote rol heeft en dus geen van allen heel veel tijd op het scherm krijgt.

Het lieve meisje en de arrogante jongen

De enige die een echt grote rol speelt in dit familiedrama is actrice Ana de Armas. Zij is te zien in de rol van Marta, de trouwe en lieve verzorgster van Harlan en het hart van de film. Niet alleen vertrouwt Harlan haar, ook de rest van de familie claimt na zijn dood dat ze een deel van de familie is. Marta, wiens familie geëmigreerd is vanuit Zuid-Amerika, heeft in deze familie af en toe te maken met racistische opmerkingen over illegalen die uit Zuid-Amerika komen en het jongste familielid (Jaeden Martell, je weet wel, die jongen van IT) is extreemrechts georiënteerd.

Helaas wordt het al iets te snel duidelijk dat De Armas meer weet van de dood van Harlan, maar dat zorgt er niet voor dat haar rol minder leuk is. Ze heeft een interessante dynamiek met acteur Chris Evans, die de arrogante kleinzoon van Harlan speelt. Deze rol lijkt voor hem gemaakt, want wat je de hele film het liefste wil doen is hem een klap voor zijn kop verkopen. De dynamiek tussen de arrogante kleinzoon en de zachtaardige verzorger is interessant om te zien. Ook hij is niet te vertrouwen, maar dat is een trend bij zo’n beetje alle personages in dit verhaal.

Knives Out

Iets anders dan James Bond

De enige die je niet verdenkt van moord op Harlan is de detective Benoit Blanc, gespeeld door Daniel Craig. Met een dik opgezet Amerikaans accent en flauwe humor is deze rol mijlenver van wie hij is als James Bond. Blanc is charismatisch en doortastend, het is duidelijk dat hij al snel door heeft wie er verdacht is en dat hij geen goed woordje over heeft voor hoe de familie omgaat met elkaar of de dood van Harlan. Voor de rest gaat de film weinig over de detective zelf en heeft hij dus ook niet echt een goed uitgewerkt karakter. Hij blijft een beetje oppervlakkig, terwijl je juist wel meer van hem zou willen zien.

Aasgieren

Uiteindelijk wordt het duidelijk dat alle familieleden aasgieren zijn. Ze willen allemaal geld of het huis of iets anders van Harlan hebben. En zodra het duidelijk wordt dat ze dit niet kunnen krijgen, veranderen ze in een stelletje hyena’s. Niet verrassend, maar wel leuk om te aanschouwen op het witte doek.

Het moordmysterie Knives Out zorgt ervoor dat je flink je hersens aan het kraken bent. De interessante setting, een groot mysterieus landhuis, lijkt rechtstreeks uit het spel Cluedo te komen. Dat draagt zeker bij aan de diepgang van het verhaal. Helaas zijn de personages, waar je zoveel van verwacht door de acteurs, te oppervlakkig om echt iets voor te voelen. De conclusie en oplossing van het verhaal is verrassend, maar niet heel spectaculair. Al met al maakt de dynamiek tussen de personages en het bitterzoete einde het een film waard om te kijken op het grote doek.

★★★☆☆

Jaime Andreas