Recensie snippets | Imagine deel 2 (Immy Verdonschot)

Gezien ik op filmfestivals altijd een hoop films in een keer kijk en ik onmogelijk van alles een uitgebreide recensie kan schrijven, wilde ik het op deze manier doen. Hierbij het tweede deel van de snippets recensies. Lees hier ook het eerste deel.

I Am a Hero (oorspronkelijke titel I Amu A Hiro)

Regisseur: Shinsuke Sato
Cast: Yô Ôzumi, Masami Nagasawa, Kasumi Arimura, e.v.a.
Speelduur: 126 minuten
Genre: Actie, zombie, komedie, horror
Te zien: niet meer (laatste vertoning op Imagine gehad)

Hideo is een sukkelige manga-tekenaar die droomt van grote heldendaden. De matige relatie met zijn vriendin verslechtert dramatisch wanneer ze in een zombie verandert, evenals het overgrote deel van de Japanse bevolking. Onderweg naar Mount Fuji belandt Hideo in een winkelcentrum waar de overlevenden zich klaarmaken voor de grote stand-off.

Waar je denkt alles gezien te hebben qua zombiefilms weet I Am a Hero je weer te verrassen. Dit zit hem niet zozeer in het verhaal, maar juist in de vertelling ervan. Overigens moet je behoorlijk wat centen neerleggen om de term ‘zombie’ te mogen gebruiken, dus ook hier is voor iets anders gekozen. Dat neemt echter niet weg dat iedereen het als zodanig zal herkennen. De personages zijn goed geschreven en het script weet voor aardig wat verrassingen te zorgen. Het is een film die het actiegenre zeker eer aan doet, met een gigantische climax aan het einde. I Am a Hero is bijzondere horrorfilm, met behoorlijk wat gruwelijke momenten, maar zeker een aanrader door zijn creativiteit en goed gevormde personages.

Monomyth Plays Caligari (Das Cabinet des Dr. Caligari)

Regisseur: Robert Wiene
Cast: Conrad Veidt, Werner Kraus, Lil Dagover, Friedrich Feher e.a.
Speelduur: 78 minuten
Genre: klassiek, fantasie, horror, thriller, mysterie
Te zien: Eenmalige voorstelling (voor zover ik weet)

Op kermissen laat Dr. Caligari slaapwandelaar Cesare bezoekers de toekomst voorspellen. Na de door Cesare aangekondigde dood van zijn vriend Alan, besluit Francis op onderzoek uit te gaan. Het heeft er alle schijn van dat Caligari de hand heeft gehad in Alans dood. Dan wordt Francis’ vriendin Jane door Cesare ontvoerd.

Deze film bespreken is eigenlijk een beetje valsspelen. Echter is het een klassieker die perfect in het thema van het festival past en daarom moet deze ook even genoemd worden. Das Cabinet des Dr. Caligari uit 1920 is een klassieker en iedereen die filmgeschiedenis heeft gehad, zal de titel voorbij hebben zien komen. Over het verhaal op zich is dan ook weinig nieuws te vertellen. Over hoe het tijdens Imagine te zien was des te meer. Zo is de film twee jaar geleden digitaal gerestaureerd op 4K en was deze voor het eerst in Nederland te zien. De Haagse psych-rockers van Monomyth zorgden deze avond voor een bijzondere soundtrack bij de stille film. Dat deden ze geweldig: met hun ritmes, geluiden en overgave wisten ze perfect de psychedelische kant van de film te benadrukken. Hier en daar leek het in het begin niet geheel synchroon met de film te lopen, maar daar was al snel niets meer van te merken. Hoewel het natuurlijk niet de bedoeling is, was het ook leuk om af en toe je ogen van het scherm af te halen en naar de rockers te kijken die ook helemaal los konden gaan. Monomyth bracht deze inmiddels bijna 100-jarige film weer helemaal tot leven!

Ghost in the Shell (originele titel Kokaku Kidotai)

Regisseur: Kazuya Nomura
Cast: Maaya Sakamoto, Ikkyuu Juku, Kenichirou Matsuda, Tarusuke Shingaki, e.a.
Speelduur: 100 minuten
Genre: Anime, actie, scifi
Te zien: niet meer (laatste vertoning op Imagine gehad)

De oorlog is afgelopen, maar multinationals ontwrichten de samenleving. De staat stelt Kusanagi aan het hoofd van een handhavingsunit. Terwijl die met haar team bezig is met het ontzetten van gegijzeld ambassadepersoneel, wordt elders de Eerste Minster vermoord. Het spoor leidt naar de cyber Kuruktsu die de gedaante van Kusanagi kan aannemen.

