Recensie | The Mandalorian (Patrick Kannberg)

Na maandenlang tot in den treuren trailers bekeken te hebben om de honger enigszins een beetje te stillen is het dan eindelijk zover. De eerste episode van The Mandalorian, de allereerste Star Wars serie, is vanaf vandaag te zien op de officieel gelanceerde streamingdienst Disney+. Hoe vet is dat? Nou, héél erg fett!

Titel: The Mandalorian
Cast: Pedro Pascal, Gina Carano, Carl Weathers, Nick Nolte, Taika Waititi, Werner Herzog, Giancarlo Esposito
Scenario: Jon Favreau
Genre:  Science fiction, actie, avontuur
Te zien vanaf: 11 november op Disney+

REVOLVERHELD

Het is een beetje een potje, enkele jaren nadat onze favoriete astmatische cyborg bij zinnen kwam, zijn duistere werkgever een schacht in mieterde en de rebellen zegevierden. Vele mensen en wezens zijn weliswaar bevrijd van de greep van het keizerrijk, maar de economie is in elkaar gestort en ook van ordehandhaving is geen sprake meer. Het ideale klimaat voor The Mandalorian, een premiejager van hetzelfde strijdersras als Jango en Boba Fett – welbekende Star Wars karakters – die zijn brood verdient met de jacht op gezochte schavuiten en schobbejakken. In de gelijknamige serie volgen we deze revolverheld van weinig woorden op weg naar premies die de kassa doen rinkelen. Na een lucratieve opdracht van The Client, een rijke pief van het voormalige keizerrijk, komt hij terecht op een barre zandplaneet, waar hij erachter komt waarom zijn doelwit zoveel centen oplevert. En dan blijkt meteen hoe grijs het werkveld van de premiejager écht is.

SPAGHETTIWESTERN IN SPACE

Eigenlijk was ik van plan de eerste aflevering van The Mandalorian pas na het werk te bekijken, maar voordat de klok 13:00 sloeg had ik de aftiteling al achter mijn kiezen. En daar heb ik geen seconde spijt van. Van meet af aan is het duidelijk dat deze serie, die nog het meest doet denken aan een spaghettiwestern in space, gemaakt is door een liefhebber van de franchise. De grimmige sfeer, de geleefde bouwwerken, het ruwe landschap en de diversiteit aan wezens, aan alles is te zien dat Jon Favreau (The Lion King, Iron Man) het Star Wars-hart op de juiste plek heeft. De visuele effecten, make-up en kostuums zien er uitstekend uit, zoals het een Lucasfilm-productie betaamt. Al mag dat met een riant productiebudget van naar verluidt 100 miljoen dollar ook wel om eerlijk te zijn.

The Mandalorian

CARBONITE PRISONS

Waar ik als fan echt van genoot was het feest der herkenning. Meer dan eens maakte mijn hart een sprongetje omdat ik iets zag wat ik eerder heb gezien. Welbekende wezens, Stormtroopers, een beeldmerk of de ‘carbonite prisons’ die ook in de trailers te zien waren. Niet dat er niet genoeg nieuws te ontdekken valt. Integendeel. Het verhaal is nog niet eerder verteld, de geïntroduceerde personages zijn omhuld met mysterie en ook de musical score is verfrissend. Maar nooit zonder dat typische, herkenbare gevoel te verliezen. Wat dat betreft biedt The Mandalorian een geslaagde combinatie tussen nostalgie en vernieuwing.

KOELBLOEDIGE PREMIEJAGER

Een ander groot pluspunt is het acteerwerk. Pedro Pascal zet een coole én  koele premiejager neer, met cowboyachtige lichaamstaal en dito intonatie. Knap, aangezien zijn masker gedurende de aflevering gewoon op zijn hoofd blijft zitten. Zwaargewichten als Carl Weathers (Greef Carga), Werner Herzog (The Client) en een onherkenbare Nick Nolte (Kuiil) voegen met hun vertolkingen extra kwaliteit toe aan het geheel. Ook Taika Waititi – beter bekend als Korg in Thor: Ragnarok en Avengers: Endgame – brengt overtuiging door met zijn stemgeluid de droid IG-11 tot leven te wekken. Een genot om naar te luisteren én te kijken.

CONCLUSIE

De eerste aflevering van The Mandalorian legt de lat meteen onwijs hoog en doet na afloop hevig verlangen naar de volgende episode, die aanstaande vrijdag verschijnt. Je leest het goed: het is nog niet mogelijk om de serie te bingen. Disney bouwt zorgvuldig de spanning op en dat maakt het verorberen van een aflevering alleen maar extra satisfying. Een must-see voor de Star Wars-fan!

★★★★½

Patrick Kannberg