Recensie | Resonance (Martijn Pijnenburg)

Onlangs ging de Nederlandse horrorfilm Resonance in première tijdens het Rotterdams Open Doek Filmfestival. Martijn Pijnenburg was hierbij aanwezig en schreef deze recensie.

Titel: Resonance
Regisseur:
Siar Sedig
Scenario: Siar Sedig
Cast: Nastassia Vuursteen & Max Croes
Genre:
Horror
Speelduur: 73 minuten
Release: 27 mei 2018

In Resonance zien we een jong stel dat samen een weekendje het bos ingaat. Het is zeker niet de eerste horrorfilm die zo begint, maar goed: veel avondjes met vrienden beginnen ook met een fles drank en we weten allemaal hoe aangenaam dat uiteindelijk kan verlopen…

De twee verblijven in een huisje, wat midden in de natuur ligt. Al snel horen ze een vreemd geluid waarvan ze niet weten waar het vandaan komt. Ook lijkt er s’nachts ingebroken te worden, maar er is geen spoor van de mogelijke daders. Daardoor gaan ze zelf op onderzoek uit en wordt alles alsmaar vreemder.

Bij het bekijken van de film valt eigenlijk direct op hoe mooi de shots zijn. Regisseur Siar Sedig heeft veel aandacht besteed aan het camerawerk en dat resulteert in enkele prachtige beelden. De vele close-up shots van bijvoorbeeld kroelende insecten of andere natuurverschijnselen zijn misschien niet kenmerkend voor een horrorfilm, maar zijn echter nergens misplaatst.

Resonance filmhoek Siar Sedig

Ook het acteerwerk mag er zijn. Zowel Nastassia Vuursteen en Max Croes zetten een sterke rol neer en weten zich in verschillende soorten scenes staande te houden. Het personage van Croes gedraagt zich soms ietwat eigenaardig, maar dat ligt waarschijnlijk meer bij het script.

Hiermee komen we bij het derde puntje, het verhaal. Dit was een stuk minder. Het stel krijgt te maken met een bepaalde dreiging die niet zichtbaar lijkt. De manier waarop ze daarmee omgaan komt vrij ongeloofwaardig over. Al is het natuurlijk moeilijk in te schatten hoe een mens in zo’n dergelijke situatie zou reageren. Er zijn daarnaast enkele clichés die niet bepaald bijdroegen aan het geheel. Wel moet ik zeggen dat Sedig er in een paar scenes erg goed in is geslaagd om de spanning op te bouwen.

Resonance filmhoek

Resonance is een film die technisch gezien goed in elkaar steekt, zeker gezien het budget. Ook de cast deed het erg goed. Het verhaal kwam wat minder uit de verf, maar dat kan ook te maken hebben met het feit dat ik persoonlijk liever een ”tastbaar” monster zie. Talent heeft de cast en crew echter wel, dus ik kijk zeker wel uit naar hun toekomstige projecten!

Martijn Pijnenburg

★★★☆☆