Recensie Un Monde | Een mooie inzending van België voor de Oscars

De sociaal geëngageerde regisseur Laura Wandel filmt haar overdonderende verhaal Un Monde, over weerbaarheid en het vinden van je plek in de wereld, geheel vanuit het perspectief van een kind. Komt dit de film ten goede? Lees het hier Chantals recensie van Un Monde.

Titel: Un Monde
Regisseur: Laura Wandel
Cast: Günter Duret, Karim Leklou, Laura Verlinden, Lena Girard Voss, Maya Vanderbeque, Thao Maerten
Scenario: Laura Wandel
Genre: Drama
Speelduur: 72 Minuten

Un Monde recensie

Un Monde is een lief verhaal over de wereld van Nora en Abel op school. Nora gaat als bang meisje voor het eerst naar school en zoekt rust bij haar broer Abel. Maar al snel bevind Nora zich in een lastig pakket wanneer Abel gepest wordt en Nora niet weet of ze er mee naar haar vader en leraren moet of het voor zich moet houden, zoals Abel haar heeft gevraagd. Een limbosituatie tussen de wereld van kinderen en de wereld van volwassenen.

Bijzonder om te zien is dat het verhaal volledig verteld wordt door de personages van Maya Vanderbeque (Nora) en Günter Duret (Abel). We zitten volledig in de wereld van de kinderen en leren ook hoe lastig het kan zijn om naast de wereld van de volwassenen te leven. Een mooie sociale boodschap die verteld wordt als je het mij vraagt. Een kijkje in de gedachte van kinderen. Wat ik ook heel erg bijzonder vind is dat we nooit het terrein van de school verlaten. We blijven constant daar. En ook al doorlopen we meerdere dagen in de film, dan start en eindigt de dag altijd bij het schoolplein. Dit benadrukt nog eens extra wat voor grote rol school invult in de wereld van kinderen.

Recensie Un Monde (2)

De stijl van regisseur Laura Wandel en cameraman Frédéric Noirhomme is ook sterk aanwezig. Er zijn heel veel lange shots gemaakt. Wat het een langzamer verhaal maakt maar waardoor het ook intenser wordt en je echt het gevoel binnenkrijgt. Komt dit omdat de film maar met een camera is gefilmd? Het zou zeker kunnen. En wellicht speelt het filmen met voornamelijk 2 jonge kinderen ook een rol. Dat betekent vaak dat er wat minder shots gemaakt worden. Een tweede stijlpunt zijn de grauwe kleuren in de film. Het kleurpalet van de beelden is vrij plat. Bijna alsof de kleurcorrectie nog over de ruwe beelden heen moet. Dit maakt dat de film wat ouderwets oogt. Dit kan een artistieke keuze zijn. Of misschien speelt het verhaal zich niet in het nu af.

Al met al is Un Monde een schattige en kwetsbare film. Een mooie inzending van België voor de Oscars. Er komen een aantal mooie en duidelijke boodschappen naar voren. Over de tweestrijd waar kinderen in kunnen zitten als het gaat om hun leeftijdsgenootjes en volwassenen. Het leren van nieuwe dingen en het leren kennen van nieuwe mensen. En het leren kennen van emoties zoals machteloosheid, jaloezie, boosheid en verdriet.

★★★★☆

Chantal van Remmen



VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter