Recensie | Upgrade (Raymond Doetjes)

Wat krijg je wanneer je Robocop, The Matrix, Terminator in een blender stopt? Een meedogenloze horror-actie thriller, Upgrade genaamd!

Titel: Upgrade
Regisseur: Leigh Whannell
Scenario: Leigh Whannell
Cast: Logan Marshall-Green, Betty Gabriel, Harrison Gilbertson, Melanie Vallejo, Steve Danielsen
Speelduur: 96 minuten
Genre: Sciencefiction / Thriller

Het is de nabije toekomst en computers regelen alle details van ons leven. Grey Trace (Logan Marshall-Green) is echter oldskool en vertrouwd digitale technologie niet. Hij verdient de kost met het restaureren van klassieke auto’s voor rijke klanten. Wanneer Grey, samen met zijn vrouw Asha Trace (Melanie Vallejo), op de terugweg van het afleveren van een klassieke T-Bird bij de excentrieke biljoenair Eron Keen (Harrison Gilbertson) in een ongeluk raken worden ze beroofd. In deze brute beroving wordt Asha doodgeschoten en worden de nekzenuwen van Grey doorgesneden. Hij ziet lijdzaam toe hoe zijn vrouw sterft. Zonder zijn vrouw en zijn vermogen om zijn ledematen te gebruiken is het leven voor hem nutteloos.

Grey krijgt bezoek van de excentrieke Eron die hem overtuigd om een eerder getoonde uitvinding van hem te implanteren, waardoor hij zijn mobiliteit weer terugkrijgt en sterker, sneller en krachtiger dan ooit is. Deze mobiliteit komt goed van pas om de jacht op de moordenaars van zijn vrouw te openen. Alleen hoe meer Grey zijn belagers opjaagt, hoe meer het duidelijk wordt dat zij niet zomaar willekeurige slachtoffers waren.

Upgrade

Analyse

Logan Marshall-Green vertolkt een perfecte rol als Grey Trace. Deze man heeft een enorme gave om deze fysieke rol te spelen. Hij heeft heel duidelijk verschillende bewegingen bedacht voor de verschillende stadia waarin de implantaat werkt. Het verhaal is in de basis een wraakverhaal maar wordt door de plottwist veel sterker en dieper. De plottwist op het einde deed mij denken aan een Dan Brown boek dat ik recentelijk gelezen heb alleen hier is het beter uitgedacht.

De actie is enorm snel, heel erg ruw en ongepolijst waardoor het enorm hard lijkt. Er zitten een paar gore momenten in, die de gore-whores onder ons zullen waarderen. De productie design is prachtig in een sobere, druilerige manier. Iets wat mij opviel was dat Grey zijn elektrische rolstoel gouden spaak velgen heeft, zoals de T-Birds dat hadden – een kleine persoonlijke referentie naar het karakter. De automatische auto’s zijn uniek gevormd en voelen alsof ze niet thuis horen in het beeld, en dat is precies het ongemak dat Trey heeft met al die zelfdenkende digitale troep.

Upgrade

Conclusie

Ik had nog niets van Upgrade gezien of gehoord. Dus toen ik zonder enige voorkennis de bios in liep, werd ik overvallen door het grove geweld en de samenraapsel van verschillende plots die werken in deze nabije toekomst. De film stelt ook een maatschappelijke vraag, namelijk “In hoeverre kan je gaan met mensen hybride maken en combineren met kunstmatige intelligentie.” We gaan als mensheid heel snel de richting uit dat wij ons zelf zullen verbeteren met elektronische implantaten. De vraag is alleen wie is uiteindelijk verantwoordelijk voor de acties die men uitvoert?

Ik was aangenaam verrast door het ijzersterke acteer talent voor deze voor mij onbekende lead acteur. Hij deed mij vaak denken aan Tom Hardy – en dat is zeker een compliment.

Raymond Doetjes – Subliminal Artist Productions

★★★★☆