Recensie | The Children Act (Raymond Doetjes)

Eens in de zoveel tijd komt er een dramafilm langs met een verhaal dat zo uniek een aangrijpend is dat je er nog uren over na kan denken en over discussiëren. The Children Act met in de hoofdrol Emma Thompson is zo een bijzondere dramafilm.


Titel: The Children Act
Regisseur: Richard Eyre
Scenario: Ian McEwan
Cast: Emma Thompson, Stanley Tucci, Fionn Whitehead, Ben Chaplin, Rosie Cavaliero, Eileen Walsh
Speelduur: 105 minuten
Genre: Drama
Release: Vanaf 20 september 2018 in de bioscoop

Rechter Fiona Maye (Emma Thompson) behandeld kindgerelateerde zaken. Haar leven wordt gedicteerd door haar werk en zodoende verwaarloosd ze haar huwelijk en haar echtgenoot Jack Maye (Stanley Tucci). Jack voelt zich eenzaam en verlaten en is heel open over het idee om een maitresse te willen, maar voordat hij dat doet wilt hij Fiona ook nog een kans geven hun huwelijk op de rit te krijgen. Op het moment dat hij Fiona de keuze geeft, dient zich de spoedprocedure van de 17 jaar en 8 maanden oude Adam Henry (Fionn Whitehead) aan. Dit eist de volledige aandacht van Fiona, waardoor Jack zijn spullen pakt.

Adam lijdt aan leukemie en heeft chemo behandelingen nodig die gepaard moeten gaan met bloedtransfusies omdat Adam geen rode bloedlichaampjes meer aanmaakt. Het dilemma in deze zaak is dat Adam en zijn ouders Kevin en Naomi (Ben Chaplin en Eileen Walsh) Jehova’s zijn. Uit het oogpunt van hun geloof is het accepteren van een bloedtransfusie het vervuilen van het ultieme geschenk van God. Adam heeft de keuze gemaakt om de bloedtransfusie te weigeren waardoor het ziekenhuis genoodzaakt is om een proces aan te spannen om de behandeling door te zetten, tegen de wil van Adam in, aangezien hij nog steeds minderjarig is.

Fiona heeft de moeilijke keuze om hier recht over te moeten spreken, aangezien Adam inmiddels bijna 18 is en zelf recht heeft. Zij neemt het ongewone besluit om Adam in het ziekenhuis op te zoeken en hem te bevragen om tot haar oordeel te komen. Haar oordeel veranderd echter haar als persoon.

The Children Act

Analyse

De performances van Emma Thompson, Fionn Whitehead en Peter Tucci zijn Oscar-waardig, maar deze performances zouden er niet zijn zonder het uitmuntende verhaal en scenario. Het morele dilemma is enorm groot en als kijker krijgt men voldoende tijd zichzelf af te vragen wat het juiste oordeel zou zijn. Aan de ene kant voel je je als kijker genegen om de kant van Adam te kiezen omdat zelfbeschikkingsrecht een enorm groot recht is en die 4 maanden maken weinig uit. Aan de andere kant voor de wet is hij nog steeds een kind, maar wat gebeurt er met hem als hij de transfusie krijgt en hij door de kerk- en zijn gemeenschap geweerd wordt, maar wel zijn leven heeft. De keuze die Fiona maakt achtervolgt haar op een verrassende manier. Iets dat leidt tot hele intrigerende persoonlijke keuzes en dilemma’s, wat op zichzelf weer leidt tot prachtige karakter performances.

The Children Act

Conclusie

The Children Act is werkelijk een van de beste verhalen die ik in tijden heb gezien. Een verhaal waar de kijker zelf heel actief in betrokken raakt. Je probeert je te verplaatsen in de verschillende personen en hun keuzes- en dilemma’s. De krachtige performances van deze cast trekken je als kijker echt mee in de persoonlijke drama’s. De cinematografie is terughoudend en zeer goed geregisseerd, want de eenvoud dient het verhaal perfect en belangrijke momenten worden prima gevangen in een relatief eenvoudig shot. Dit is een film die je op zijn minst stil maakt, maar mogelijk zelfs een brok in de keel veroorzaakt.

Raymond Doetjes, Subliminal Artist Productions

★★★★★