Recensie Knor | Zeer leuke animatiefilm met boodschap

Knor vertelt het verhaal van een schattig biggetje dat een thuis vindt bij Babs, die hem van opa cadeau krijgt voor haar verjaardag. We maken heel wat mee met Babs en Knor, maar ook voordat Knor bij de familie komt is er al veel gaande. Wat precies lees je in mijn Knor recensie, waarin ik vertel wat ik van deze Nederlandse animatiefilm vind.

Titel: Knor
Regisseur: Mascha Halberstad
Cast: Jelka van Houten, Henry van Loon, Loes Luca, Hiba Ghafry
Scenaristen: Tosca Menten
Genre: Animatie
Speelduur: 72 minuten
Release: 13 juli 2022

Recensie Knor

Voordat ik het verhaal bespreek wil ik eerst nog even het volgende zeggen. Hoewel Knor een kinderfilm is vond ik toch dat het een heel lief en goed verhaal is. Het bestrijkt heel veel onderwerpen. Het gaat over over vriendschappen, familiebanden en zelfs over vegetarisch zijn. Een onderwerp dat, naar mijn mening, wel helemaal in de tijd van nu past. En ook goed dat het kenbaar wordt gemaakt in de film, omdat we er niet van uit kunnen gaan dat alle kinderen vlees eten. Er wordt een mooi licht geschenen op het wel of niet vegetarisch zijn en dat vegetarische en niet-vegetarische mensen het hier heel erg goed over kunnen hebben. Een boodschap op zich waarvan ik denk dat het goed is dat kinderen (en volwassenen) die meekrijgen.

Wat ook wel bijzonder is dat Knor als stop-motion de eerste lange speelfilm is uit Nederland. Korte films zijn er zeker wel gemaakt, maar eentje van ruim een uur nog nooit. Dus dat is ook een mooi gegeven voor de film Knor. Daarnaast is alles ook heel erg mooi gemaakt. Goede karakters met hun mooie outfits en ook de omgeving zit erg goed in elkaar. Regisseuse Mascha Halberstad kwam al 2013 in aanraking met het boek De wraak van Knor van Tosca Menten, en zo is het idee voor de film ontstaan. En na heel hard werken en het maken van wel 50.000 foto’s is de stop-motion film dan eindelijk klaar voor het grote scherm. En dankzij de stemmen van onder anderen Jelka van Houten, Henry van Loon, Loes Luca en Hiba Ghafry komen de figuren echt tot leven.

Recensie KNOR | Geen typische Ritchie film 1

Maar even terug naar het verhaal. We beginnen een beetje vaag met een televisie uitzending van de 75ste Koning Worst wedstrijd. Dit eindigt in een ruzie tussen twee slagers die voor 25 jaar gediskwalificeerd worden. Je raadt het al, flash forward 25 jaar en we zijn bij Babs en Tijn die samen op hun skateboard boodschappen aan het doen zijn. Even later wanneer we bij Babs thuis zijn staat de lang verloren opa ineens op de stoep. Langzaamaan groeit de band tussen Babs en haar opa, helemaal wanneer ze voor haar verjaardag een biggetje krijgt. En zoals de titel al verraadt krijgt dit biggetje de naam Knor. Heel wat avonturen beleven ze samen en KNOR doet zelfs puppy-examen, al gaat dit niet geheel zonder uitdagingen. Uiteindelijk komen we erachter dat opa eigenlijk maar voor één reden is teruggekomen. Namelijk de 100ste Koning Worst competitie. En opa wil dus Knor ontvoeren om er worstjes van te maken! We komen terecht in een erg spannende opbouw naar de climax.

Een erg leuke film dus voor zowel ouders als kinderen. Niet zomaar een verhaal, maar echt een verhaal met een leerzame boodschap. En wellicht ook veel herkenning. Mocht je de kans hebben zal ik deze dan ook zeker gaan kijken.

★★★★★

Chantal van RemmenVOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter