Recensie | Machete Kills (Marlou Spoormakers)

De gevaarlijke Mexicaanse ex-agent Machete is terug en hij zwaait er weer lustig op los met zijn kapmes. De film Machete begon als een neptrailer voor een film, Grindhouse (2007), van regisseur Robert Rodriguez. Uiteindelijk is er zowaar een hele film gemaakt over de wraaklustige Machete, gespeeld door de pokdalige ex-bajesklant Danny Trejo. De film was erg over de top, maar wel met een vette knipoog naar de exploitatiefilms uit de jaren 70. Na het succes van deze film heeft Robert Rodriguez een van zijn oude castleden weer van stal gehaald voor een vervolg.

Titel: Machete Kills
Regisseur: Robert Rodriguez
Scriptschrijvers: Kyle Ward en Robert Rodriguez
Cast: Danny Trejo, Amber Heard, Charlie Sheen, Alexa Vega, Vanessa Anne Hudgens, Sofía Vergara, Jessica Alba, Michelle Rodriguez, Mel Gibson, Lady Gaga, Antonio Banderas, Cuba Gooding Jr.
Speelduur: 107 min
Genre: Actie, Thriller
Release: Vanaf 24 oktober 2013 in de bioscoop

Machete wordt dit keer ingehuurd door de Amerikaanse president Charlie Sheen (spelende onder zijn echte naam Carlos Estevez) om een gestoorde Mexicaanse revolutionair tegen te houden die een raket op Washington wil afvuren. Machete moet terug naar Mexico en dit gaat gepaard met veel onthoofdingen, bloedvergieten en rondvliegende ledematen. Onderweg komt hij in aanraking met een bordeel waar Sofia Vergara de boel runt. Als haar dochter wordt vermoord, gaat ze, gehuld in een soort mitrailleur bh, op zoek naar wraak. Onderweg krijgt Machete hulp van oudgediende Michelle Rodriguez als Luz en nieuwkomer Amber Heard als Miss San Antonio. Ook is er weer een stoet aan beroemde acteurs die een bijrol spelen, zoals Mel Gibson, Antonio Banderas, Cuba Gooding jr. en Lady Gaga (die een verdienstelijk acteerdebuut maakt). Zij lijken er in ieder geval lol in te hebben. Het gaat het in deze film niet om een geloofwaardig verhaal maar om humor, vette actie en over the top moordpartijen.

Waar dat echter in de vorige film nog grappig was, is dit vooral een herhalingsoefening van deel 1, maar dan met nog meer bizarre actie en stunts. Tot op het punt dat het zo ongeloofwaardig wordt dat het zelfs niet eens grappig meer is. Daarbij is het scenario rommelig en hebben te veel verhaallijnen losse eindjes waardoor de film niets meer is dan een aaneenschakeling aan losse actiescènes. Net zoals de film Grindhouse begint deze filmt met een trailer: Machete Kills again… In space. Het open einde van deze film zint duidelijk op een vervolg, maar hopelijk blijft het deze keer wel alleen bij de trailer.

Marlou Spoormakers