Recensie | The Predator (Martijn Pijnenburg)

De originele Predator uit 1987 met daarin Arnold Schwarzenegger als keiharde actieheld staat bij vele filmliefhebbers nog steeds hoog in het lijstje. Je zou daarom verwachten dat men niet bepaald zat te wachten op een reboot. Toch bleken er nog best veel mensen te zijn die benieuwd waren naar het nieuwe deel, The Predator. Deze film draait nu in de bioscoop en ik ga vertellen wat ik ervan vind.


Titel: The Predator
Regisseur: Shane Black
Scenario: Shane Black, Fred Dekker, Jim Thomas, John Thomas
Cast: Olivia Munn, Boyd Holbrook, Trevante Rhodes, Keegan-Michael Key, Thomas Jane, Jacob Tremblay, Alfie Allen en Sterling K. Brown.
Speelduur: 118 minuten
Genre: Actie / Sciencefiction
Release: Vanaf 13 september 2018 in de bioscoop

The Predator begint met een groepje militairen dat tijdens hun missie wordt aangevallen door een onzichtbaar wezen. Een van hen overleeft dit en weet daarbij zelfs een deel van de gevechtsuitrusting die de alien bij zich droeg te bemachtigen. Deze voorwerpen laat hij in het geheim naar huis sturen. Hij had echter niet voorzien dat zijn autistische zoontje het pakket zou openmaken en met de inhoud ging spelen. Hierdoor wordt het een en ander geactiveerd en krijgen de oorspronkelijke eigenaars in de gaten waar het spul is.

De regering wil de buitenaardse aanval voorlopig even uit het nieuws houden en besluit te doen alsof Quinn, de soldaat die het overleefde, een psychische afwijking heeft. Samen met nog vijf anderen wordt hij afgevoerd naar een instelling. De groep ex-militairen weet echter te ontsnappen en besluiten te vluchten. Als de buitenaardse predator ineens weer opduikt voegt biologe Casey Bracket zich – al dan niet noodgedwongen – bij het gezelschap en gaan ze samen de strijd met het monster aan.

The Predator Filmhoek

PG-13? Nee dank je!

Al vanaf de eerste confrontatie met de Predator wordt het duidelijk: dit is een bloederige film. Geheel in stijl van de originele Predator film houdt men zich niet in als het gaat om brute geweldsscènes. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het recente The Meg, dat veel te braaf was. In dat opzicht doet deze film het veel beter. PG-13 kijk je maar met je moeder!

Een ander pluspunt is dat de film ook daadwerkelijk een soort Predator-sfeertje lijkt te hebben. Toen het monster voor het eerst duidelijk in beeld kwam wist je als kijker gewoon dat het menens ging worden. De film heeft bovendien een lekker hoog tempo waardoor je jezelf geen seconde verveelt.

Dan hebben we de cast. De ietwat eenzijdige personages worden prima vertolkt en is er genoeg ruimte voor humor. Alhoewel Olivia Munn misschien wel de beste acteerprestatie neerzet, lijkt haar personage echter het minst uit de verf te komen. Gelukkig zorgen de gewaagde grappen van Quinn en zijn nieuwe vrienden ervoor dat dit niet zo opvalt.

The Predator

Aangezien ik tot nu toe zo positief ben vraag je jezelf misschien af “is dit serieus een waardige opvolger?” Ik moet je bekennen dat ik dat niet durf te zeggen. Er is namelijk ook veel mis met deze film. Het ontbreekt aan diepgang, de personages zijn te vlak en ondanks de pluspunten kan The Predator het niveau van een gemiddelde clichématige blockbuster nauwelijks overstijgen.

Wel is het een goede actiefilm die met momenten ook nog eens dat Predator sfeertje uitademt. Dit in tegenstelling tot vele vergelijkbare films die gewoonweg niet lijken te weten wat ze willen. The Predator doet daarentegen gewoon wat die wilt, met enige uitzondering van de derde akte, waarin het allemaal een beetje pretentieus wordt.

The Predator is ouderwets bruut, maar mist helaas de nodige diepgang en een goed verhaal. Desondanks is het een zeer vermakelijke film die lekker wegkijkt. Kun jij je hoge verwachtingen thuislaten? Dan is het een aanrader!

Martijn Pijnenburg

★★★☆☆