Het is inmiddels alweer 25 jaar geleden dat Ghost in the Shell (het eerste deel) uitkwam en gezien het succes, kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven. De algemene uitspraak is echter dat het handig is om de eerste film te zien voor je deze gaat kijken… Aan de andere kant zijn deze films vaak zo ingewikkeld, dat je toch maar de helft begrijpt en dat het daarom niet zo veel uitmaakt. In deze Ghost in the Shell val je midden in het verhaal, wat voor wat onduidelijkheid zorgt als je de verhalen niet kent. Qua technische snufjes in deze anime kun je al snel vermaakt worden, al kunnen ze hier en daar voor wat verwarde momenten zorgen wanneer je nog niet zo bekend bent met de technieken uit de toekomst. Daarnaast zien de tekenkunsten er niet heel bijzonder uit, wat vaak wel een reden is om naar anime te gaan en kan de villain ook nog eens de gedaante van het hoofdpersonage aannemen, wat ook niet echt helpt. Al met al dus zeker geen film voor iedereen.

Bone Tomahawk

Regisseur: S. Craig Zahler
Cast: Kurt Russel, Patrick Wilson, Matthew Fox, Richard Jenkins, David Arquette, e.a.
Speelduur: 133 minuten
Genre: Horror, western, drama, avontuur, thriller
Te zien: niet meer (laatste vertoning op Imagine gehad)

Bij een vuurgevecht in een saloon verwondt sheriff Hunt een verdachte vreemdeling. Eenmaal in de gevangenis wordt die verpleegd door een van de dorpsbewoners. Op een dag blijken beiden verdwenen – alleen de speer van een kannibalenstam wordt gevonden. Hunt gaat met een paar man op zoek naar zijn gevangene en diens verpleegster.

Bone Tomahawk weet op een slimme manier horror, thriller en western te combineren. Waar de film begint als een dramafilm met een thriller tintje, wordt het al snel een western waar verschillende machofiguren de barre tocht maken naar een gevaarlijke stam om hun mensen te redden. Over acteertalent hoeft niets gezegd te worden, want de namen spreken voor zich. Wel mag Richard Jenkins nog even apart vermeld worden, aangezien zijn personage voor de humor in de film zorgt. Zijn personage is op een sterke manier in het script verwerkt, waardoor het volledig in lijn blijft met zowel de setting als het verhaal op zich. Zowel het verhaal als de personages zijn onderhoudend en ware het niet voor een behoorlijk walgelijk moment tegen het einde van de film (geen spoilers), dan had er misschien wat meer van genoten kunnen worden. Verhaaltechnisch gezien past dat moment echter prima in de lijn van het verhaal, dus of je er van houdt of niet, het is een juiste keuze voor de film geweest.

Baahubali: The Beginning

Regisseur: S.S. Rajamouli
Cast: Prabhas, Rana Daggubati, Anushka Shetty, e.a.
Speelduur: 137 minuten
Genre: Avontuur, actie, humor, bollywood, musical
Te zien: niet meer (laatste vertoning op Imagine gehad)

De jonge Shivudu wordt door zijn moeder als vondeling achtergelaten in een klein dorp. Eenmaal volwassen blijkt hij over uitzonderlijke gaven te beschikken. Hij ontmoet de mooie krijger/prinses Avanthika en ontdekt komt erachter dat haar koningin al 25 jaar wordt vastgehouden. Shivudu gaat op pad om haar te bevrijden en ontdekt zo zijn eigen afkomst.

Wat kan er gezegd worden over Baahubali? Als je Bollywoodfilms gewend bent, dan zal het geen verrassing voor je zijn hoeveel er ineens gezongen en gedanst wordt in een film. Daar moet je dus even op voorbereid zijn. Verder is het de duurste productie tot nu toe van de Bollywood-industrie. Iets wat wellicht niet volledig terug te zien is in de gebruikte effecten, maar vermakelijk is het wel. Je kunt overigens ook goed zien dat Rajamouli er een epische film van wilde maken, met grote veldslagen en een ware demi God. Met zoveel horror en thrillers op het festival was Baahubali dan ook een welkome afwisseling die je heerlijk kan laten genieten van het bombastische van blockbusters. Dat neemt echter niet weg dat er halverwege de film een flashback komt, die het tweede deel van de film inneemt waardoor je bijna zou vergeten waar je was gebleven in het verhaal. Wanneer de film dan ook nog eens met onbeantwoorde vragen én een cliffhanger eindigt, want ja, het vervolg komt in 2017 uit, voelt het misschien wat zuur aan. Toch is het een gemis dat deze Bollywoodkanjer niet in meerdere bioscopen te zien zal zijn.

Xoxo,

Immy.