Recensie | The Theory of Everything (Marlou Spoormakers)

Stephen Hawking is de meest briljante en beroemdste natuurkundige en kosmoloog van deze tijd. Hij is niet alleen bekend vanwege zijn boeken over tijd en zwarte gaten, maar ook om zijn fysieke verschijning en zijn ziekte ALS. Weinig mensen kennen echter zijn verleden en hoe hij vroeger, voor zijn ziekte, was. Daar komt nu verandering in met de film The Theory of Everyting.

Titel: The Theory of Everything
Regisseur: James Marsh
Scenario: Anthony McCarten, Jane Hawking
Cast: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Tom Prior, Emily Watson, David Thewlis
Speelduur: 123 minuten
Genre: Biografie, Drama, PAC
Release: vanaf 15 januari 2015 in de bioscoop

De film vertelt het verhaal gezien vanuit de ogen van zijn eerste vrouw Jane Wilde (Felicity Jones). Zij en Stephen Hawking (Eddie Redmayne) ontmoetten elkaar in 1963 op de universiteit van Cambridge. Ze zijn tegenpolen, maar desondanks krijgen ze een relatie. Niet lang na hun eerste ontmoeting krijgt Stephen te horen dat hij de slopende ziekte ALS heeft en een levensverwachting heeft van twee jaar. Ze trouwen, krijgen kinderen en Stephen wordt wereldberoemd vanwege zijn werk. Maar het geluk heeft een keerzijde. Stephen wordt steeds zieker en heeft meer en meer verzorging nodig. Hij komt in een rolstoel terecht, kan uiteindelijk niet meer praten en communiceert door middel van zijn bekende computerstem. Uiteindelijk strandt zijn huwelijk met Jane, maar ondanks dat blijven ze goede vrienden.

The Theory of Everything

Mensen die veelal geïnteresseerd zijn in de natuurkundige theorieën van Stephen Hawking en het ontstaan hiervan, moeten misschien niet naar deze film gaan. Het is vooral een liefdesverhaal, gecombineerd met drama over de fysieke aftakeling van Stephen vanwege de ziekte . Natuurlijk komt zijn werk wel ter sprake, maar daar draait deze film niet om. Het is zeer gevaarlijk om een biografische film te maken over een beroemd persoon als deze nog leeft. Hoewel Stephen Hawking een korte levensprognose had, is hij inmiddels 72 en geeft hij nog steeds lezingen. Ik ken vooral het beeld dat hij (nogal scheef) in een rolstoel zit en bijna niet kan communiceren. Ik kende zijn verleden niet. Wat mij echter verraste is dat hij een goed gevoel voor humor heeft en ondanks alle tegenslagen zoveel successen heeft behaald.

The Theory of Everything

Dat alles leidt ertoe dat het verhaal en de film erg indrukwekkend zijn. Maar de film heeft een paar kleine minpunten. Zo wordt niet helemaal duidelijk waarom Jane nu gaat scheiden van Stephen Hawking. Is het vanwege het feit dat ze de verzorging van haar zieke man niet meer aankon? Of omdat zij of hij verliefd was op een ander? Dat deel van het verhaal blijft een beetje onderbelicht. Het gebeurt allemaal wel heel vreedzaam.

Deze kleine ‘fouten’ in het scenario worden echter goedgemaakt door de fenomenale acteurs. Eddie Redmayne is werkelijk fantastisch als de steeds verder aftakelende natuurkundige. Maar ook Felicity Jones als zijn vrouw Jane biedt geweldig tegenspel. Zij zijn beiden genomineerd voor een Oscar voor hun rollen in The Theory of Everything. Zeker in het geval van Eddie Redmayne kan deze hem eigenlijk niet meer ontgaan, en dat is geheel terecht.

Marlou Spoormakers