Recensie | The Favourite (Tristan Lof)

Een krankzinnig schouwspel over het wel en wee aan het Britse hof

De absurde taferelen aan het Britse hof in de vroege achttiende eeuw worden op een expliciete wijze verbeeld in het kostuumdrama The Favourite van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos. Je moet er daarentegen van houden; de scenes met de krankzinnige Queen Anne en de unieke fisheye-achtige beelden zijn niet voor iedereen weggelegd.

Aan het hof van Queen Anne (Olivia Colman) heeft Lady Sarah, een goede vriendin van de Britse koningin, de touwtjes in handen en regeert over Engeland in haar plaats. Wanneer Sarah’s nicht, Abigail (Emma Stone), arriveert om te werken als bediende, verandert alles in een rap tempo. Langzaam maar zeker probeert ze hogerop te komen in het paleis en vormt ze een bedreiging voor de speciale band tussen Queen Anne en Sarah.

Titel: The Favourite
Regie: Yorgos Lanthimos
Cast: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz
Scenario: Deborah Davis, Tony McNamara
Genre: Biografie, Komedie, Drama
Speelduur: 119 minuten
Release: Vanaf 3 januari 2019 in de bioscoop

Verhaal

De stijl van de film wordt aan het begin gelijk duidelijk gemaakt. Zodra Abigail op het paleis arriveert wordt ze zonder poespas uit de koets geduwd, waarna ze vervolgens onder de modder voor haar nicht Sarah verschijnt. Dankzij de unieke filmbeelden, die met een actioncam geschoten lijken te zijn, worden de al absurde taferelen aan het hof extra krankzinnig. Zo moet je niet gek opkijken als de bestuurders van het land zich vermaken met eendraces en elkaar bekogelen met sinaasappels, terwijl het land midden in een oorlog verkeert met Frankrijk. Op dezelfde manier hebben de filmmakers niet een bepaald charmant beeld geschetst van Queen Anne. Mede dankzij het experimentele camera- en acteerwerk kan het af en toe té extreem en soms zelfs een beetje vermoeiend worden. De film is daarom niet voor iedereen weggelegd.

Oscarwinnares Emma Stone vertolkt haar rol als de sluwe Abigail op haar geheel eigen wijze. Het is achteraf nog lastig om te bepalen of je sympathie voor haar moet voelen of dat je haar niet kan vertrouwen. Zo begint ze als een onschuldige bediende, maar werkt ze stapsgewijs haar weg naar de koningin om zo haar positie te versterken en een van de machtigste vrouwen van Engeland te worden. Met haar positie stijgt ook haar arrogantie. Het zorgt er bijna voor dat je steeds meer medelijden krijgt met de aanvankelijke lieveling van Queen Anne, Lady Sarah, die zelf ook niet bepaald een sympathieke persoon is. Ook veelgeprezen actrice Olivia Colman vervult de rol van de krankzinnige vorst verbluffend. Het vele krijsen, schelden en huilen en haar kinderachtige gedrag doet je verwonderen hoe een land met zo’n staatshoofd een van de grootste machten van de wereld kon worden.

Recensie The Favourite

Conclusie

The Favourite is een absurde en humoristische film, waar je je soms afvraagt of het niet te ver gaat. Queen Anne en haar politici worden neergezet als een stel kleuters die hun werk als een spelletje zien, wat je soms doet denken aan de politieke taferelen in het hedendaagse Britse en Amerikaanse parlement. Yorgos Lanthimos is daar zonder twijfel goed in geslaagd.

★★★★☆

Tristan Lof