Recensie | Tweespalt (Martijn Pijnenburg)

Wat zou jij doen als je jarenlang voor iemand gezorgd hebt maar nu eigenlijk liever je eigen weg wilt gaan? Met dat idee speelt de korte film Tweespalt. Lees hier wat ik ervan vond.

Titel: Tweespalt
Regisseur: 
Thijs Bronts
Cast: Dirk Gunther Mohr, Susannah Elmecky, Matthijs ten Kate
Scenario: Thijs Bronts
Genre: 
Drama
Speelduur: 17 min

In Tweespalt zien we de autistische Michiel, die op zichzelf woont. Wel wordt hij hierin begeleidt door zijn zus, die iedere dag bij hem langskomt. Totdat zij gaat samenwonen met haar nieuwe vriend Jeroen en daardoor in de toekomst minder tijd voor Michiel zal hebben. Deze nieuwe situatie blijkt voor iedereen even wennen te zijn.

De film draait om een dilemma dat voor veel mensen herkenbaar zal zijn. De zorg van een kwetsbaar familielid op je nemen is dan misschien een nobele taak, maar je hebt zelf ook een leven. Hoewel het in veel gevallen te combineren is, komt er soms een moment waarop je moet kiezen: blijf je jezelf ”opofferen” of besluit je om egoïstisch te zijn?

Tweespalt

Alhoewel ik zelf (gelukkig) nog nooit voor dit dilemma heb hoeven staan herken ik het wel uit mijn omgeving. Vandaar dat het plot mij wel aansprak en ik aandachtig heb gekeken.

Een leuk uitgangspunt is dan nog geen garantie voor een goed verhaal, maar al snel bleek dat Tweespalt goed uitgewerkt is. Dit komt met name door Dirk Gunther Mohr, die de rol van Michiel erg goed uitvoert. Zowel zijn lichaamstaal, als manier van praten passen perfect bij het autistische personage. Hij krijgt hierbij echter ondersteuning van zowel Susannah Elmecky als Matthijs ten Kate, wiens spel ook erg sterk is. Een leuk detail is dat we zowel Matthijs als Dirk kennen van de in 2017 verschenen korte misdaadfilm Capo di Famiglia.

Daarnaast viel op dat regisseur Thijs Bronts veel aandacht besteedt aan de kleine details rondom Michiels handicap. Zo wil hij bijvoorbeeld dat gasten hun schoenen uitdoen voordat ze zijn huis betreden en vervolgens niet aan zijn persoonlijke spullen zitten. In tegenstelling tot sommige andere titels is de film hier ook consistent in. De vertelstijl is sowieso erg subtiel, wat er wel voor gezorgd heeft dat ik het einde ietwat cryptisch vond.

Tweespalt is een project met sterke acteurs en een interessant thema. De goede regie heeft beide zaken weten te combineren tot een pakkende korte film, die ik iedere filmliefhebber kan aanraden om even tussendoor te kijken (bij interesse, dat kan hierboven).

★★★★☆

Martijn Pijnenburg