Recensie | Reasonable Doubt (Paola Raadsheer)

In de thriller Reasonable Doubt speelt Dominic Cooper openbare aanklager Mitch Brockden. Hij is succesvol, gelukkig getrouwd en voorzien van een onbeperkte hoeveelheid vertrouwen in zichzelf en de wet. Nadat hij op een avond te diep in het glaasje heeft gekeken stapt hij toch achter het stuur, waarna hij een man aanrijdt. In paniek belt hij nog het alarmnummer voordat hij vlucht en al het bewijs van zijn betrokkenheid vernietigd. De volgende dag blijkt Clinton Davis, een rol van Samuel L. Jackson, gearresteerd te zijn voor de dood van de aangereden man. Hij wordt ervan verdacht het slachtoffer koelbloedig vermoord te hebben. Lees hieronder de recensie van de film Reasonable Doubt door Paola Raadsheer.

Titel: Reasonable Doubt
Regisseur: Peter Howitt
Scenario: Peter A. Dowling
Cast: Dominic Cooper, Samuel L. Jackson, Gloria Reuben
Speelduur: 91 minuten
Genre: Thriller
Release: 1 mei 2014

Recensie Reasonable Doubt

De eerste acties van Mitch volgen elkaar zo op dat de kijker als het ware verleidt wordt om te geloven dat dit ons allemaal zou kunnen overkomen. Je maakt enkele domme inschattingsfouten en vervolgens lijk je de kans te krijgen om ongeschonden weg te lopen. Wat zou jij doen? De film verlaat dit filosofische vraagstuk echter bijna onmiddellijk weer. Schuld, berouw, de betrouwbaarheid van het rechtssysteem, het komt allemaal in een sneltreinvaart langs, waarbij scherpe contrasten worden geschetst, maar niets volledig wordt uitgewerkt.

Het gedrag van de personages wordt ondertussen steeds ongeloofwaardiger. Zo maakt het bijvoorbeeld niet uit dat Mitch de slechterik al rennend door een verlaten magazijn precies laat weten waar hij is door te gillen. Deze heeft toevallig toch net besloten dat hem nu doden niet zo heel handig zou zijn.

Dit alles is gefilmd in shots vol close-ups met letterlijke zwart-wit contrasten, terwijl bombastische muziek de film telkens over de irritatiegrens weet te tillen. Alles aan het beeld en geluid van deze film werkt op de een of ander manier net niet. Tel dit op bij achtervolgingen die te lang duren en dialogen die niet natuurlijk verlopen en je krijgt een aardig beeld van hoe veel werk het kost om deze film te kijken.

Zelfs een grote naam als Samuel L. Jackson kan het niveau niet opkrikken. De acteur die in Pulp Fiction de mooiste volzinnen voor zijn rekening mocht nemen, is hier grotendeels gereduceerd tot iemand die met een duistere blik in de ogen strak in de camera staart. Bekijk de officiële filmposter, dan heb je van zijn rol eigenlijk alles wel gezien. Dat Dominic Cooper als hoofdrolspeler meer ruimte krijgt en een goede vertolking neerzet van de door schuldgevoel geplaagde Mitch kan Reasonable Doubt natuurlijk niet redden.

Paola Raadsheer