Recensie | The Rider (Joan Bosch)

The Rider , een Amerikaanse film uit 2017 kun je een moderne western noemen. Het leven van een jonge, beschadigde cowboy wordt neergezet en dit verveelt geen moment. De film gaat over zijn herstel waarbij hij letterlijk met vallen en opstaan ​​het paarden temmen en trainen weer onder de knie probeert te krijgen. Het tempo is aangenaam; niet flitsend snel maar ook niet te traag. Lees hieronder de recensie van The Rider door Joan Bosch.

Titel: The Rider
Regisseur: Chloè Zhao
Scenario: Chloè Zhao
Cast: Brady Jandreau, Lilly Jandreau, Tim Jandreau, Lane Scott, Cat Clifford
Speelduur: 105 minuten
Genre: Drama

Recensie The Rider

De Ruiter begint met close-ups van een paardenhoofd met bruine ogen, stampende hoeven en witte, golvende manen. Dan ontwaakt de hoofdpersoon. Voor hij onder de douche stapt, verwijdert hij de nietjes waarmee verband op z’n hoofd vast zit en zien we een grote gehechte wond op z’n schedel. Het is duidelijk, deze man heeft iets meegemaakt en hij is bepaald geen kleinzerig persoon.

Brady Blackburn, is een van een herstellende rodeorijder / paardentrainer die samen met z’n vader en zusje Lilly in een trailer op een afgelegen terrein met paarden woont. Midden in South Dakota USA en dit levert prachtige vergezichten en mooie beelden van een typisch Amerikaans landschap op. De moeder is overleden en zijn zusje heeft een geestelijke beperking. Brady is een jongeman van begin twintig met vrienden die ook in het rodeowereldje zitten.

Recensie The Rider (2)

Tijdens een rodeowedstrijd kwam Brady door een val, met z’n hoofd terecht onder de hoeven van het paard. Nadat hij in het ziekenhuis een epileptische aanval kreeg, heeft ze tijdens de operatie een stalen plaat in z’n hoofd gezet.

De film verhaalt over de dagelijkse bezigheden van Brady: tv kijken, roken, slapen en hangen met vrienden en pas zo’n 40 minuten na aanvang van de film, stapt hij voor het eerst weer op een paard. Op oude trouwe Gus, die verkocht wordt door z’n vader wegens geldgebrek. Paardrijden wordt Brady sowieso afgeraden door de arts maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Helaas moet Brady, een alom bekende rodeorijder, zijn geld verdienen met een supermarktbaantje maar dit houdt geen stand. Alles in z’n leven ademt immers ‘paarden’. Nadat hij een rodeowed heeft bezocht, begint hij toch weer met het temmen van wilde paarden.

Brady is een gevoelige, loyale man en wordt perfect gespeeld door Brady Jandreau die dan ook zichzelf speelt want de film is gebaseerd op zijn leven. Dat geldt ook voor zijn vader, zusje en beste vriend. Allen spelen zichzelf in The Rider waardoor de film zeer geloofwaardig overkomt. Brady’s beste vriend is Lane en hij speelt ook in de film. We zien Brady hem bezoeken in het revalidatiecentrum. Lane is er ernstig aan toe; hij zit in een rolstoel en kan niet praten. De vriendschap bestaat al sinds jaar en dag en het is ontroerend om te zien hoe Brady hem trouw blijft bezoeken. The Rider laat zien hoe zwaar het is om je dromen in duigen te zien vallen. En hoe moeilijk het is om een ​​nieuwe levensbestemming te vinden.

Recensie The Rider (1)

Filmmaakster Chloè Zhao is een uit China afkomstige vrouw die toevallig Brady Jandreau tegenkwam tijdens de opnames van haar debuutfilm ‘Songs my brother teach me’. Zij wist direct na hun ontmoeting dat ze met hem een ​​film wilde maken. Een jaar na hun voornemen kreeg Brady z’n ongeluk en desondanks van juist dankzij dit ongeval, wilde Zhao het van deze jonge vastberaden cowboy vastleggen. De sferische beelden, weidse taferelen en het inkijkje in het leven van Brady en zijn dierbaren hebben van The Rider een prachtige film gemaakt. Deze is zeker de moeite van het kijken waard, ook voor mensen die niets met paarden hebben.

​★★★★☆

Joan Bosch

VOLG ONS

Wil je de hele week op de gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten van volg Entertainmenthoek op Facebook , Instagram , Twitter en Pinterest . Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws en je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter